30 fegyverest "ártalmatlanítottak" francia katonák Maliban

Publikálás dátuma
2018.11.23. 22:03
Francia katonák Maliban - Illusztráció.
Fotó: Fred Marie / Hans Lucas
Nem világos, hogy elfogták vagy megölték őket a rajtaütés során, de az bizonyos, hogy magas rangú milicista vezérek is voltak köztük.
30 dzsihádista fegyverest "ártalmatlanított" a francia hadsereg Maliban pénteken - írja a Reuters. A hadsereg közleményéből nem derül ki, hogy elfogták-e őket, vagy végeztek velük, ám az igen: vélhetően köztük van a fegyveresek több ismert vezetője.
Franciaországnak jelenleg nagyjából 4500 katonája szolgál Afrikában, ahol szélsőséges fegyveresek elleni küzdelemből veszik ki a részük. Az egyik csoport, ami ellen harcolnak, a Macina Felszabadítási Front (MLF), mely egy hat éves felkelés kirobbantásáért felelős Maliban. A hadsereg szerint az MLF egyik vezetője is az "ártalmatlanítottak" között van.
Szerző

Számítógépet sem használ és a kiberbiztonsághoz sem ért japán kiberbiztonsági minisztere

Publikálás dátuma
2018.11.23. 21:17
Yoshitaka Sakurada
Fotó: Toshifumi KITAMURA / AFP
Megvallotta, leginkább csak szövegek felolvasásával foglalkozik miniszterként Yoshitaka Sakurada. Az ellenzék megrökönyödéssel hallgatta.
Nemrég komoly médiavisszhangot kapott, hogy Japán kiberbiztonságért felelős minisztere, Yoshitaka Sakurada kijelentette: nem igazán szokott számítógépeket használni. Sakurada még ennél is tovább ment a kínos őszinteség terén, mikor - ahogy arról a Japan Times beszámol - egy csütörtöki bizottsági meghallgatáson kijelentette: tulajdonképp a kiberbiztonsághoz sem ért.
"Legnagyobb feladatom kabinetminiszterként, hogy hibátlanul olvassak fel válaszokat"

- fogalmazott a miniszter egy készülő kiberbiztonsági rendelet kapcsán tartott ülésen. A Japan Times tudósítása szerint egyébként többször nem sikerült neki helyesen felolvasni egy-egy dokumentumból.
A szóban forgó rendeletet - mely részben a 2020-as olimpiai játékok kapcsán vált szükségessé - végül elfogadta a japán törvényhozás. Ezzel egyebek mellett a magán- és közszféra közti információáramlást könnyíti majd a japán kormány egy tanács létrehozásával, illetve a sportrendezvény kibertámadások elleni védelméről is gondoskodik.
Szerző
Frissítve: 2018.11.23. 21:19

Lelőtt maláj utasszállító: az áldozatok családjai perrel bírnák együttműködésre Oroszországot

Publikálás dátuma
2018.11.23. 19:33
A lelőtt repülőn utazó áldozatok nevei egy emlékművön, Hollandiában.
Fotó: Remko de Waal / ANP / AFP
Folyamatosan akadályozza Moszkva annak tisztázását, hogy miért kellett 298 embernek meghalnia. A hozzátartozók ügyvédje szerint ezzel alapvető jogokat sért Oroszország, ezért indítottak pert Hágában.
A négy évvel ezelőtt, Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító repülőgép 55 áldozatának családjai beperelték Hágában az egyébként is gyanúba keveredett Oroszországot, mert kitartóan akadályozza a katasztrófa okainak kivizsgálását. A hozzátartozók ügyvédje arról tájékoztatott, hogy
az elmúlt évek folyamán Oroszország nem nyújtott elegendő információt a nemzetközi nyomozócsoport munkájához, továbbra is akadályozza a vizsgálatokat, és mindezzel alapvető jogokat sért.

2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett rakétatalálat érte a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A gépen utazó mind a 298 ember meghalt, köztük 196 holland állampolgár. A holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga összetételű nemzetközi nyomozócsoport májusban zárta le a vizsgálatát.
A nyomozócsoport azt állapította meg, hogy az orosz hadsereg fegyvere végzett a 298 emberrel.

A Buk-Telar rakéta - megállapításuk szerint - a Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi dandártól származott. A fegyver nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után vissza is vitték a kilövőállást. Oroszország kitartóan tagadja, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez, mint ahogy azt is, hogy katonai erővel támogatná a Kelet-Ukrajnát elfoglaló, a Krím orosz annexióját is kiharcoló fegyvereseket.
A hónap elején az MH17-es lajstromszámú repülőgép utasainak 30 hozzátartozója arra szólította fel Donald Trump amerikai elnököt is, hogy követeljen választ Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a tragédiával kapcsolatos nyitott kérdésekre. November 11-én valóban találkozott a két elnök, ám semmi híre annak, hogy Trump vállalta volna a konfrontációt az ő hatalomra kerüléséért is megdolgozó orosz elnökkel.