Az Origo elfoglalásáról írt a New York Times

Publikálás dátuma
2018.11.24. 16:50

„Az oldal, ami megmutatja, hogyan halhat meg a szabad sajtó” címmel közölt honlapján cikket a híres amerikai lap.
Az Origóról közölt egy terjedelmes cikket szombaton a New York Times Az oldal, ami megmutatja, hogyan halhat meg a szabad sajtó címmel, melyben Patrick Kingsley és Benjamin Novak írja le, hogyan alakult át néhány év alatt Magyarország egyik legnagyobb független híroldala. A cikkben felidézik többek között Lázár János titkos külföldi útjait, a Telekom szerepét és Matolcsy Ádám érkezését is. A lap egyebek mellett azt írja, Orbán Viktor 2010 óta folyamatosan pusztította az intézményi ellenőrzéseket és egyensúlyokat, különösen pedig a független médiát. Mint írják, az Origo ma már figyelmeztető történtet egy korszakban, amikor globális kihívásokkal szembesül a szólásszabadság és a demokratikus normák. A cikk itt olvasható
Szerző
Frissítve: 2018.11.24. 18:02

Elutasítják a hálapénzt a Péterfy-kórház egyik osztályán

Publikálás dátuma
2018.11.24. 16:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
„A minőségi és biztonsági betegellátás közös ügyünk, közös érdekünk” – üzenték nyilatkozatukban.
„Osztályunk dolgozói, jelen, konszenzuson alapuló, egyhangú vélemény alapján megfogalmazott nyilatkozatban deklarálják, hogy elutasítják a hálapénz minden formáját, azt nem fogadják el”

– ez olvasható abban az állásfoglalásban, amelyről Ruszkai Zoltán részlegvezető főorvos készített és osztott meg egy fotót a Facebook-oldalán, a nyilatkozatot a 24.hu vette észre. A szövegben az olvasható: „a minőségi és biztonsági betegellátás közös ügyünk, közös érdekünk! Mi megtettük az első lépést, kérjük támogassák törekvésünket!” A nyilatkozatot a Péterfy Kórház Országos Traumatológiai Intézet központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályán dolgozók nevében a főorvos mellett az osztályvezető ápoló, a vezető szakasszisztens és a toxikológiai intenzív részlegvezető ápolója írta alá, de hangsúlyozzák, hogy a vélemény egyhangú.
Szerző

MOK: Ezermilliárdból orvosolható lenne az egészségügy helyzete

Publikálás dátuma
2018.11.24. 16:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A bérfelzárkóztatási folyamat megtorpant, az intézményi adósságállomány évről évre újra termelődik – mondta Éger István.
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az egészségügy helyzete ezermilliárd forintból orvosolható lenne – erről a kamara elnöke, Éger István beszélt szombaton. A kamara országos küldöttközgyűlése után tartott sajtótájékoztatón Éger István azt mondta, a „Diagnózis és terápia” címet viselő helyzetjelentés szerint a megígért bérfelzárkóztatási folyamat megtorpant, az intézményi adósságállomány évről évre újra termelődik, mértéke jelenleg 50 milliárd forint feletti. Ez utóbbi kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a lejárt adósságok részleges vagy teljes kifizetése nem jelent konszolidációt. Kiemelte azt is, hogy közvetlenül a gyógyítás kiadásaira fordított összeg GDP-arányosan még 2017-ben sem érte el a 3 százalékot, valamint a támogatási programok ellenére sem volt annyi betöltetlen háziorvosi és fogorvosi praxis, mint most, és sok helyen nincsenek meg a gyógyításhoz szükséges személyi és tárgyi minimumfeltételek.  A kamara szerint ezek a problémák munkerőhiányhoz, az orvosok túlterheltségéhez és kiégéséhez vezetnek, és romlik az ellátás minősége. Éger István kiemelte: ha tényeken alapuló gyógyítást várnak el az orvosoktól, akkor joggal várható el az is, hogy tényeken alapuló költségvetés és financiális fedezet legyen az ágazatban. Kitért arra is, hogy a magán- és a közfinanszírozott ellátás átlátható szétválasztása a közfinanszírozott egészségügy megerősítése, anyagi rendbetétele nélkül nem lehetséges. A kamara szerint az egészségügy helyzetét ezermilliárd forintból rendbe lehetne tenni, beleértve a bérhelyzetet is. Ehhez gazdaság alapú politikai döntés kell – emelte ki Éger István, hozzátéve: ha ez megtörténne, minőségi munkát lehet végezni, büntethető lenne a hálapénz.
Szerző
Témák
MOK Éger István