Meghalt Bernardo Bertolucci

Publikálás dátuma
2018.11.26. 10:13

Fotó: TIZIANA FABI / AFP
77 éves korában elhunyt Bernardo Bertolucci Oscar-díjas olasz filmes, többek között az Utolsó tangó Párizsban című film rendezője - adta hírül hétfőn az olasz La Repubblica.
Bernardo Bertolucci 1941. március 16-án született az olaszországi Pármában. Édesapja Attilio Bertolucci hírek olasz költő. A középiskola után Rómában végezte egyetemi tanulmányait, és apja nyomdokaiba lépve már a húszas éveiben már ünnepelt költőnek számított, első kötetét több nívós irodalmi díjjal jutalmazták. 1961-ben Pasolini, a szintén neves költő és író mellett rendezői asszisztensként dolgozott az Accattone című film forgatása alatt, 1962-ben pedig A kaszás címmel forgatta le első saját alkotását. Pasolini hálával tartozott Bertolucci apjának, aki fiatal korában támogatta őt, ezért hálából pártfogásába vette Bernardot. A húszas évei elején járó fiú ekkor döntötte el, hogy a filmezésnek szenteli az életét, és otthagyta az egyetemet. Két évvel A kaszás után mutatta be újabb alkotását, (Forradalom előtt – 1964), mellyel egyértelműen beírta magát a szakma nagyjai közé. Bertolucci rendezői karrierje mellett aktívan dolgozott forgatókönyvíróként is. Ő jegyezte többek közt Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat (1968) című filmjének szkriptjét, mely meghozta számára a világsikert. 1970-ben A megalkuvó forgatókönyvéért jelölik Oscar-díjra, két évvel később Az utolsó tangó Párizsban-ért (1972) már rendezőként kapott jelölést, azonban a díjat ekkor sem neki ítélték. 1988-ban azonban megtört a jég, és Az utolsó császár (1987) című filmje után szabályos díjözönben részesült (Golden Globe-díj, Oscar-díj, BAFTA-díj, David di Donatello-díj, Cézár-díj). A kilencvenes évek közepétől Bertolucci visszatért a gyökereihez, és több provokatív filmet is forgatott (Lopott szépség – 1996, Álmodozók – 2003). A kétezres évek elejétől mintegy tíz évig nem rendezett, legutóbbi filmje a Én és te (2014) Bertolucci kétszer nősült meg. Első felesége a színésznő Adriana Asti, aki több filmjében is szerepelt (A csóró, Forradalom előtt), Második felesége a rendezőnő Clara Peploe. (Forrás: mafab.hu)

Az utolsó tangó Párizsban (1972)

Frissítve: 2018.11.26. 16:33

Esőisten szereti Stinget és Shaggyt

Publikálás dátuma
2018.11.25. 14:00

Fotó: Lakos Gábor
Szétázott és szétfagyott a közönség Sting és Shaggy koncertjén, de még így is rengetegen kitartottak a Hősök terén.
A párkereső telefonos alkalmazás, a Tinder segítségével ismerkedtek össze – Sting később nem győzött bocsánatot kérni amiatt, hogy viccel ütötte el a kérdést: miként jött létre közte és Shaggy, a kilencvenes évek dancehall sztárja között az együttműködés, amely tavasszal közös lemezt eredményezett. A 44/876 című album persze megadja rá a választ: a jamaicai muzsikus csak folytatta azt az utat, amit a Shaggy & Friends-szel megkezdett, és feltehetően az angol sztárnak sem voltak rossz emlékei legendás zenekara, a The Police reggae-ben előadott feldolgozásalbumáról, a Reggatta Mondattáról. Egy dallal indult a kooperáció, lett belőle egy tizenhat számos lemez. A reggae ritmusának szeretetén túl látszólag nem sok közös van bennünk, hacsak nem az, hogy mindkettejüknek nagy a szívük: Sting az esőerdők megmentéséért harcol és nagy támogatója az Amnesty Internationalnek, míg Shaggy rengeteg jótékonysági koncertet szervezett Jamaica gyermekkórházainak a javára.

A 44/876-tal június közepe óta turnéznak a világban és a lehetetlent is sikerült megugraniuk: Kijevben is zenéltek közvetlenül szentpétervári és moszkvai estjük után – Ukrajnában előszeretettel teszik tiltólistára azokat a művészeket, akik orosz földön is fellépnek. Ehhez képest kevésbé tűnt irreálisnak, hogy a hatoslottó harmincadik születésnapja alkalmából meghirdetett ingyenes koncertjükre megtelik majd a budapesti Hősök tere, ami meg is történt: a közönség jó része kisebb gyalogtúra után érkezett a helyszínre, a földalattira, buszokra már az előzenekar, Punnany Massif fellépése alatt sem lehetett felférni. A pécsi együttes fellépését feltehetően a neve indokolta, aminek a reggae szlengben erősen pikáns jelentése van.
Sting és Shaggy a lengyelországi és csehországi setlisttel érkezett Budapestre (arról lehagyva albumuk kiváló bírósági balladáját, a Crooked Tree-t), ennek megfelelően az Englishman/Jamaican In New Yorkkal indultak – utóbbi változatot a Reggatta Mondattáról ismerhetik a Sting-fanatikusok. S bár az albumon inkább Shaggy zenei világa dominál, itt Sting vitte a prímet a kiváló muzsikustársakkal, vokalistákkal megsegítve. Az album címadó dala, Morning Is Coming és a The Police slágere, az Every Little Thing She Does Is Magic után jött az első kétely: egy Shaggy- és egy Sting-, illetve The Police-nóta mennyire házasítható össze? Az Oh Carolina és a We'll Be Together még csak-csak, a koncert vége felé elhangzott Roxanne és Boombastic viszont tényleg rossz zenei tréfa volt. Rosszabb, mint a The Police két örökzöldje, a Walking On The Moon és a So Lonely után olyan Shaggy-slágereket elővenni, mint a Strength Of A Woman és a Hey Sexy Lady.

Persze ezek csak gyengébb pillanatok voltak a bő kétórás koncerten, amelynek java kettejük ismert nótáiból állt – a 44/876 számaiból így is bemutattak nyolcat. S bár már az első órától jelentős elvándorlás indult az egyre erősebb eső és csípősebb hideg miatt, a tömeg java kitartott: egy pillanatra sem lehetett érezni, hogy a turné utolsó állomásaként Sting és Shaggy levezetni jött Budapestre. Ha nem is volt telitalálat, így is élményt adó koncerten lehettünk: mikor Sting arról énekelt a Desert Rose-.ban hogy esőről álmodik, épp ronggyá áztunk.
Fotó: Lakos Gábor

Az eső ellenére megtöltötte a Hősök terét Sting és Shaggy

A két zenész 44/876 című közös albumukkal turnézik, ezzel a lemezzel és régi számaikkal jöttek Budapestre.

Szerző

Megosztás