Kercsi konfliktus: rendkívüli ülést tart a NATO, Moszkva nem engedi el a tengerészeket

Publikálás dátuma
2018.11.26. 15:30

Fotó: Alexey Malgavko / AFP
Hiába nő a nemzetközi nyomás, Moszkva ragaszkodik igazához, és büntető eljárást indított az ukrán tengerészek ellen. Újabb szankciókkal sújthatják Oroszországot, ami igencsak megviselné gazdaságát. De Porosenko sem számíthat sok jóra a jövő évi választáson, ha kihirdetik a hadiállapotot.
Petro Porosenko ukrán elnök nemzetközi nyomásgyakorlást sürgetett Oroszországra az ukrán tengerészek és hajóik mielőbbi elengedése érdekben hétfőn, amikor telefonon megbeszélést folytatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Szvjatoszlav Ceholko, az elnök sajtótitkára a Facebookon arról számolt be, hogy Porosenko és Stoltenberg megállapodtak:
a Kercsi-szorosnál történt incidens miatt rendkívüli ülésre hívják össze a NATO-Ukrajna Bizottságot.

Ceholko szavai szerint az ukrán elnök tájékoztatta a NATO főtitkárát az Oroszország által Ukrajna ellen elkövetett súlyos agressziós cselekményről a fekete- és azovi-tengeri térségben, továbbá a Kijev által tett válaszlépésekről, köztük a hadiállapot bevezetéséről.
Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) azt javasolta, hogy hatvan napra bevezessenek be hadiállapotot, amely az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája, nem jelent tényleges háborús állapotot. A javaslattal Porosenko egyetértett. Hétfő délutánra rendkívüli ülésre hívták össze az ukrán parlamentet, hogy döntsön a hadiállapot bevezetéséről. Az elnöki rendeletet támogatja a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, és a kormánypártokon kívül már egy ellenzéki frakció is az indítvány mellett foglalt állást, de a többi parlamenti párt egyelőre nem foglalt egyértelműen állást.
Nem teszi különösebben népszerűvé a hadiállapot bevezetésének lehetőségét, hogy az a polgári jogok korlátozásával és az állami intézmények jogkörének növelésével is jár, hívja fel a figyelmet a Reuters. Egy ilyen lépésnek hatása lehet a jövő évben esedékes ukrán választásra is, melyet Porosenko már a jelen állás szerint sem nyerne meg.

Nemzetközi nyomás Oroszországon

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az egyik közösségi oldalra feltöltött hétfői üzenetében elítélte az előző nap "elkövetett orosz erőszakot az Azovi-tengeren", és kijelentette, az orosz hatóságoknak tartózkodniuk kell a további provokációktól. Üzenetében az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke kijelentette,
Európa továbbra is egységes marad Ukrajna támogatásának tekintetében, és az EU sem most, sem a jövőben nem fogja elismerni a Krím félsziget jogellenes orosz megszállását.

Az Európai Unió már vasárnap önmérsékletre intette Oroszországot és Ukrajnát. Közleményében az EU azt hangsúlyozta, hogy a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető, a hajózást is akadályozó híd Ukrajna hozzájárulása nélkül épült fel, ami az ország önállóságának és területi egységének megsértését jelenti.
Tusk hozzátette, még hétfőn megbeszéléseket folytat Brüsszelben Ukrajna képviselőjével.
A német szövetségi kormány is azt hangsúlyozta, kiáll Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett - mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben. Az érintett felektől önmérsékletet kér, és a párbeszédet sürgeti Berlin. Steffen Seibert tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy
Oroszországnak szabadon kell engednie a Kercsi-szorosban elfogott ukrán tengerészeket, vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának az elfoglalt hajókat és biztosítania kell a tengerszoros szabad átjárhatóságát.

Mind a Krím elcsatolása, mind a híd építése ellentétes a német kormány szerint a nemzetközi joggal. Az incidens pedig "súlyos kérdéseket" vet fel, mindenekelőtt azt, hogy indokolt volt-e a katonai erő alkalmazása Oroszország részéről.
A külügyminisztérium szóvivője, Rainer Breul hozzátette: hétfőn Berlinben magas szintű diplomáciai megbeszélést tartanak az úgynevezett normandiai formátumban, Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország képviselőjének részvételével. A találkozót már korábban megszervezték, de alkalmat kínál a kercsi incidens megtárgyalására is.
Az orosz agressziót nyilvánosan elítélte már Lengyelország, Dánia és Kanada is.

Moszkva nem enged

Nem enged a nemzetközi nyomásnak Moszkva, és nem tervezi elengedni sem a hajókat, sem azok legénységét. Mint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bejelentette: a hajók "illegális" tevékenysége miatt büntetőeljárás indult. Az FSZB állása szerint ugyanis az elfogott két apró tüzérségi hajó és egy vontatóhajó szándékosan provokálta ki a jóval nagyobb orosz egységek támadását.
Moszkva mindezek fényében további szankciókra számíthat a nyugati országok részéről. A fosszilis energiahordozókra épülő orosz gazdaságot kifejezetten érzékennyé teszi ezekre az olaj árának utóbbi időben tapasztalt zuhanása. A rubel árfolyama már most 0,4 százalékot zuhant a dollárhoz képest.
Frissítve: 2018.11.26. 16:23

Elmaradt a cenzúra, Moszkva perli a Google-t

Publikálás dátuma
2018.11.26. 14:45
Illusztráció
Fotó: Scott Barbour / Getty Images
A tech-óriást hiába kérte az orosz állam, hogy keresési eredményei közt ne jelenítsen meg illegálisnak minősített találatokat. Decemberben 700 ezer rubeles bírságot kaphatnak.
Hivatalosan is polgári jogi keresetet nyújtott be Oroszország a Google ellen - számol be a Reuters. Az állami médiafelügyelet, a Roskomnadzor szerint 700 ezer rubeles, azaz 3 millió forintos bírságra is számíthat a cég.
A jogsértést azzal követte el a Google, hogy az állami nyomás ellenére, nem távolított el kereséseinek eredménylistájából bizonyos találatokat. Az orosz médiatörvény ugyanis előírja, hogy a tech-cég csatlakozzon egy állami jegyzékhez, ami a tiltott internetes oldalakat és illegálisnak minősített információkat listázza; a Google pedig nem tett eleget ennek.
A bírósági döntés decemberben várható.
Szerző

Tél úr felkapcsolta a karácsonyi fényeket Barcelonában

Publikálás dátuma
2018.11.26. 13:23
Mallorca karácsonyi fényei
Fotó: Clara Margais / AFP
Felkapcsolták Spanyolország több városának karácsonyi fényeit, ezzel hivatalosan is kezdetét vette az ünnepi készülődés.
Új ünnepi díszkivilágítást kapott Madrid emblematikus sugárútja, a Gran Vía, amelyet nyolc hónapig tartó felújítás után most adtak át teljesen a nagyközönségnek, kibővítve a járdaszakaszt, és csökkentve az autósávokat. A belvárosban az ünnepi időszakban ismét láthatók a világhírű divattervezők, designerek, építészek által tervezett fényfüzérek; a Victorio & Luccino divatház például gyémánt ékszerekre emlékeztető függőket álmodott az utcák fölé. A különleges karácsonyi fényekkel kivilágított szakaszokon autóbuszos túrákat is szerveznek, de a 100 ezer menetjegy elővételben elfogyott. A spanyol főváros Vízkeresztig tartó, összesen 263 órás ragyogását több mint 7,4 millió LED-izzó biztosítja.
Barcelonában egy nappal korábban, már csütörtökön ünnepi fényárba borultak az utcák. Összesen 100 kilométernyi útszakaszt díszítenek egyebek mellett világító csillag, jégvirág és madár motívumok.  
Ebben az évben a polgármester helyett Tél úr, azaz egy négy méter magas bábfigura kapcsolta fel a tengerparti város karácsonyi fényeit.

Erre az önkormányzat 1,1 millió eurót költött. A karácsonyi hangulat a fények felkapcsolásával megérkezett már Mallorca szigetének fővárosába, Palmába is, míg több városban, például Sevillában vagy Valenciában a helyieknek még egy hetet várniuk kell az ünnepi díszkivilágításra.