család;diákhitel;Székely László;

Nem változtatnak: az apáknak nem jár diákhitellel kapcsolatos kedvezmény

Hiába kifogásolta Székely László ombudsman, hogy csak az édesanyáknak jár a diákhitellel kapcsolatos kedvezmény, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint nem indokolt semmilyen módosítás – tudta meg a Népszava.

Az alapvető jogok biztosához még nyáron több panasz futott be amiatt, hogy egy tavaly elfogadott kormányrendelet szerint a második gyermek megszületésekor a szülő szüneteltetheti, a harmadik gyerek megszületésekor pedig mentesül a diákhitel visszafizetési kötelezettség alól. (Két gyerek esetén a tartozás felét nem kell visszafizetni.) A probléma ezzel az – ahogyan Székely is hangsúlyozza jelentésében –, hogy ez a szabályozás csak az édesanyákra terjed ki.

Az édesapáknak abban az esetben sem teszi lehetővé a rendelet a diákhitel-tartozás alóli mentesülést, ha az édesanyának eleve nem volt ilyen adóssága, vagy azt már visszafizette. Hasonló a helyzet örökbefogadás esetén is: a törlesztés szüneteltetése, vagy megszüntetése csak a nőkre vonatkozik, annak ellenére, hogy egyedülállóként örökbefogadó személy férfi is lehet. Székely László Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéhez fordult.

Lapunknak a tárca sajtóosztályánál az ombudsman felvetéseivel kapcsolatban annyit válaszoltak, hogy nem terveznek változtatni a szabályokon, az intézkedés pedig elsődlegesen az édesanyák többszörös terhelését méltányolja, miközben az érintett család hitelkitettségét jelentősen mérsékli. Az Emmi szerint a jelentés is elismeri, hogy az intézkedés összhangban áll az Alaptörvénnyel.

Székely azonban nem ezt állította, hanem azt, hogy az Alaptörvény külön hangsúlyt ad a nemek közötti egyenlőségnek, és nincs annak akadálya, hogy az esélyegyenlőség elősegítése érdekében a többgyermekes, a gyermeket egyedül nevelő, továbbá a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat további kedvezményekkel támogassák. Székely leszögezi azt is, hogy amennyiben a családban az édesapának továbbra is van hiteltartozása, az ugyanolyan teherként jelentkezik, mintha az édesanyát érintené.