Nem változtatnak: az apáknak nem jár diákhitellel kapcsolatos kedvezmény

Publikálás dátuma
2018.11.27. 09:03

Fotó: Népszava
Hiába kifogásolta Székely László ombudsman, hogy csak az édesanyáknak jár a diákhitellel kapcsolatos kedvezmény, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint nem indokolt semmilyen módosítás – tudta meg a Népszava. Az alapvető jogok biztosához még nyáron több panasz futott be amiatt, hogy egy tavaly elfogadott kormányrendelet szerint a második gyermek megszületésekor a szülő szüneteltetheti, a harmadik gyerek megszületésekor pedig mentesül a diákhitel visszafizetési kötelezettség alól. (Két gyerek esetén a tartozás felét nem kell visszafizetni.) A probléma ezzel az – ahogyan Székely is hangsúlyozza jelentésében –, hogy ez a szabályozás csak az édesanyákra terjed ki. Az édesapáknak abban az esetben sem teszi lehetővé a rendelet a diákhitel-tartozás alóli mentesülést, ha az édesanyának eleve nem volt ilyen adóssága, vagy azt már visszafizette. Hasonló a helyzet örökbefogadás esetén is: a törlesztés szüneteltetése, vagy megszüntetése csak a nőkre vonatkozik, annak ellenére, hogy egyedülállóként örökbefogadó személy férfi is lehet. Székely László Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéhez fordult. Lapunknak a tárca sajtóosztályánál az ombudsman felvetéseivel kapcsolatban annyit válaszoltak, hogy nem terveznek változtatni a szabályokon, az intézkedés pedig elsődlegesen az édesanyák többszörös terhelését méltányolja, miközben az érintett család hitelkitettségét jelentősen mérsékli. Az Emmi szerint a jelentés is elismeri, hogy az intézkedés összhangban áll az Alaptörvénnyel. Székely azonban nem ezt állította, hanem azt, hogy az Alaptörvény külön hangsúlyt ad a nemek közötti egyenlőségnek, és nincs annak akadálya, hogy az esélyegyenlőség elősegítése érdekében a többgyermekes, a gyermeket egyedül nevelő, továbbá a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat további kedvezményekkel támogassák. Székely leszögezi azt is, hogy amennyiben a családban az édesapának továbbra is van hiteltartozása, az ugyanolyan teherként jelentkezik, mintha az édesanyát érintené.
Szerző

A cél, hogy mindenki az „állam csecsén lógjon”

Publikálás dátuma
2018.11.27. 09:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bizonyos értelemben komoly előrelépés, de vannak benne diszkriminatív és érthetetlen pontok is. A legfőbb cél az, hogy lehetőleg mindenki az „állam csecsén lógjon” – értékelte az új egyházi törvény tervezetét lapunknak Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász.
Az egyházi törvénybe eddig beletört a Fidesz bicskája. Kétharmados parlamenti többsége birtokában a kormánypárt 2010 után többször nekifutott a jogszabálynak, de mindannyiszor elbukott. A magyar Alkotmánybíróság mellett a Velencei Bizottság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is visszadobta az aktuális változatot.
A minap elkészült a kormány új törvényjavaslata, amelyet Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyez. A tervezet négy kategóriába sorolja a vallási közösségeket: vallási egyesület, nyilvántartásba vett egyház, bejegyzett egyház és bevett egyház. Az adott kategóriához különféle (egyre szigorúbb) feltételek társulnak, amelyek a közösség támogatottságára és működésének idejére vonatkoznak.
Privilegizált helyzetet továbbra is a bevett egyházak élveznek. Érezhető a törekvés, hogy a kormány ezt a kört nem szeretné bővíteni – hangsúlyozta Karsai Dániel. Pozitívumként értékelte, hogy az egyházak elismeréséről nem a parlament, hanem újra a bíróság dönt: a kormány ezzel eleget tett a nemzetközi elvárásoknak. A kisebb közösségek számára kedvező változás az is, hogy ismét hozzájuthatnak az egyszázalékos adófelajánlásokhoz. Még akkor is, ha esetükben ehhez nem társul a bevett egyházaknak járó állami kiegészítés.
A nem bevett egyházaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy hitéleti vagy közcélú tevékenységükhöz nem vesznek igénybe állami és uniós forrásokat. Bár a törvény rögzíti, hogy az állam finanszírozási megállapodást köthet velük, az alkotmányjogász nem lát magyarázatot rá, mi indokolja az említett korlátozást. Karsai Dániel nem tud másra gondolni: a tiltó rendelkezés kifejezetten az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel szemben került be a javaslatba.
Ahogyan azzal többször is foglalkoztunk: Iványi Gábor felekezetét jogsértő módon fosztották meg egyházi rangjától, és annak ellenére nem kapta vissza státuszát, hogy minden törvényi feltételnek megfelelt.
Szerző

Otthagyja a Ligát a PDSZ

Publikálás dátuma
2018.11.27. 08:52
Szűcs Tamás áprilisi sajtótájékoztatóján
Fotó: TÓTH GERGŐ
A jövőben más szövetségi rendszerben, más szakszervezetekkel keresik az együttműködés lehetőségeit – közölte Szűcs Tamás.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kilép a Ligából, abból a konföderációból, amelynek 30 évvel ezelőtt alapító tagja volt – közölte Szűcs Tamás, a szakszervezet elnöke.
„A PDSZ kongresszusi küldötteinek többsége úgy ítélte meg, hogy a Liga már nem tudta képviselni a szakszervezet érdekeit, s ezért a jövőben más szövetségi rendszerben, más szakszervezetekkel keressük az együttműködés lehetőségeit”

– olvasható a közleményben.

Szűcs Tamás szerint ahhoz, hogy ez a törekvés megvalósuljon, a küldöttek célravezetőbbnek látták elfogadni azt a javaslatot, amely a szövetségpolitika megújítása előtt lezárja a kapcsolatát a Liga szakszervezeti tömörüléssel.
Szerző
Témák
PDSZ LIGA
Frissítve: 2018.11.27. 08:53