Őrizetbe vették a lengyel bankfelügyelet volt elnökét

Publikálás dátuma
2018.11.27. 10:44

Fotó: Jaap Arriens / AFP
Egy hangfelvétel szerint jelentős összegért cserébe a bankfelügyelet jóindulatát ígérte egy nehéz helyzetben lévő bank elnökének. Már két hete lemondott Marek Chrzanowski.
Őrizetbe vette kedden a korrupció elleni lengyel hivatal (CBA) Marek Chrzanowskit, a lengyel bankfelügyelet (KNF) t héttel ezelőtt lemondott elnökét - jelentette a PAP hírügynökség. Chrzanowskit korrupcióval gyanúsítják, és a katowicei ügyészségen fogják kihallgatni a CBA sajtóosztálya szerint.
A gyanút annak a hangfelvételnek a titkosszolgálati elemzésére alapozzák, amely a bankfelügyelet volt elnöke és a hatodik legnagyobb lengyelországi pénzintézet, a Getin Noble Bank (GNB) tulajdonosa, Leszek Czarnecki beszélgetését rögzíti. Czarnecki november elején a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapnak és az ügyészségnek adta át az említett, általa rögzített hanganyagot. Azzal vádolta Chrzanowskit, hogy idén márciusban
jelentős összeg fejében a bankfelügyelet "jóindulatú hozzáállását" ígérte a nehézségekkel küszködő, átalakítás előtt álló banknak.

A hanganyag egyes részeit idéző cikk november 13-án jelent meg a Gazeta Wyborczában, Chrzanowski még aznap benyújtotta lemondását, amit Mateusz Morawiecki kormányfő elfogadott.
A lengyel kormányfő múlt pénteken Jacek Jastrzebskit nevezte ki a KNF új elnökévé. A lengyel szenátus aznap megszavazta a pénzfelügyelet megerősítését, valamint a pénzpiacot érintő fenyegetéseknek az eddiginél gyorsabb azonosítását célzó, még a KNF elnökének leváltása előtt benyújtott törvénytervezetet. A jelenleg az államfő jóváhagyására váró jogszabály értelmében a KNF-et a kormányfő és a titkosszolgálatokat felügyelő szerv képviselőivel bővítenék. A kormányfő eddig nem delegálhatott megbízottat a bankfelügyeletbe.

Washington csalódott, amiért Orbánék nem nekik adták ki az orosz fegyverkereskedőket

Publikálás dátuma
2018.11.27. 09:59

Fotó: Yasin Ozturk / AFP
„Magyarország döntése kérdéseket vet fel az elkötelezettségéről” – közölte az Egyesült Államok külügyi szóvivője.
Az amerikai külügyi szóvivő közlése szerint az Egyesült Államok csalódott, amiért Orbánék nem nekik adták ki Vlagyimir Ljubisint és fiát – írja a hvg.hu. Pénteken a Direkt36 számolt be arról, hogy két éve egy amerikai fedett akció keretében Magyarországon őrizetbe vettek két orosz fegyverkereskedőt, Vlagyimir Ljubisint és azonos nevű fiát, akiket – bár az Egyesült Államok többször is kérte, hogy adják ki nekik őket – Magyarország végül Oroszországnak adott ki. Az üggyel kapcsolatban az Igazságügyi Minisztérium közleményében megerősítette, hogy az igazságügyi miniszter döntése alapján Oroszországnak adták ki őket annak ellenére, hogy az Egyesült Államok is igényt tartott volna a kiadatásukra, de az IM szerint konzultáltak az amerikai hatóságokkal is, és tájékoztatták is őket a döntésről, amelyet a „vonatkozó jogszabályoknak és nemzetközi szerződéseknek megfelelően” hoztak meg. Az Egyesült Államok külügyi szóvivője a hvg.hu érdeklődésére ezzel kapcsolatban azt a választ adta: 
„az Egyesült Államok csalódott, amiért a magyar kormány a Ljubisineket Oroszországnak adta ki”.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak egy nagyon jól alátámasztott ügye volt ellenük, amelyet a magyar hatóságok tagjaival együttműködve építettek fel.
„Magyarország döntése kérdéseket vet fel az elkötelezettségéről az Egyesült Államokkal való bűnüldözéséi együttműködése iránt, és emiatt mind az Egyesült Államok, mind Magyarország, mind a világ polgárai kevésbé vannak biztonságban”

– fogalmazott a külügyi szóvivő.

Szerző

Gyalogosok közé hajtott egy autó Kínában

Publikálás dátuma
2018.11.27. 09:40
illusztráció
Fotó: AFP
Hét ember meghalt és négyen kórházba kerültek, a jármű vezetőjét őrizetbe vették.
Hét ember életét vesztette és négyen megsérültek, amikor egy autó hajtott gyalogosok közé Kínában, a Szecsuán tartománybeli Lesan városában – írja az NDTV. A rendőrség közlése szerint az autó vezetőjét őrizetbe vették, az ügyben nyomozás indult. A sérültek kórházban vannak. A Xinhua hírügynökség arról számolt be, hogy a jármű a járdára hajtott és egy buszmegállóba csapódott. Egyelőre nem tudni, hogy baleset történt-e, vagy szándékos gázolás.
Szerző
Témák
Kína gázolás