Washington csalódott, amiért Orbánék nem nekik adták ki az orosz fegyverkereskedőket

Publikálás dátuma
2018.11.27. 09:59

Fotó: Yasin Ozturk / AFP
„Magyarország döntése kérdéseket vet fel az elkötelezettségéről” – közölte az Egyesült Államok külügyi szóvivője.
Az amerikai külügyi szóvivő közlése szerint az Egyesült Államok csalódott, amiért Orbánék nem nekik adták ki Vlagyimir Ljubisint és fiát – írja a hvg.hu. Pénteken a Direkt36 számolt be arról, hogy két éve egy amerikai fedett akció keretében Magyarországon őrizetbe vettek két orosz fegyverkereskedőt, Vlagyimir Ljubisint és azonos nevű fiát, akiket – bár az Egyesült Államok többször is kérte, hogy adják ki nekik őket – Magyarország végül Oroszországnak adott ki. Az üggyel kapcsolatban az Igazságügyi Minisztérium közleményében megerősítette, hogy az igazságügyi miniszter döntése alapján Oroszországnak adták ki őket annak ellenére, hogy az Egyesült Államok is igényt tartott volna a kiadatásukra, de az IM szerint konzultáltak az amerikai hatóságokkal is, és tájékoztatták is őket a döntésről, amelyet a „vonatkozó jogszabályoknak és nemzetközi szerződéseknek megfelelően” hoztak meg. Az Egyesült Államok külügyi szóvivője a hvg.hu érdeklődésére ezzel kapcsolatban azt a választ adta: 
„az Egyesült Államok csalódott, amiért a magyar kormány a Ljubisineket Oroszországnak adta ki”.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak egy nagyon jól alátámasztott ügye volt ellenük, amelyet a magyar hatóságok tagjaival együttműködve építettek fel.
„Magyarország döntése kérdéseket vet fel az elkötelezettségéről az Egyesült Államokkal való bűnüldözéséi együttműködése iránt, és emiatt mind az Egyesült Államok, mind Magyarország, mind a világ polgárai kevésbé vannak biztonságban”

– fogalmazott a külügyi szóvivő.

Szerző

Gyalogosok közé hajtott egy autó Kínában

Publikálás dátuma
2018.11.27. 09:40
illusztráció
Fotó: AFP
Hét ember meghalt és négyen kórházba kerültek, a jármű vezetőjét őrizetbe vették.
Hét ember életét vesztette és négyen megsérültek, amikor egy autó hajtott gyalogosok közé Kínában, a Szecsuán tartománybeli Lesan városában – írja az NDTV. A rendőrség közlése szerint az autó vezetőjét őrizetbe vették, az ügyben nyomozás indult. A sérültek kórházban vannak. A Xinhua hírügynökség arról számolt be, hogy a jármű a járdára hajtott és egy buszmegállóba csapódott. Egyelőre nem tudni, hogy baleset történt-e, vagy szándékos gázolás.
Szerző
Témák
Kína gázolás

Trump még mindig nem hisz a klímaváltozás veszélyeiben, szerinte Amerika tiszta

Publikálás dátuma
2018.11.27. 09:34
A kiszáradt Chilwa-tó Malawiban
Fotó: Amos Gumulira / AFP
Donald Trump újságíróknak nyilatkozva hétfőn ismételten elutasította a pénteken nyilvánosságra hozott kormányzati jelentés megállapításait a klímaváltozás veszélyeiről, úgy fogalmazva: "nem hiszi", hogy a globális klímaváltozás káros hatással lenne az amerikai és a világgazdaságra - írta az MTI.
Az amerikai elnök - egy mississippi kampányrendezvényre indulva - a Fehér Ház kertjében újságírói kérdésekre válaszolva fejtette ki eddig is ismert álláspontját.
"Láttam, elolvastam belőle részeket, és rendben van"

- fogalmazott a kormányzati jelentésről, amelynek megállapításait a Fehér Ház szóvivője már pénteken este visszautasította.

Amikor az egyik újságíró a klímaváltozás káros gazdasági következményeiről faggatta, az elnök röviden csak annyit mondott: 
"én ebben nem hiszek".

Szerinte jelenleg az Egyesült Államok a legkevésbé környezetszennyező ország, és ez számára nagyon is fontos. Hangsúlyozta, hogy híve a tiszta környezetnek, benne a tiszta víznek és a tiszta levegőnek. Majd a környezetszennyezésre utalva hozzátette: 
"Ha mi tiszták vagyunk, de a Föld minden más része piszkos, az nem jó dolog."

Szerinte más országoknak kell lépéseket tenniük az üvegházhatást kiváltó káros anyagok kibocsátásának csökkentésére. Ezzel összefüggésben Kínát, Japánt és egész Ázsiát említette meg.  
A különböző minisztériumok, kormányközi intézmények és tudósok által a kongresszus felkérésére összeállított jelentés szerint a klímaváltozás az évszázad végéig kártékonyan érinti majd az egészségügytől az infrastruktúráig az amerikai gazdaság valamennyi ágazatát. Az anyag készítői megállapították, hogy az üvegházhatást kiváltó és a globális felmelegedést gyorsító gázok változatlan kibocsátása "történelmi mértékű", és a globális felmelegedés nagy mértékben megváltoztatja majd az emberi élet körülményeit. Így például csökkenti a vízkészleteket és a vízhez történő hozzáférés lehetőségeit, megváltoztatja a tengermenti partvidékeket, megemeli az ipar és a mezőgazdaság termelési költségeit is. Nem utolsó sorban pedig árt az emberi egészségnek, "aránytalanul" sújtva a szegényebb társadalmi rétegeket.
A jelentés arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás káros hatásai közül sok már most is érzékelhető szerte az Egyesült Államokban. Ennek máris tapasztalható jeleiként az eddigieknél gyakrabban előforduló, pusztító viharokat, a szárazságokat és az árvizeket jelölték meg. Konkrét példákat is felhoztak megállapításaik alátámasztására, így az esőzések és az áradások miatti gátszakadásokatat Dél-Karolinában, a termések csökkenését a Sziklás-hegység és a Mississippi-medence közötti Nagy-síkság agrárvidékein, vagy a rovarok okozta megbetegedéseket Floridában. 
A szakemberek kiemelték, hogy az éghajlatváltozás jövőbeni kockázatai a most hozott intézkedésektől függnek, és azonnali intézkedések nélkül a gazdasági növekedés fokozódó mértékű csökkenésével is számolni kell.
Donald Trump korábban is többször hangsúlyozta, hogy meggyőződése szerint nem csak az emberi tevékenység okozza a globális felmelegedést. Elnöki beiktatása után nem sokkal pedig bejelentette, hogy kormányzata vagy kilép majd a párizsi klímaegyezményből, vagy az amerikai gazdaságnak kedvező feltételekkel újratárgyalja a megállapodást.