Nem kell mindig antibiotikum

Publikálás dátuma
2018.11.28. 09:27
Illusztráció
Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / AFP
A szuperbaktériumok veszélyességét is csökkentené, ha – különösen indokolatlanul - kevesebb antibiotikumot szednénk. Nem kell ugyanis minden betegség alkalmazni, és nem is való mindenkinek.
Nemrég látott napvilágot az OECD előrejelzése, amely szerint 2050-ig 2,4 millió áldozata is lehet a szuperbaktériumoknak világszerte. Az egyesült államokbeli Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) becslése szerint évente kétmillió amerikait fertőznek meg, és közülük hozzávetőlegesen 23 ezer bele is hal a fertőzésbe. A legnagyobb a kockázat a dél-európai országokban, leginkább az egyévesnél fiatalabb gyerekek és a hetvenévesnél idősebbek vannak kitéve a fertőzéseknek, amelyek a férfiaknál nagyobb eséllyel alakulnak ki, mint a nőknél.
A jelentés szerint a megoldás az országoknak mindössze évente fejenként két dollárjába (560 forintjába) kerülne; az antibiotikumok indokolatlan használatának csökkentésével és a higiénia javításával négy halálesetből hármat meg lehetne akadályozni.
Sokan gondolják, ha az első tünetek megjelenésekor azonnal antibiotikum-készítményeket szednek, a tüneteik hamarabb elmúlnak, de azok csak bakteriális fertőzés esetén hatásosak, ha például a torokfájás vírusos eredetű, akkor feleslegesen kapkodják. 
Az antibiotikum ráadásul nem való mindenkinek. Az emberek nagyjából 10 százaléka rosszul reagál rá, minden tizenötödik allergiás és nem is szedheti. A gyógyszer által kiváltott emésztőrendszeri mellékhatások lehetősége mellett, mint egy új kutatás kimutatta, növeli a vesekő kockázatát, különösen gyerekek és kamaszok esetében. Az antibiotikumok 1940-es évekbeli felfedezése előtt számos természetes gyógymódot használtak, és ezek ma is léteznek és segíthetnek – olvasható az Amiről az orvos nem mindig beszél című magazin novemberi számában.
A sokak által ismert és betegség esetén használt mézen, fokhagymán, gyömbéren kívül a Diéta és Fitnesz magazin novemberi számából kiderül, hogy a kurkumateát például gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatása mellett megfázás, köhögés, sőt ízületi fájdalmak esetén is érdemes fogyasztani. A kevésbé ismert fűzfakéregtea pedig aszpirinnél is jobb, ugyanis a lázat is csillapítja. A szegfűszegről pedig érdemes tudni, hogy természetes érzéstelenítő, elrágcsálása addig is enyhíti a fájdalmat, amíg eljutunk a fogorvoshoz.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint nagy eltérések vannak az egyes országok antibiotikum-fogyasztása között. Az egy főre vetített legkevesebbet és legtöbbet fogyasztó ország között tízszeres a szorzó. Az adatokból az derül ki, hogy egyes helyeken túl sokszor írják fel, másutt viszont nem is férnek hozzájuk – írta a HáziPatika.com.
"Az antibiotikumok túlzott használata és a velük való visszaélés a rezisztencia legfőbb oka. Hatékony antibiotikumok és egyéb antimikrobiális szerek nélkül pedig elveszítjük a gyakori fertőzések, például a tüdőgyulladás kezelésére való képességünket"

- fogalmazott Suzanne Hill, a WHO igazgatója.

A jelentés szerint a széles spektrumú antibiotikumok, amelyek a legveszélyesebbek az antibiotikum rezisztencia kialakulása szempontjából, néhány országban a teljes felhasznált mennyiség ötödét sem éri el. Az úgynevezett "tartalék" antibiotikumok - amelyeket csak a több gyógyszerrel szemben rezisztens baktériumok elleni specifikus fertőzések végső fegyvereként használnak - az összes antibiotikum-fogyasztás kevesebb mint két százalékát tették ki. Ez a WHO szerint arra utal, hogy egyes országok nem férhetnek hozzá ezekhez a gyógyszerekhez.
"A jelentésből levonható következtetések megerősítik, hogy sürgős intézkedéseket kell hozni"

- jelentette ki Hill.

A WHO jelentése szerint Magyarország a 2015-ben bevett 57,27 tonna antibiotikummal a közepes fogyasztású országok közé tartozik.
Szerző

Megviseli a szervezetet a héten érkező tél

Publikálás dátuma
2018.11.26. 11:30
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Mindenkit megvisel a héten megérkező tél, de az időjárás-érzékenyek különösen nehéz napok elé néznek - írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán.
Mediterrán ciklonok frontjai okoznak kettős fronthatást, ez hétfőn és kedden érezhető lesz, sőt az erősebben érzékenyeknek még szerdán is. Kedden az északi-északkeleti országrészre érkezik meg a hideg, havazás is várható, szerdától pedig mindenhol kifejezetten hideg időre kell készülnünk, csütörtökön akár mínusz 10 fok is lehet, viszont kiderül az ég, napos, de hideg idő lesz.
Szinte mindenkinek okozhat kellemetlenséget a szél és az, hogy nem látjuk a napot. Egyéni érzékenység függvényében gyakoriak lehetnek a fejfájásos, a depressziós panaszok, és az "ízületesek" is sokat fognak szenvedni. A gyengülő immunrendszer miatt nő a meghűlések kockázata. Csütörtöktől pedig már nem lehet megúszni a téli ruhatár használatát – figyelmeztetett Pintér Ferenc meteogyógyász.
Szerző
Frissítve: 2018.11.26. 11:40

A peteéréstől a hűtlenkedésig mindent elárul a hangunk

Publikálás dátuma
2018.11.24. 15:32

Fotó: Shutterstock
Látatlanban is könnyen megállapíthatjuk nő vagy férfi, gyerek vagy felnőtt, idős vagy fiatal szól hozzánk. Társunk hangja azonban akár arról is tudósíthat minket, hogy hűtlenkedett.
A hang sok mindenről árulkodhat: a beszélő testméretről, fizikai erejéről, gazdája termékenységi mutatójáról, vonzerejéről, de még arról is, hajlamos-e hűtlenkedésre. Az evolúciós pszichológusok között népszerű elmélet, hogy a „macsók”, a domináns férfiak nem annyira apáskodók és általában kevesebbet törődnek gyerekeikkel, unokáikkal, mint kevésbé férfias társaik. Mégis, a nők – különösen peteérés idején – jobban vonzódnak a mély hangú, férfias hangon megszólaló partnerekhez. Ez azért lehet, mert a tőlük genetikailag egészségesebb gyermekeik születhetnek. Fiú gyerekük, unokájuk hosszabb életű lehet, a több tesztoszteronnak és a kevesebb stresszhormonnak köszönhetően. Ugyanakkor a mélyebb hangú férfiakról az is a nők véleménye, hogy könnyebben hűtlenkednek, kevésbé lehet bennük bízni, ezért inkább rövidebb tartalmú kapcsolatokat alakítanak ki velük, mint hosszabbakat. A szoptató, éppen gyermekeket nevelő nők éppen ezért a magasabb hangú férfiakat részesítették előnyben. Vagyis a nők képesek arra, hogy kifigyeljenek valamit hangban, ami arról informálja őket, mennyire hűséges a férfi, illetve általában mennyire megbízható, ami befolyásolhatja viselkedésüket, aszerint hogy hosszútávú partnert szeretnének, vagy éppen jó géneket. A kérdés tehát az, valóban elárulja-e a hangunk, hogy hűtlenek vagyunk? Amerikai kutatók tanulmánya szerint, igen. A kísérletben résztvevőknek különböző hangokat játszottak le felvételről, semmilyen információt sem közölve róluk. Ezután a résztvevőknek osztályozniuk kellett őket aszerint, mennyire gondolják hűtlenkedésre hajlamosnak gazdáikat. Érdekes módon, a nők jobban teljesítettek a feladatban. A hangokat hasonló hangmagasságú és hasonlóan vonzó külsejű emberektől válogatták, akiknek testméreteik is azonosak voltak, így ezek nem befolyásolhatták az eredményt. A szexuális esettörténetük is megegyezett, leszámítva hűtlenkedéseiket. Mindezek azonban azt is jelentik, a kutatóknak még nincs elképzelésük, mik azok a jelek, ami alapján a hűtlenkedők leleplezhetők. A férfiak is jók azonban abban, hogy felismerjék, a nők a termékeny napjaikban vannak, leginkább a peteérés idején mert ilyenkor a hangjuk megváltozik, ami azért fontos, mert ennek más – látható – jelét nem adják. Azt is megtudhatjuk valakinek a hangjából, érdekeljük- e őt. Egy kísérletből az derült ki, a férfiak hangja mélyebb lesz, és dinamikusabb, ha olyan nőhöz beszélnek, aki érdekli őket, így azok el tudják dönteni, olyannal beszélgetnek-e, aki vonzódik hozzájuk. Vagyis a hang beszéden túli jellemzői fontos szerepet játszanak annak eldöntésében, kivel érdemes eltöltenünk az időnket, vagy kit kell elkerülnünk.
Szerző
Témák
hang