Előfizetés

Orbán Chuck Norrissal menőzött, és kihozott a fényre egy csapat TEK-est

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.11.27. 16:39
Orbán Viktor az elit alakulathoz sorolja magát
Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök büszkén pózol a texasi kopó mellett, a terrorelhárítás kilenc munkatársával együtt. A TEK-esek azok , akiket elvileg még maszkban is ritkán látunk – de nem biztos, hogy tényleg leleplezték magukat.
Elit csapat /Elit squad – ezzel a megjegyzéssel osztott meg egy fotót Facebook-oldalán Orbán Viktor: a miniszterelnök a világhírű Chuck Norris mellett állfelemelt ököllel, mögöttük-mellettük pedig a Terrorelhárítási Központ kilenc kigyúrt tagja áll mosolyogva ugyanabban a pózban.
 Orbántól nem szokatlan, hogy a híres-erős emberek társaságát keresi, kapaszkodott ő már Arnold Schwarzenegger izmos, biztonságot jelentő karjába is – az viszont meglepő, hogy a TEK kilenc munkatársa arcát adta a fotózáshoz. Hiszen a terrorelhárítás embereit leginkább arról ismerjük fel, hogy nem felismerhetőek: símaszkban, testpáncélban térdelnek valamelyik gyanúsított hátán – vagy éppen magukat fütyörésző villanyszerelőnek álcázva kamerázzák be a szomszéd lakását. Az ügyben a TEK-hez és a belügyhöz fordultunk, hogy megtudjuk, 
  • ők adtak engedélyt a képek elkészítésére,
  • munkatársaik hivatalos személyként vagy magánemberként vettek részt a fotózáson,
  • a kép gyakorolóruhás szereplői a terrorelhárítás nyilvános vagy fedett állományába tartoznak,
  • nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, ha nyíltan vállalják arcukat.
A TEK sajtóosztálya szerint „a közzétett fotón a Terrorelhárítási Központ (TEK) válogatottja látható, akik a múlt héten érkeztek haza a SWAT Round-Up nemzetközi kommandós versenyről, ahol a 3. helyen végeztek. „A csapatról többször készült fotó ezt megelőzően is, a munkatársak hozzájárultak a képmásuk felhasználásához” -tették hozzá.  
 Tarjányi Péter biztonsági szakértő, egykori kommandós szerint sem történt valódi leleplezés. „A miniszterelnököt védő csapat tagjairól lehet szó, akik arcukat vállalva ott vannak a politikus nyilvános rendezvényein, mondhatni már kijöttek a fényre. Ha mégis a fedett állomány tagjait fotózták, az valóban felvetne nemzetbiztonsági kockázatokat, de erre kevés az esély”- mondta Tarjányi, és valóban, a közvetlenül Orbán mögött álló magas, szakállas férfit testőrként láthattuk a kormányfő közelében. A fotózást a biztonsági szakértő inkább érzelmi alapon közelíti meg: az korosztály feszített büszkén Chuck Norris mögött, amelyik gyerekkorától látta filmjeit, és talán a színész miatt is léptek rendvédelmi pályára, feléjük tett egy gesztust Orbán a közös képpel.

Búcsúzik az eső, de hideg, télies idő köszönt ránk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.27. 15:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szerdán a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul.
A kelet felé távozó ciklon nyomában szárazabb és hidegebb levegő áramlik térségünk fölé, és szerdán már nem várható számottevő csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Napközben tovább csökken a felhőzet és a legtöbb helyen akár több órára is kisüthet a nap. Délelőtt a déli határnál is megszűnik a csapadék. Az északkeleti, északi szél többfelé erős, északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon időnként viharos lesz, délutántól viszont fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul, északon lesz hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között valószínű. Az erős szél veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Forrás: OMSZ
Csütörtökön gyengén, majd napközben változóan felhős idő várható, a több felhő főként a délkeleti és a középső területeken lehet. Délkeleten néhol gyenge havazás alakulhat ki, máshol nem valószínű csapadék. Az északkeleti, keleti szél néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -7 fok között valószínű, de a havas tájakon ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között alakul.
Pénteken többnyire kevés lesz a felhő, majd délután nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A keleti, délkeleti szél megélénkül, néhol északnyugaton megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között valószínű, a havas tájakon hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között várható.
Szombaton a Dunántúlon megvastagszik a felhőzet, helyenként kisebb havazás is lehet. Keleten fátyolfelhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -7 fok között valószínű, de a kevésbé felhős, havas tájakon ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.
Vasárnap változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. A Dunántúlon néhol megélénkül a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között valószínű.

Szakorvoshiány – Be kell zárni a Honvédkórház koraszülöttcentrumát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.27. 14:37
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton
November végére háromfősre csökkent a stáb, így december 15-től be is zárják az osztályt.
December 15-én be kell zárni a Honvédkórház koraszülöttcentrumát, mert nincsenek meg a működtetéséhez szükséges személyi feltételek – írja a hvg.hu. A portál szerint kedd délelőtt válságértekezletet tartottak annak kitalálására, hogyan lehetne újra működtethetővé tenni az intézmény Perinatális Intenzív Centrumát (PIC). Ezen a koraszülöttek ellátására szakosodott kórházi osztályon olyan csecsemőket látnak el, akik a különböző méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra. Az osztály nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC). Különböző progresszivitási szintjei vannak – a Honvédé a főváros négy, legmagasabb, III. progresszivitású osztályának egyike. A főváros egyik legjobbnak számító, a kórház honlapján Magyarország legmagasabb szakmai színvonalon működő PIC centrumaként emlegetett osztályról a portál információi szerint egy év alatt hét szakorvos távozott. Azt írják, hogy felmondásuk oka ugyanúgy a megbecsültség hiánya, az alacsony fizetés volt, mint a szeptemberben szintén az összeomlás határára ért Sürgősségi Centrum dolgozóié. A cikk szerint a szakemberhiány miatt az osztály eleinte csak kevesebb pácienst fogadott, illetve kisebb kockázatú eseteket vállalt, de november végére háromfősre csökkent a stáb, így december 15-től be is zárják az osztályt, mert nem tudja teljesíteni a szükséges minimumfeltételeket. Információik szerint Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője kedden egy jelentős mértékű béremelésben látta annak zálogát, hogy sikerüljön a távozók helyére új szakembereket hívni az osztályra. Úgy tudják, a Honvédkórház parancsnoka, Kun Szabó István egyelőre nem állt kötélnek.  A PIC-t a jelenlegi tervek szerint egyelőre két hétre – december végéig zárnák be, a kórház vezetése januárra igyekezne orvosolni a helyzetet. A Honvéd ellátási területéhez tartozó kismamákat a bezárás alatt a Semmelweis Egyetem női klinikája, illetve a János-kórházban működő PIC fogadja majd – teszi hozzá a portál.