A jelek szerint a teljes rendszerellenesség a Momentum választási innovációja

Publikálás dátuma
2018.11.27 17:21

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Fekete-Győr András szerint nincs más szerethető párt csak az övé – de azért önkormányzati pozíciókról, helyi összefogásokról beszélgetne a Momentum.
Gubancos ellentmondás fedezhető fel a Momentum elnöke által adott interjúban, amikor a jövőre esedékes főpolgármester-választásról beszél. Fekete-Győr András azt nem vitatja, hogy Karácsony Gergely renoméja jó Budapesten, ám szerinte Zugló polgármestere kevés Tarlós István legyőzéséhez, ugyanis Puzsér Róbert támogatói nem szavaznának rá. És itt vége van a gondolatmenetnek, holott ez a mondás két kérdést is kinyit. Ha – elfogadva, hogy Karácsony Gergely a köz érdekében visszalépne – miért szavaznának támogatói például Puzsér Róbertre, vagy bárki másra. A másik jogos felvetés, hogy a Momentum elnöke szerint pártja mindenképp állít főpolgármester-jelöltet az EP-választások után – vajon mögé miért sorakoznának fel Puzsér támogatói? (És ha nem tennék, akkor ez Fekete-Győr András logikája szerint kizáró ok, hiszen pont ezzel érvel amellett, hogy Karácsony nem megfelelő főpolgármester-jelölt.) A jelek szerint azonban Fekete-Győr András interjújának lényegét nem a személyi kérdések adják, hanem annak deklarálása, hogy a Momentum teljesen külön utassá akar válni. Legalábbis a párt első embere azt bizonygatja, hogy az MSZP, a DK, a Jobbik és az LMP nem egy szerethető, ráadásul bemocskolt márka. Ebből az következik, hogy a Momentum politikai innovációja a jövőben a rendszerellenesség lesz. És itt következik egy másik ellentmondás, ugyanis helyben az összes vállalhatatlan márkának bélyegzett párt képviselőivel egyeztetnek a momentumosok. Ez viszont azt jelzi: Fekete-Győr András pártja szeretne önkormányzati pozíciókat fogni, és szüksége van a többi párt segítségére.
2018.11.27 17:21
Frissítve: 2018.11.27 17:23

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29