Németh Szilárd elnézést kért hazugsága miatt

Publikálás dátuma
2018.11.27. 19:24
Németh Szilárd, fideszes parlamenti államtitkár
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hogy melyik esetről is van szó? Segítünk: az Eötvös Károly Intézetet képviselő társaságot kellett megkövetnie, mert valótlanságot állított róluk .
Az MTI-n keresztül tette közzé bocsánatkérését Németh Szilárd fideszes képviselő, parlamenti álamtitkár, amiért megsértette az EKINT-tet.
„A Fővárosi Ítélőtábla 2.Pf.20.202/2018/4/II. sorszámú ítélete azt állapította meg, hogy azzal sértettem meg az Eötvös Károly Közpolitikai Nonprofit Kft. felperes jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát, hogy 2017. március 14-én a mandiner.hu internetes oldal részére adott interjúban valótlanul állítottam, hogy a felperes keretében működő Eötvös Károly Közpolitikai Intézet nem annyi támogatást kapott a Soros Györgyhöz köthető szervezetektől, mint amit a közhasznúsági jelentéseiben feltüntetett, hanem 145.000.000,- forintot vagy ennél is többet." Az előzőek miatt sajnálkozásomat fejezem ki az elkövetett jogsértésért, és elnézést kérek az Eötvös Károly Közpolitikai Nonprofit Kft.-től és Majtényi Lászlótól.
- olvasható a politikus közleményében. A bocsánatkérés azért nem ment ilyen könnyen, Németh korábban jogerős végzés ellenére sem volt hajlandó a gesztusra, ezért a Fővárosi Törvényszék bírósági végrehajtást rendelt el ellene: a törvényszék elrendelte, hogy Németh Szilárd saját költségén hozza nyilvánosságra közleményben kifejezett sajnálkozását. Egyben kötelezték a Fidesz országgyűlési képviselőjét, hogy mivel megsértette az Eötvös Károly Közpolitikai Nonprofit Közhasznú kft. jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát, fizessen 15 napon belül 350 ezer forint sérelemdíjat az intézet részére, valamint összesen 102 ezer forint perköltséget. A bíróság elrendelte az adósság végrehajtását is.
Szerző

A Fidesz csöppet apadt, az ellenzék hullámzik

Publikálás dátuma
2018.11.27. 18:35

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Százezer fideszes csatlakozhatott az ellenzékhez október óta.
Míg a Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum egyre erősödik, a Jobbik támogatottsága tovább csökken a választó korú népesség körében - derül ki a ZRI Závech Research legújabb, novemberi felméréséből. asdasd
A Kutyapárt és a Momentum 1-1 százalékot erősödött októberhez képest, ezzel pedig már 3 százalékponton Utóbbi még jobban áll a biztos pártválasztók körében, ahol az októberi 4 után elérte az 5 százalékot. Az LMP-nek is sikerült növelnie népszerűségét, pontosabban fogalmazva egy kicsit visszaszerzett a tőle elforduló választók tömegéből: a teljes népesség immár 3 százaléka szeret (nemrég még 2 százalék volt ez az arány).
A Jobbik kedveltsége tovább apadt, novemberben a korábbi 8 helyett már csak 7 százalékon áll. A biztos pártválasztók körében ugyanakkor megmaradt 12 százalékon. (A stagnálás jellemzi a pártból kivált Mi Hazánk Mozgalmat is: mindkét csoportban 1 százalékot tud.)
Az MSZP-t az októberhez hasonlóan novemberben is 11 százalékra mérték a biztos pártválasztók között, és 7-re az összes szavazókorú körében. A DK előbbi csoportban 1 százalékpontot vesztve 8 százalékra került, míg utóbbiban 5 százalékon áll. A Párbeszédre a biztos pártválasztóknak az októberi 2 után már csak 1 százaléka voksolna, a teljes választókorú népesség körében pedig változatlan maradt 1 százaléos népszerűsége.
A Fidesz népszerűsége a biztos pártválasztókat tekintve: az októberi 57-ről 55 százalékra esett. A teljes választókorú népességet nézve viszont megmaradt 36 százalékon. Ez azt jelenti, nagyjából 100 ezer ember fordított hátat a kormánypártnak. Ők pedig az ellenzéket erősítik: minthogy novemberben egy százalékkal csökkent a párttal nem bírók száma is, összesen 180 ezer választó csatlakozott a Fidesz-KDNP kihívóihoz.
Novemberben a választókorúak 33 százaléka nem talált magának, és a ZRI kérdésére 1 százalék nevezett meg a fent felsoroltak közt nem szereplő politikai pártot.
Szerző

Pert vesztett a Mediaworks a meghekkelt Orbán-interjú miatt kirúgott szerkesztőkkel szemben

Publikálás dátuma
2018.11.27. 18:32

Fotó: Kovalovszky Dániel
Jogerőssé vált, Mészáros Lőrinc médiavállalata több milliós kártérítést kell fizessen az elküldött dolgozóknak. Most bíróság mondta ki azt is, hogy törvénytelenül rúgtak ki alkalmazottakat.
Jogerősen is pert veszített a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mediaworks Hungary Zrt. a meghekkelt Orbán-interjú miatt kirúgott két szerkesztővel szemben – tudta meg a Magyar Hang. A Székesfehérvári Törvényszéken kedden hozott ítélet szerint törvénytelenül bocsátották el Hajnal Csillát és Klecska Ernőt a Fejér Megyei Hírlaptól. (A harmadik, Veszprémi Naplótól kirúgott Németh F. Bernadett nem perelt, de nem hagyták az út szélén: Forgács Bernadett néven később a Hajdú-bihari Napló, Észak-Magyarország és Kelet-Magyarország kiadójánál tartalomfejlesztési vezető lett). 
Hajnal Csilla, a Fejér Megyei Hírlap korábbi felelős szerkesztőjét és Klecska Ernő lapszerkesztőt 2016 decemberében bocsátották el a Fejér Megyei Hírlaptól, miután a karácsonyi számban az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült, egyébként központi interjú helyenként más tartalommal jelent meg, mint a testvérlapokban. Valaki olyan viccesnek szánt megjegyzésekkel tűzdelte tele, amelyeket a kormányfő nem mondott. Ezért a Mediaworksnél indult belső vizsgálat után a két említett szerkesztőt kiáltották ki bűnbaknak. A Mediaworks (és ügyvédei) a munkaügyi per során ragaszkodtak ahhoz, hogy Hajnalnak és Klecskának észre kellett volna venniük a szövegben a változtatásokat. 
A Mediaworks fellebbezése után a másodfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszéknek azt kellett eldöntenie, Hajnal és Klecska megszegte-e a kötelességét. Ugyanarra jutottak azonban, mint az első fokú bíróság: a székesfehérvári szerkesztőségében bizonyítottan az a szokás honosodott meg, hogy a központi anyagokkal a helyi szerkesztőknek nincs dolguk. A cikkeket ugyanis szerkesztve, sőt lektorálva kapták meg. Így nem volt feladatuk annak kontrollálása – hangsúlyozta Kaló Zsuzsanna tanácselnök az indoklásában. Bár a másodfokú bíróság a kártérítés összegén változtatott, az állami hirdetésekkel alaposan kitömött Mediaworks-öt az aligha vágja padlóra: Hajnal Csillának bruttó 4,2 millió forintot, míg Klecska Ernőnek 3,9 millió forintot (plusz ezek 2017. december 1-jétől érvényes késedelmi kamatait) kell megfizetnie a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló cégnek. Ezen felül a másodfokú perköltséget és a fellebbezés több mint egymilliós díját is rájuk terhelték.
A két kirúgott szerkesztő – akik különben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének korábbi elnökének, Mendrey Lászlónak a segítségével találtak ügyvédet – sérelemdíj iránti igényét a bíróság már első fokon elutasította. Ennek oka – írta meg májusban a 24.hu –, nem tudták kellőképpen bizonyítani, hogy a kirúgásukat megelőző belső vizsgálat és a meghallgatás során megalázták őket. A Mediaworksnek egyébként 15 napon belül kártalanítani kell az elbocsátott dolgozóit. Erre nincs halasztó hatálya annak, ha esetleg a 13 megyei napilapot kiadó cég a Kúriához fordul felülvizsgálatért. Erre egyébként hatvan napjuk van. Hajnal Csilla és Klecska Ernő az ítélethirdetés után a Magyar Hangnakazt mondták, nagy megkönnyebbüléssel fogadták az ítéletet, igazukban pedig mindvégig bizonyosak voltak, 
Szerző