CEU;

CEU-s diákok leveleivel telhet meg Orbán postaládája

A hallgatók még küzdenek, de az egyetem vezetése már nem lát sok esélyt a maradásra – szombaton lejár a határidő.

 „A CEU nem egy rideg hivatal, esetleges költözése nem logisztikai probléma. Mi tudjuk pontosan: a CEU több száz sors, több száz történet. Itt az ideje, hogy felhívjuk erre a figyelmet!" – olvasható azon a szórólapon, amit a CEU campusán osztogatnak a hallgatók. Arra kérik diáktársaikat: írjanak levelet Orbán Viktor kormányfőnek, számoljanak be neki arról, mit jelent számukra a CEU tavaly március óta tartó „csuklóztatása”, milyen hatással van rájuk az egyetem bizonytalanságba állítása, pellengérre állítása. „Ez az utolsó lehetőségünk, december 1-én így vagy úgy, de eldől egyetemünk sorsa”.

A határidő vészesen közeleg: a kormánynak december 1-ig van ideje arra, hogy aláírja azt az államközi megállapodást, amit az amerikai hatóságok és a magyar kormánydelegáció már egy éve jóváhagyott, és ami garantálja a CEU további, budapesti működését. Ha ezt nem teszik meg, az egyetem a legtöbb képzését Bécsbe viszi.

A több mint másfél éve tartó bizonytalanság az egyetemi hétköznapokra is rányomja a bélyegét. – Nem telik el úgy nap, hogy ez ne kerülne szóba. Bár próbálják palástolni, sok oktatón látszik, hogy feszültek – mondta a CEU egy spanyol diákja. Egy olasz hallgató arról beszélt: – A CEU-ért hirdetett megmozdulásoknak köszönhetően egyre tisztább a kép, mi történik ebben az országban. Két éve tanulok itt, nagyon szeretem Budapestet és ezt az egyetemet. De ami most történik, elkeserítő.

Az egyetem egy munkatársa úgy fogalmazta meg kétségeiket: – Már másfél éve így élünk, majdhogynem megszoktuk. Mindenki teszi a dolgát, de szörnyen idegesítő, hogy a politikai csatározások közben a jövőnkkel játszadoznak.

– Egyelőre nincs kidolgozott forgatókönyv, én magam sem tudom, jövőre mennyi kurzust tartok majd Bécsben és mennyit Budapesten. Most épp a jövő évet próbáljuk kitalálni – magyarázta a CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt. Mint mondta, a magyar kormánnyal már nem keresik a kapcsolatot, hiszen minden eddigi próbálkozásuk is hiábavalónak bizonyult. – Hónapokig tárgyaltunk a New York-i Bard College-dzsal is, hogy beindíthassuk amerikai képzéseinket. Hónapokig biztattuk a New York-i kormányzót, hogy foglalkozzon a magyar felsőoktatási viszonyokkal. New York állam oktatási hivatalától két elismerő szakmai véleményt is kaptunk, amit a magyar kormánynak is eljuttattak. Minden lehetőséget végigjátszottunk, igyekeztünk mindenben együttműködni.

A rektorhelyettes szerint a magyar kormány képviselőinek legutóbbi nyilatkozataiból egyértelművé vált, hogy nem maradhatnak Budapesten amerikai intézményként, csak magyar akkreditációjú képzéseiket vihetik itt tovább. – Mi egy egyetem vagyunk. Azt állítani, hogy az amerikai képzéseink nem felelnek meg a jogszabályoknak, a magyar képzéseink pedig igen, jogi fikció – fogalmazott. Hozzátette: a kormány azt az ígéretét sem tartotta meg, hogy kizárólag magyar egyetemként, szabadon tovább működhetnek, hiszen a társadalmi nemek tanulmánya szakot már megszüntették.

Hangsúlyozta: a december 1-i határidő nem „ultimátum” a magyar kormány felé. – Ez inkább egy gesztus, egy lehetőség volt a CEU kuratóriumától az intézményünk irányába, amit a rektorunk, Michael Ignatieff harcolt ki. Abban bíztunk, hátha józanabb hangok még jobb belátásra bírhatják a kormányt. Tovább azonban nem tudunk várni, hamarosan elkezdődik az új hallgatók toborzása, nekik már meg kell tudni mondanunk, hogy Budapesten vagy Bécsben kell beiratkozniuk.