Előfizetés

Lezsák Sándor belefojtotta a szót az ellenzékbe, videón az ötletelés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.28. 12:00

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Bekapcsolva maradt a levezető elnök mikrofonja: hallható, ahogy Lezsák a segítőjével vitatja meg a helyzetet.
A parlament a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes javaslat tárgyalásával folytatta ülésnapját szerdára virradó éjszaka. Az ellenzéki képviselők a kedd esti órákban kezdődő általános vitában több mint négy órán keresztül kifogásolták a változtatásokat, mígnem Lezsák Sándor levezető elnök nem adott szót az ismételt felszólalásokra. A képviselőcsoportok vezérszónoki felszólalásait követően az MTI összefoglalója szerint az LMP korábbi társelnöke, jelenleg független Szél Bernadett hangsúlyozta: a törvényjavaslat elfogadása esetén valamennyi ellenzéki párt támogatását kéri majd annak érdekében, hogy a törvénymódosítás az Alkotmánybíróság elé kerüljön. A jobbikos Varga-Damm Andrea azt mondta, hogy 2006-ban Budapestet ennél sokkal kevesebbért gyújtották fel, és ha elfogadják ezt a javaslatot, akkor „Budapestnek égnie kell”. Varga László szocialista képviselő jelezte: a törvény megszavazása és kihirdetése esetén az ellenzéki pártok összefogva meg fogják találni azokat a demokratikus eszközöket, amelyek „jobb belátásra” térítik majd a kormányt. A Mérce azt írja, a Fidesz részéről csupán az egyik beterjesztő, Kósa Lajos vett részt a plenáris ülés vitáján, ezt pedig több ellenzéki, Harangozó Tamás MSZP-s, Szél Bernadett független, Csárdi Antal LMP-s és Volner János független képviselő is élesen szóvá tette. Miután az ellenzéki képviselők több 2 perces felszólalásban és hosszabb hozzászólásokban is kifejtették, miért ellenkezik szerintük a rabszolgatörvény-tervezet – még a Fidesz-KDNP által 2012-ben elfogadott új Munka Törvénykönyve egyes rendelkezéseivel is, Lezsák Sándor házelnök végül 23 óra 30 perckor váratlanul megvonta a szót Szél Bernadettől, majd Z. Kárpát Dániel, ezek után „a magyar demokrácia emléke iránti tiszteletből” elállt saját, utolsó hozzászólásától. Többen abszrudnak tartották a hirtelen lezárást és az ellenzék méltatlankodása közepette emelkedett fel Kósa Lajos, hogy összegezze a vitát. Arról beszélt, szerinte az ellenzék „teljes tévedésben van” törvényjavaslatát illetően, amely szerinte meg sem változtatná a munkahetet (holott heti 40 órához hozzáad 8-at), véleménye szerint a rendkívüli munkavégzést a javaslat nem érinti és sok ágazatban egyáltalán nem is fogják az új rendelkezéseket alkalmazni. Ezért szerint csupán apró, de szükséges módosításról beszélhetünk. Az MTI szerint az összesen mintegy ötórás vita végén Lezsák Sándor a házszabályra hivatkozva nem adott szót több, ismételten felszólalásra jelentkező ellenzéki képviselőnek és lezárta a vitát. Az Országgyűlés alelnöke ezt megelőzően az LMP-s Demeter Mártától önismétlés, Bangóné Borbély Ildikótól (MSZP) és Szél Bernadettől pedig az ülésvezetés bírálata miatt vonta meg a szót.
A zárszó elhangzása után az ellenzéki képviselők nehezményezték, hogy Lezsák megvonta tőlük a szót, illetve nem adott lehetőséget ismételt felszólalásokra. Bangóné Borbély Ildikó, a DK-s Vadai Ágnes, Demeter Márta és Szél Bernadett is azt kérte, hogy a levezető elnök azonnal függessze fel az ülést és hívja össze a házbizottságot, mert szerintük túlterjeszkedett hatáskörén. Tordai Bence (Párbeszéd) kezdeményezte, hogy a továbbiakban más alelnök vezesse az ülést, ha ez nem lehetséges, akkor függesszék fel az ülést. Lezsák Sándor válaszában kijelentette, hogy mindenben a házszabály szerint járt el, ha ezzel a képviselők nem értenek egyet, akkor forduljanak a házbizottsághoz. Az ellenzéki képviselők ezt követően az utolsó két napirendi pont tárgyalásáról kivonultak az ülésteremből.

Bekapcsolva maradt a mikrofon

A hvg.hu azonban észrevette, hogy az ülés vita közben elrendelt szünetben bekapcsolva maradt Lezsák Sándor mikrofonja, a parlamenti közvetítésben így hallható volt, ahogy a segítőjével megbeszéli, hogyan is vessenek véget az elhúzódó vitának. A videón hallatszik, ahogy Lezsák a segítőjével arról beszélget, hogy mégsem kellene ott ülni a parlamentben reggelig, „bár lehet, hogy ezt akarják”. A beszélgetésben felvetődik, hogy újabb tárgyalási szünetet rendeljenek el, majd Lezsák segítőjét telefonon hívják. Ezután Lezsák azt kérdezi, hogy szót kell-e adni mindenkinek, de a segítő azt feleli, hogy mondhatja azt, hogy aki már volt, annak nem ad szót. Láthatóan fellapozzák a házszabályt is, a segítő pedig azt mondja, eszerint az ismételt felszólalásra az elnök ad engedélyt, ezért lehet azt mondani, hogy feleslegesen ismételik magukat a felszólalók, és erre hivatkozva meg lehet tőlük vonni a szót.

Szabad az út a „rabszolgatörvénynek”

Mint megírtuk, hétfő délelőtt zöld utat adott az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága a kacifántos „munkaidő-szervezéssel, a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat” címet viselő, a szakszervezetek által csak rabszolgatörvényként emlegetett fideszes törvénymódosítási javaslatnak. A fideszes képviselők egyhangúlag támogatták, az ellenzék nemmel szavazott a maximálisan elrendelhető túlórák számát a jelenlegi 250 óráról 400 órára, a munkaidőkeretet pedig 1 évről 3 évre emelő törvényjavaslat tárgysorozatba vételére. Mindez azt jelenti, hogy a Parlament két hét múlva kedden – azaz december 11-én – már szavazhat is a törvényjavaslatról – tudtuk meg Bangóné Borbély Ildikótól, a bizottság MSZP-s tagjától, aki párttársával, Molnár Gyulával (MSZP) korábban azt indítványozta: az egyeztetések hiánya és a nagy társadalmi ellenállás miatt a bizottság ne tűzze napirendre a javaslatot.

Eladták a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadót

A politikai napilappiacra fókuszál és megválik a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadótól a Horizont Handels und Industrie AG, amely két kiadót is tulajdonol. A másik kiadó, a XXI. század Média Kft. jelenteti meg a piacvezető Népszava napilapot. A Mezőgazda Kiadó portfóliójába tartozik többek között egy mezőgazdasági szakkönyvkiadó, a Diéta és Fitnesz című életmód magazin, a Vidék Íze gasztronómiai havilap és a vidék családi hetilapjaként ismert Szabad Föld. A széles skálájú portfóliót a Mediaworks vásárolta meg. „A Mezőgazda egy vegyes profilú kiadó, a jövőben azonban kizárólag a politikai lappiacra szeretnénk összpontosítani és pozíciónkat ott tovább erősíteni” – mondta Puch László, a Horizont Handels und Industrie AG meghatározó tulajdonosa a döntés hátteréről.

Elborzasztó állapotok – Óbudai cukrászüzemet záratott be a Nébih (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.28. 10:37

Fotó: nébih
Csaknem háromszáz kilónyi terméket vontak ki a forgalomból.
Ismét elborzasztó higiéniai és műszaki körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy, a főváros III. kerületében található cukrászüzem ellenőrzése során. Az épület alagsorában működő egység alapanyag raktárában beázott a mennyezet, valamint több helyiségben poros, pókhálós, hámló festékkel borított falak és csővezetékek fogadták a szakembereket – írja  a Nébih. A közlemény szerint a dolgozók piszkos, elhasználódott utcai ruhában végezték a munkájukat. A dagasztóhelyiségben – az előírásoknak megfelelő zöldség- és gyümölcs-előkészítő híján – ugyanabban a rozsdamentes, kétmedencés mosogatóban tisztították a citromot, almát és fejes káposztát, ahol a különféle használati eszközöket is. A gépek, eszközök általánosságban takarítatlanok, erősen szennyezettek voltak. A sütőhelyiség ablakairól hiányzott a rovarháló, ideiglenes fényforrásként két, kábelre rögzített izzó szolgált. A készre sütött, csomagolatlan réteseket szálkás, töredezett, nem tisztítható farostlapokon hűtötték. A különböző helyiségekben megfelelő elkülönítés nélkül tárolták az alapanyagokat, késztermékeket és a használt, szennyes rekeszeket. A Nébih az egységben tapasztalt súlyos higiéniai, élelmiszerbiztonsági és nyomon követési hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette annak működését. A szakemberek hét tételt (összesen 294,04 kilogramm feldolgozásra váró alapanyagot, gyártásközi félkész terméket, illetve készterméket) vontak ki a forgalomból jelölés hiánya, nyomon követés hiánya és szennyezettség miatt.