Börtönben meghalt tízezrek haláláért kell felelnie az Aszad-rezsimnek

Publikálás dátuma
2018.11.28. 12:47

Fotó: GEORGE OURFALIAN / AFP
Esély sincs a polgárháború lezárására egy tartós békével, amíg nem szolgáltatnak igazságot a kormány börtöneiben meghalt tömegeknek - az ENSZ a történtek tisztázására szólítja fel a szír vezetést.
Mondják meg az áldozatok családjának, mi történt szeretteikkel, és adják át a nyilvántartásokat, illetve a halottak maradványait - szólították fel az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló nyomozói szerdán a szír kormányt, írja a Reuters. Megállapításuk szerint ugyanis
a szír polgárháború 8 éve alatt több ezer letartóztatásba került ember halt meg vagy tűnt el Bassár el-Aszad rezsimjének börtöneiben.

Esély sincs egy tartós békemegállapodásra, amíg az áldozatoknak nem szolgálnak igazságot, jelentette ki ezzel kapcsolatban a nemzetközi vizsgálóbizottság.
Az ENSZ biztonsági tanácsának egy jelentése szerint a szervezet birtokában van egy lista "ezrek vagy tízezrek" nevével, akik letartóztatásba kerülésük után vélhetően meghaltak. Többségük 2011 és 2014 között került a szír kormány fogságába.
"A legtöbb letartóztatás alatti haláleset a szír titkosszolgálat, illetve a katonai ügynökségek által fenntartott fogva tartási helyeken történt. A Bizottságnak ugyanakkor nincs tudomása egyetlen alkalomról sem, hogy az elhunytak testét vagy ingóságait átadták volna"

- olvasható a jelentésben. A hozzátartozóknak megküldött értesítésben szinte minden ilyen esetben szívroham, illetve agyvérzés szerepelt. Sokak esetében, akiket ugyanonnan hurcoltak el, megegyezik a halálozás ideje, ebből pedig csoportos kivégzésekre lehet következtetni. Majdnem mindig két, Damaszkuszhoz közeli katonai kórházban állapították meg a halál beálltát, a fogva tartás helyét pedig nem közölték.
"A kormánypárti erőknek és a szír államnak késlekedés nélkül fel kell fednie a sorsát azoknak, akik letartóztatásuk során eltűntek" - jelenti ki az ENSZ. Mint megjegyzi a jelentés, ez vonatkozik úgy a szír kormánycsapatokra, mint az őket támogató orosz hadseregre és milíciákra.
A történtek a népirtás emberiesség elleni bűnének gyanúját is felvetik egy 2016-os ENSZ jelentés szerint.

Meghalni is drága Szíriában

A halálozásról szóló értesítés kézhezvételét követően Szíriában egy hónapja van a hozzátartozóknak hivatalosan regisztráltatniuk családtagjuk halálát, írja a Reuters. Ennek elmulasztása esetén bírságot kell fizetniük, melynek összege egy év után tovább emelkedik.
Ugyanakkor szírek milliói hagyták el otthonaikat a polgárháború alatt, és sokan közülük külföldre menekültek, így rengeteg embernek esélye sincs megfelelni a határidőnek. A szabályozás ennél fogva a lakhatását és tulajdonhoz való jogát is veszélyezteti a szír menekülteknek hazájukban. Különösen nehéz helyzetben vannak a nők, akiknek örökösödési jogának érvényesítését további bürokratikus akadályok nehezítik.

Szerző

14 millióért bérelt fel új washingtoni lobbistát Magyarország

Publikálás dátuma
2018.11.28. 11:18
A Fehér Ház - Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Trump kampánya után a magyar kormánynak is dolgozhat a külföldi érdekek képviseletére specializálódott lobbista.
Újabb lobbistát fogadott fel a magyar kormány Washingtonban - írja az Átlátszó. Mint az amerikai igazságügy-minisztérium adatbázisába feltöltött szerződésből kiderül, a Barnes & Thornburg ügyvédi iroda egyik embere november eleje és január vége között dolgozik a washingtoni magyar követségnek,
két és fél hónapos munkájáért pedig 50 ezer dollárt, azaz közel 14,4 millió forintot kap az új lobbista.

A szerződés szerint a munka során a cég amerikai kormányzati kapcsolatokkal segíti majd a követséget, a vallásszabadság és a bevándorlás kérdéseiben. A munkát a cég egyik washingtoni partnere, Craig S. Burkhardt végzi majd. A külföldi klienseknek végzett lobbizás a szakterülete a cég honlapján található életrajza szerint.
Burkhardt a 2016-os választások idején dolgozott Donald Trump kampányán, és a beiktatás előtt is segítette az elnökség átvételére készülő stáb munkáját.

Burkhardt kétszer is volt a republikánus jogászok egyesületének elnöke, George W. Bush elnöksége idején pedig a Fehér Ház technológiai ügyekért felelős jogásza volt.
A magyar kormány 2014-ben fogadta fel Connie Mack egykori floridai repulikánus képviselőt lobbistának, akinek cégei a Századvéggel konzorciumban négy évre írtak alá egy washingtoni mértékkel is magas összegű, ötmillió dolláros szerződést. A Századvég a pénz harmadát vitte el, Macknek havi 18 millió forintnak megfelelő összeg járt. Ez a szerződés idén ősszel járt le, és az Átlátszó úgy tudja, nem kerül meghosszabbításra. Tavaly pedig Donald Trump izraeli kampánytanácsadóit fogadta fel három, az Egyesült Államokban működő magyar külképviselet. A BSI Public Affairs havonta összesen 12 millió forintot kapott a washingtoni, a chicagói és a Los Angeles-i képviseletektől, a szerződés hat hónapra szólt.
Szerző

Öt hete tart egy holland istentisztelet - Ha véget ér, kitoloncolnak egy menekült családot

Publikálás dátuma
2018.11.28. 11:02

Fotó: Shutterstock
Több mint 700 órája imádkoznak folyamatosan egy örmény családért, így a holland törvények szerint ugyanis nem vihetik el őket a templomból. 9 éve élnek az országban, és a családapát valószínűleg meggyilkolnák hazájában.
A hágai, protestáns Bethel templomban több mint 700 órája tartanak istentiszteletet, hogy megvédjenek egy menekült családot - írja az Euronews. Az október 26. óta tartó istentiszteletre azért van szükség, mert
a holland törvény előírja, hogy a hatóságok nem léphetnek be egy templomba, ahol imádkoznak.

A Tamrazyan család 2009-ben menekült el Örményországból, mert az apa politikai aktivitása miatt féltették a biztonságukat. Hollandiában telepedtek le, és annak is már három éve, hogy a Gereformeerde Kerk (GKV) egyház tagjai lettek. Katwick településen, egy helyi, menedékkérőknek fenntartott központban laktak.
Szeptember közepén tudta meg a család, hogy kitoloncolási parancs van érvényben ellenük, ekkor kezdtek segítséget keresni. Az egyik gyerek, a 21 éves Hayerpi Tamrazyan a közösségi médiában közzétett üzenetében így fogalmazott:
"ezen a héten kilenc év után száműzhetnek Hollandiából. A fivérem és a nővérem nevében kérem segítségüket".

Ekkor fordultak egyházukhoz, a GKV-hez. Ott pedig melléjük álltak, mert - mint nyilatkozták - a családapát valószínűleg meggyilkolnák Örményországban, a gyerekeket pedig minden Hollandiához köti, ott nőttek fel. Ám a kitelepítés veszélye ezzel nem hárult el; ekkor ajánlotta fel segítségét a hágai Bethel templom is. Axel Wicke, 
így kezdődött a folyamatos ima, önkéntes lelkipásztorok közreműködésével, akik mint egy váltóban, biztosítják a folyamatos istentiszteletet, miközben a menedékkérés ügye folytatódott.

Wicke elmondta, hogy elárasztották őket az országból és a világ minden tájáról érkező támogató üzenetek, majd hozzátette, "nagyon sok embernek elege van a háború és az elnyomás elől menekülő emberek démonizálásából".
Szerző
Frissítve: 2018.11.29. 16:37