Péntek este nem lehet majd autópálya-matricát venni

Publikálás dátuma
2018.11.28. 17:52

Fotó: Kállai Márton
Szünetel az úthasználati jogosultságok értékesítése péntek este 20 és 24 óra között a rendszerek tervezett karbantartása miatt.
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) szerdai közleménye szerint a karbantartás az e-matrica és a tehergépjárművekre érvényes e-útdíj rendszerét (HU-GO) egyaránt érinti. Utóbbi egyenlegértesítési és riasztási szolgáltatásai is szünetelnek, ezért nem küld figyelmeztetést jogosulatlan úthasználat vagy alacsony egyenleg esetén – írták. A karbantartás alatt az M3 autópálya Szilas pihenőben található ügyfélszolgálati iroda ügyintézése is szünetel. A karbantartás nem érinti a 3,5 tonna feletti teherjárműveknél az útdíj bevallását automatikusan biztosító fedélzeti eszköz (OBU) használóit, amennyiben gondoskodtak az úthasználatokhoz elegendő fedezetről. Az üzemszünet végétől 60 percig nem szabnak ki pótdíjat az e-matrica rendszerben a jogosultság nélkül közlekedőkre. A NÚSZ Zrt. ettől függetlenül az üzemszünetben is alapszabálynak tekinti, hogy díjköteles útszakaszt használni csak érvényes úthasználati jogosultsággal lehet, így azok megvásárlását ajánlják a karbantartás előtt.
Szerző

Katonák foglalják el a lakását? Tűrnie kell, mert törvényes lesz

Publikálás dátuma
2018.11.28. 17:32

Fotó: Németh András Péter
A honvédelmi miniszter a parlamenti frakciókat tájékoztatná a legfontosabb törvényi változásokról – mindezt azután, hogy Ukrajna hadiállapotot hirdetett nyolc megyéjében. A módosítások a magántulajdon szentségét is felülírják.
Intő jel is lehet, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter azután egyeztetne a parlamenti frakciók vezetőivel a honvédségi törvények tervezett változásairól, hogy újra fellángolt az ukrán-orosz konfliktus. A fideszes törvényalkotás diszkrét báját mutatja, hogy Benkőék már tényként beszélnek a még csak javaslat formájában létező változásokról, de úgyis egyértelmű, hogy módosításokat elfogadja a kormánypárti kétharmad. A javaslatok közül már több ismert, így az a terv, hogy megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot esetén már ötvenéves férfiakat is hadra fognának - ezzel elvileg 850 ezer fős tömeget lehetne mozgósítani.
Van azonban egy sokszor emlegetett, de kevéssé ismert kategória, a honvédelmi veszélyhelyzet, amit békeidőben is bevezethet a kormány.    A parlament oldalára feltöltött dokumentumból kiderül, hogy ilyen helyzetet akkor rendelhetnének el, ha a Magyarországgal szomszédos államban kialakult és katonai kezelést is igénylő és Magyarország biztonságát közvetlenül veszélyeztető veszélyhelyzet adódik, ami a magyar államra is hatással lehet. Ilyen krízisállapot van most Ukrajnában, ahol nyolc megyében rendeltek el hadiállapotot az Azovi-tengeren zajló konfliktus miatt. 
A honvédelmi veszélyhelyzetet fél évre vezethetik be, és rendelet útján lehet meghosszabbítani –hasonlóan a már törvényesített, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzethez (utóbbiról tudjuk, hogy csak papíron létezik, ám kiváló közpénzköltési lehetőséget jelent).  A váratlan támadás, a rendkívüli és terrorhelyzet azonban fontosabbnak számít, ezekkel egy időben nem rendelhetik el a honvédelmi szabályozást. Ha elrendelik a veszélyhelyzetet, akkor megerősíthetik a honvédelmi készültséget és a határok őrzését, fokozzák a kiemelt jelentőségű épületek rendőri és katonai védelmét.
Benkő Imre javaslata azonban a magántulajdont is érinti: közérdekű használati jogot biztosítana a legtöbb ingatlanra – honvédelmi veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet vagy rendkívüli állapot idején.

A dokumentum konkrétan úgy fogalmaz, hogy „az ingatlan tulajdonosa és használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos) köteles tűrni, hogy a közérdekű használati joggal terhelt ingatlanon a) az ország védelmét vagy szövetségesi kötelezettségének teljesítését biztosító létesítményt építsenek, telepítsenek és üzemeltessenek, b) a honvédelmi, nemzetbiztonsági, katasztrófavédelmi, határőrizeti és más rendészeti feladatok ellátásában jogszabály alapján részt vevők, illetve a szövetséges fegyveres erők az ingatlant a 42/B. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott célból igénybe vegyék”. Mindezért kártalanítás illeti meg a tulajdonost, akit elvileg előre ki is fizetnek, ha már légvédelmi üteget vagy fegyverraktárt telepítenek a kertjébe.

Az MSZP nem kér a színjátékból

Az MSZP már válaszolt is Benkő felkérésére: mintk közleményükben írták, a  A Honvédelmi Minisztériumnak talán még a törvény bizottsági megtárgyalása és a parlamenti vitája előtt kellett volna egyeztetésre hívni a pártokat, nem pedig utólag.  „Az utólagos tájékoztatás és egyeztetés csak egy újabb fideszes színjáték, amelyben az MSZP nem fog részt venni.” - tette hozzá a párt.
Szerző

„Ez ostobaság!” – Visszavág a kormány az orbánozós plakát miatt

Publikálás dátuma
2018.11.28. 16:34

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kovács Zoltán bemutatta az óriásplakátot, ami szavai szerint Brüsszelben is látható lesz.
Megfelelő választ adunk azokra a politikai támadásokra, amelyek Magyarországot érték – mondta Kovács Zoltán szerdán Budapesten. A kormányszóvivő a Miniszterelnökség előtt bemutatta azt a kisteherautót, amelyen egy óriásplakát szerepel azzal az angol felirattal, hogy
„Százak haltak meg terrortámadásokban 2015 óta. de Guy Verhofstadt azt mondja: »nincs bevándorlási válság« (2018.04.07.) Ez ostobaság!”

Kovács Zoltán azt mondta, ez a plakát a következő napokban Magyarországon, majd azt követően Brüsszelben is látható lesz. Kovács közölte: az elmúlt hetekben látni lehetett, hogy „a bevándorláspárti liberális erők milyen támadást indítottak az ország ellen”, ennek az Európai Parlamentben, Verhofstadt megszólalásaiban, az ideküldött politikai üzenetben is megvolt a tanúbizonysága. Úgy vélte, nem hagyhatják szó nélkül ezeket a támadásokat, mivel ezeknek egyetlen célja van, „a liberálisok egyértelműen az európai bevándorlás pártján állnak, Európát bevándorlókontinenssé akarják tenni, Magyarországot pedig bevándorlóországgá”. Kovács Zoltán szerint a magyar emberek az elmúlt három évben többször – nemzeti konzultációk, népszavazás és legutóbb a parlamenti választások során – is elmondták, hogy nem hagyják, hogy Magyarországból bevándorlóország legyen.
Az Európai Parlament liberális frakciója nemrég – mintegy válaszul a magyar kormány EU-ellenes kampányaira – készített mozgó plakátot, melyen az áll:
„Kezdetben csak a pénzünkre utazott, most Európa egysége a tét!”

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető rögtönzött sajtóértekezletet tartott november elején, a guruló molinó indulása előtt. Mint elmondta, az EU túl sokáig hallgatott, a liberális demokráciát folyamatosan támadó magyar kormányfőt, akit csak a saját és családja gazdagodása érdekel, meg kell állítani. A gépjárműre szerelt üzenet mindenkinek szól, magyaroknak és brüsszelieknek egyaránt, de elsősorban a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppártnak, amely mindeddig fedezte Orbán Viktort – fejtegette.
Szerző