Előfizetés

Katonák foglalják el a lakását? Tűrnie kell, mert törvényes lesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.28. 17:32

Fotó: Németh András Péter
A honvédelmi miniszter a parlamenti frakciókat tájékoztatná a legfontosabb törvényi változásokról – mindezt azután, hogy Ukrajna hadiállapotot hirdetett nyolc megyéjében. A módosítások a magántulajdon szentségét is felülírják.
Intő jel is lehet, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter azután egyeztetne a parlamenti frakciók vezetőivel a honvédségi törvények tervezett változásairól, hogy újra fellángolt az ukrán-orosz konfliktus. A fideszes törvényalkotás diszkrét báját mutatja, hogy Benkőék már tényként beszélnek a még csak javaslat formájában létező változásokról, de úgyis egyértelmű, hogy módosításokat elfogadja a kormánypárti kétharmad. A javaslatok közül már több ismert, így az a terv, hogy megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot esetén már ötvenéves férfiakat is hadra fognának - ezzel elvileg 850 ezer fős tömeget lehetne mozgósítani.
Van azonban egy sokszor emlegetett, de kevéssé ismert kategória, a honvédelmi veszélyhelyzet, amit békeidőben is bevezethet a kormány.    A parlament oldalára feltöltött dokumentumból kiderül, hogy ilyen helyzetet akkor rendelhetnének el, ha a Magyarországgal szomszédos államban kialakult és katonai kezelést is igénylő és Magyarország biztonságát közvetlenül veszélyeztető veszélyhelyzet adódik, ami a magyar államra is hatással lehet. Ilyen krízisállapot van most Ukrajnában, ahol nyolc megyében rendeltek el hadiállapotot az Azovi-tengeren zajló konfliktus miatt. 
A honvédelmi veszélyhelyzetet fél évre vezethetik be, és rendelet útján lehet meghosszabbítani –hasonlóan a már törvényesített, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzethez (utóbbiról tudjuk, hogy csak papíron létezik, ám kiváló közpénzköltési lehetőséget jelent).  A váratlan támadás, a rendkívüli és terrorhelyzet azonban fontosabbnak számít, ezekkel egy időben nem rendelhetik el a honvédelmi szabályozást. Ha elrendelik a veszélyhelyzetet, akkor megerősíthetik a honvédelmi készültséget és a határok őrzését, fokozzák a kiemelt jelentőségű épületek rendőri és katonai védelmét.
Benkő Imre javaslata azonban a magántulajdont is érinti: közérdekű használati jogot biztosítana a legtöbb ingatlanra – honvédelmi veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet vagy rendkívüli állapot idején.

A dokumentum konkrétan úgy fogalmaz, hogy „az ingatlan tulajdonosa és használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos) köteles tűrni, hogy a közérdekű használati joggal terhelt ingatlanon a) az ország védelmét vagy szövetségesi kötelezettségének teljesítését biztosító létesítményt építsenek, telepítsenek és üzemeltessenek, b) a honvédelmi, nemzetbiztonsági, katasztrófavédelmi, határőrizeti és más rendészeti feladatok ellátásában jogszabály alapján részt vevők, illetve a szövetséges fegyveres erők az ingatlant a 42/B. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott célból igénybe vegyék”. Mindezért kártalanítás illeti meg a tulajdonost, akit elvileg előre ki is fizetnek, ha már légvédelmi üteget vagy fegyverraktárt telepítenek a kertjébe.

Az MSZP nem kér a színjátékból

Az MSZP már válaszolt is Benkő felkérésére: mintk közleményükben írták, a  A Honvédelmi Minisztériumnak talán még a törvény bizottsági megtárgyalása és a parlamenti vitája előtt kellett volna egyeztetésre hívni a pártokat, nem pedig utólag.  „Az utólagos tájékoztatás és egyeztetés csak egy újabb fideszes színjáték, amelyben az MSZP nem fog részt venni.” - tette hozzá a párt.

„Ez ostobaság!” – Visszavág a kormány az orbánozós plakát miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.28. 16:34

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kovács Zoltán bemutatta az óriásplakátot, ami szavai szerint Brüsszelben is látható lesz.
Megfelelő választ adunk azokra a politikai támadásokra, amelyek Magyarországot érték – mondta Kovács Zoltán szerdán Budapesten. A kormányszóvivő a Miniszterelnökség előtt bemutatta azt a kisteherautót, amelyen egy óriásplakát szerepel azzal az angol felirattal, hogy
„Százak haltak meg terrortámadásokban 2015 óta. de Guy Verhofstadt azt mondja: »nincs bevándorlási válság« (2018.04.07.) Ez ostobaság!”

Kovács Zoltán azt mondta, ez a plakát a következő napokban Magyarországon, majd azt követően Brüsszelben is látható lesz. Kovács közölte: az elmúlt hetekben látni lehetett, hogy „a bevándorláspárti liberális erők milyen támadást indítottak az ország ellen”, ennek az Európai Parlamentben, Verhofstadt megszólalásaiban, az ideküldött politikai üzenetben is megvolt a tanúbizonysága. Úgy vélte, nem hagyhatják szó nélkül ezeket a támadásokat, mivel ezeknek egyetlen célja van, „a liberálisok egyértelműen az európai bevándorlás pártján állnak, Európát bevándorlókontinenssé akarják tenni, Magyarországot pedig bevándorlóországgá”. Kovács Zoltán szerint a magyar emberek az elmúlt három évben többször – nemzeti konzultációk, népszavazás és legutóbb a parlamenti választások során – is elmondták, hogy nem hagyják, hogy Magyarországból bevándorlóország legyen.
Az Európai Parlament liberális frakciója nemrég – mintegy válaszul a magyar kormány EU-ellenes kampányaira – készített mozgó plakátot, melyen az áll:
„Kezdetben csak a pénzünkre utazott, most Európa egysége a tét!”

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető rögtönzött sajtóértekezletet tartott november elején, a guruló molinó indulása előtt. Mint elmondta, az EU túl sokáig hallgatott, a liberális demokráciát folyamatosan támadó magyar kormányfőt, akit csak a saját és családja gazdagodása érdekel, meg kell állítani. A gépjárműre szerelt üzenet mindenkinek szól, magyaroknak és brüsszelieknek egyaránt, de elsősorban a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppártnak, amely mindeddig fedezte Orbán Viktort – fejtegette.

„Zsidóveréssel dicsekedett” - most elnézést kér Szávay István

Népszava
Publikálás dátuma
2018.11.28. 16:31

Fotó: Kovács Attila / MTI
A jobbikos politikus állítja: minősíthetetlen stílusban beszélt, de nem ütött.
A Hír TV birtokába került hangfelvétel szerint Szávay István, a Jobbik frakcióvezető-helyettese „zsidóveréssel dicsekedett” párttársainak a párt májusi kongresszusán. Azzal hencegett, hogy egy szórakozóhelyen leütött egy „zsidó nőt”, mert az „beszólt neki”. Szávay István büszkén mesélt arról, mit tett előző este. Egy budapesti belvárosi szórakozóhelyen mulatott, amikor állítása szerint egy feltehetően zsidó nő felismerte és nácinak nevezte – olvasható a Hír TV honlapján. Némileg szerkesztve idézzük a párbeszédet: - Mit csináltál Pista? Szávay István: "Leütöttem egy nőt. Beszólt, hogy náci bűz van. Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó! Pakk! Egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt."  - Orrba gyűrted? Szávay István: "Ja. A heftijét elferdítettem egy kicsit."   Eddig a hangfelvétel. Lapunk kereste a jobbikos politikust, aki csak annyit mondott: azon túl, amit az esetről közzétett a Facebook-oldalán, nem akar nyilatkozni. Ez itt pedig Szávay István bejegyzése: „Megütöttem-e egy nőt? Nem! Minősíthetetlen stílusban beszéltem-e? Igen! Idén májusban egy belvárosi klubban durva inzultus ért, ahol egy hölgy belém kötött, velem és a társaságomban lévőkkel szemben agresszívan, fenyegetően lépett fel, mondván, hogy náciknak semmi keresnivalójuk egy liberális szórakozóhelyen. Az esetet rendkívül megalázónak találtam, de mégis jobbnak láttam távozni. A történet másnap szóba került egy baráti társaságban, ennek egy jól hallhatóan megvágott felvétele került ma nyilvánosságra. Szeretném leszögezni, hogy az elhangzottak jól hallhatóan egy rendkívül durva és ízléstelen vicc tárgyát képezték, ami természetesen nem igaz: tettlegességre nem került sor, ez nyilván túlzás volt, amit a beszélgetés során később magam is egyértelművé tettem. A felháborodásom szülte sértő hangnemért és jelzőkért elnézést kérek mindazoktól, akikben ez joggal felháborodást kelt. A nők elleni erőszakot határozottan elítélem: soha nem ütöttem meg és soha nem ütnék meg nőt.”