Előfizetés

Romagyilkosságok - Letöltendőt kapott hamis tanúzásért az egykori "koronatanú"

MTI
Publikálás dátuma
2018.11.28. 18:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Két év letöltendő börtönre ítélte hamis tanúzásért a romagyilkosságok miatt indult büntetőeljárás egykori koronatanújának számító nőt a Fővárosi Törvényszék szerdán jogerősen.
A Fővárosi Törvényszék az MTI-vel szerdán azt közölte: a másodfokon eljáró bírói tanács megváltoztatta a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi elsőfokú döntését, mellőzte a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést. A közleményben azt írták: a vádlott a Budapest Környéki Törvényszéken 2011-ben több alkalommal is valótlan állításokat tett az úgynevezett "romagyilkosságok" miatt indult büntetőeljárás során. Hozzátették, az első fokon megállapított tényállást és annak jogi minősítését egyik fél sem támadta meg, ezért a most eljáró tanácsnak azt kellett mérlegelnie, hogy az enyhítő és súlyosító körülményekkel arányban áll-e a korábban kiszabott büntetés. A Fővárosi Törvényszék bírói tanácsa szerint az alapbűncselekmény kiemelt tárgyi súlya olyan mértékű, hogy a felfüggesztett szabadságvesztés nem alkalmas a büntetési célok elérésére, azaz arra, hogy a jövőben akár a vádlottat, akár mást visszatartson hasonló bűncselekmény elkövetésétől, valamint elősegítse az igazságszolgáltatásba vetett hit megőrzését. Indokolásában a bíróság kiemelte, a vádlott büntetlen előéletét, az időmúlást és a ténybeli beismerő vallomását enyhítő körülményként figyelembe véve látott lehetőséget arra, hogy méltányosságból a terhelt - büntetése fele részének letöltése után - feltételes szabadságra bocsátható legyen. A romagyilkosságokként ismertté vált bűncselekmény-sorozatban kilenc helyszínen fegyveres, Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre azóta elítélt férfiak romák otthonai ellen 2008-2009-ben. Hat embert, köztük egy gyermeket megöltek, öten megsérültek, összesen ötvenöt ember testi épsége került veszélybe. A büntetőperben három vádlottat 2016-ban tényleges életfogytiglanra, egyet 2015-ben 13 évre ítéltek jogerősen a bíróságok, amelyek kimondták azt is: a támadások indítéka rasszizmus, cigányellenesség volt. F.-né Ny. Évát, a vádlottak volt munkáltatóját, K. Árpád elsőrendű vádlott volt barátnőjét, aki sajtóinformációk szerint hamis alibit próbált igazolni, 2015 áprilisában gyanúsították meg hamis tanúzással.

Egy hónapja nyoma veszett a fiatal budapesti nőnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.28. 17:20
Őt keresik a rendőrök, megtalálásához a lakosság segítségét is kérik
Fotó: police.hu
Gábor Zsuzsannát a pesterzsébeti rendőrök keresik, fényképes körözést adtak ki eltűnése miatt.
Október 26-án elment XX. kerületi otthonából, azóta senki sem látta a 30 éves Gábor Zsuzsannát. A rendőrök is hiába próbálták felkutatni, ezért megtalálásához a lakosság segítségét is kérik.
Gábor Zsuzsanna körülbelül 167 centiméter magas, normál testalkatú, haja barna.

A főváros XX- XXIII. kerületi rendőrkapitánysága kéri, hogy aki felismeri a képen látható személyt, tud hollétéről vagy eltűnésének körülményéről, az névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a 06-80-555-111 „Telefontanú” zöldszámán, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikén - írja a police.hu.

Megverte, majd vízgyűjtő aknába dobta a 17 éves lányt egy borsodnádasdi férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.28. 15:30

Fotó: Kállai Márton
Az ügyészség fegyházbüntetést, mellékbüntetésként pedig közügyektől eltiltást indítványozott.
Vádat emelt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség egy 21 éves férfi ellen védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt. Az ügyészség közlemény szerint a férfi 2017 szeptemberében, a délelőtti óráktól az esti órákig a Borsodnádasd külterületén lévő tónál szórakozott barátaival, ahol alkoholt és kábítószer hatású anyagot is fogyasztott. Napközben telefonon találkozót beszélt meg a vele baráti viszonyban lévő 17 éves lánnyal, akivel az este folyamán egy erdei ösvényen találkozott és együtt italoztak, beszélgettek. Ismeretlen okból vitába keveredtek, melynek során a férfi több alkalommal, ököllel arcon ütötte a lányt, aki az agyrázkódás miatt eszméletlen állapotba került.  A férfi a már védekezésre képtelen lányt lemeztelenítette és elvonszolta egy esővíz elvezető csatorna árok mellé, ahol fejjel lefelé beledobta egy 216 centiméter mély vízgyűjtő aknába, melyben 40 centiméter magasan állt a víz. A lány telefonját is az aknába dobta, a tőle elvett ruházatot és táskát pedig magához vette, és hazament a lakására. A lány az aknában, vízbefulladás következtében meghalt. Az ügyészség a vádlottal szemben fegyházbüntetést és mellékbüntetésként közügyektől eltiltást indítványozott.