Előfizetés

5 milliós fizetése mellé kap még 400 ezret az MNB-től Polt Péter felesége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.29. 08:44

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vagyonokat keres a Polt-család a Matolcsy vezette jegybank alkalmazásában.
Polt Péter legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Marianna a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik legjobban kereső dolgozója. Személyügyekért felelős ügyvezető igazgatóként havi 4,95 millió forintos bruttó bére van, amit béren kívüli juttatások is kiegészítenek. 
Nemrég pedig egy újabb, havi 414 ezer forintos fizetést hozó pozíciót is kapott

- írja a 24.hu. Annak a DiPa Diósgyőri Papírgyár Zrt.-nek lett a felügyelőbizottsági tagja, amelyik a bankjegyekhez szükséges papírt gyártja, és amelyik az MNB tulajdonában álló Pénzjegynyomda Zrt. leányvállalata.
Az MNB-nél kapott állást tavaly Polt Péter egyik lánya is, aki pályakezdőként havi félmillióért állhatott munkába, emlékeztet a portál.

Fideszes tempó: négy év, hét vezetőváltás

Bod Péter írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.11.29. 08:30
Szentesi üdülőközpont
Csak "fideszes úthengerként" emlegeti a szentesi ellenzék azt a folyamatot, amelynek során a kormánypárti többségű képviselő-testület négy év alatt hét önkormányzati intézmény vezetőjét menesztette. Utoljára Márton Máriát, a városi fürdő ügyvezetőjét hívták vissza pozíciójából, mert álláspontjuk szerint szabálytalanul pályázott a helyi üdülőközpont korszerűsítésére. A szentesi Fidesz-frakció szerint ugyanis nem vállalhatott volna anyagi kötelezettséget a beruházásra. Móra József, az MSZP-DK-Együtt-PM színeiben mandátumot szerző képviselő ugyanakkor úgy látja, mindez csak egy mondvacsinált ügy: szerinte ugyanis a fürdő vezetője vállalhat kötelezettséget, ebben még értékhatár sem köti. – A pályázat szerint 80 millió forintból újulhatnának meg a szállások, ehhez pedig mindössze 20 millió forintot kellene hozzátenni. Az egyik állami tulajdonú bank ráadásul kedvezményes hitelt biztosítana az önrészhez – mondta Móra József, aki szerint azért is érthetetlen a fideszes képviselő-testület hozzáállása, mert az önkormányzat évek óta tervezi a felújítást.
Másként látja a helyzetet viszont Rébeli-Szabó Tamás Fidesz-KDNP-s képviselő, a jogi és ügyrendi bizottság elnöke. – A költségvetési rendelet előírja, hogy a pályázatok benyújtásához testületi jóváhagyás szükséges, ami ebben az esetben nem történt meg. Magát a pályázati célt egyébként jónak látom, és a kifogásaim nem is erre irányulnak – mondta. Szerinte nincs jelentősége annak, hogy a pályázat pénzügyi terhei nem az idei költségvetést érintik. A lényeg, hogy Márton Mária jogszabálysértést követett el - hangsúlyozta.
Az ellenzéki érvek végül nem hatottak, így a 13 jelenlévő képviselőből nyolcan támogatták (a héttagú Fidesz-frakció egységesen), hogy a tulajdonosi testület visszahívja ügyvezetői posztjáról Márton Máriát. - Nem vagyok boldog, nem így képzeltem el a búcsút Szentestől. Szomorú, de azt a világot éljük, amikor a szakmai tudás nem előny – fogalmazott lapunknak a távozó ügyvezető.
Márton Mária egyébként komoly szakmai múlttal érkezett Szentesre: az elmúlt években négy pályázatot is nyert, amelyekből több mint hárommilliárd forintért korszerűsítették a dél-alföldi kisváros strandját. Egyebek mellett építettek egy új, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által minősített ötvenméteres fedett uszodát és egy új wellness, élményfürdő részleget is.
Szerinte a gondok a 2014-es önkormányzati választások után kezdődtek, amikor a kormánypárt képviselői többségbe kerültek a helyi testületben. A vezetőnek többször is felrótták, hogy a szentesi fürdő – egyébként a hazai strandok 90-95 százalékához hasonlóan – veszteséges, és évi csaknem 70 millió forint mínuszt termel. Az önkormányzattól 110 milliós támogatást kap az intézmény, ebből az összegből kellett fizetni a hiteltartozások törlesztő-részleteit is. Az ügyvezető szerint hiába akarták jegyáremeléssel mérsékelni a veszteséget, ehhez a testületi többség nem járult hozzá.
Rébeli-Szabó ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Márton Máriának szabad keze volt a jegyárakat tekintve. Visszautasította Móra József véleményét, aki szerint a fideszes úthenger keresztül hajtott Szentesen a vezetőváltásokkal, szerinte ugyanis négy év alatt a hét visszahívás nem tekinthető soknak. Hozzátette: volt köztük nyugdíjaztatás és olyan jellegű gazdasági és szakmai ok vagy átszervezés is, amelyek miatt a tulajdonosnak lépnie kellett.

CEU: vihar előtti csend

Kósa András
Publikálás dátuma
2018.11.29. 07:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
„Pillanatnyilag semmilyen új információval nem rendelkezünk a CEU-val kapcsolatban” - ezt válaszolta a budapesti amerikai nagykövetség a Népszava megkeresésére. Arról érdeklődtünk, hogy volt-e bármilyen előrelépés, egyeztetés a követség közreműködésével a CEU-ügyében az utóbbi napokban, tekintettel arra, hogy szombaton lejár az a határidő, amit az intézmény vezetése adott a kormánynak az egyetem törvényes budapesti működését garantáló megállapodás aláírására. Ha nem lesz ilyen egyezség december 1.-ig, akkor a CEU megkezdi a felkészülést arra, hogy képzései nagy részét az osztrák fővárosba költöztesse. Így az „amerikai akkreditációjú mesteri és doktori programjaira jelentkező hallgatók a 2019-2020-as tanévtől az egyetem új, bécsi kampuszán fognak tanulni”.
Ennek pedig már csak azért is óráról órára nagyobb az esélye, mert Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón kérdésre válaszolva azt mondta: a december 1-jei határidő egyetlen törvényben sem szerepel, és egy megállapodás ratifikációja nem is teljesíthető addig. Ez annyiban nem meglepő, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter már két jelezte: nem tud róla, hogy a kormány bármilyen megállapodást készülne kötni az egyetemmel.
A Fidesz oktatáspolitikusai továbbra is azt mondták kérdéseinkre, hogy semmilyen információval nem rendelkeznek az ügyben, igaz, miként egyikük felhívta rá a figyelmet, az a felsőoktatási törvénymódosítás, ami az Oktatási Hivatal kizárólagos hatáskörébe helyezné a felsőoktatási intézmények engedélyezését (és amit többen úgy interpretáltak, hogy ezzel a CEU jövőjéről szóló döntést is), nem az egyetemre vonatkozik. Kósa Lajos a Népszavának adott interjújában egyébként úgy fogalmazott, a CEU költözése „blöff”, mert szerinte „a Közép-Európai-Egyetem Budapesten fog maradni. Nem végez graduális, csak posztgraduális képzést, itt van Budapest belvárosában, nem tennék nagy összeget arra, hogy elmegy”. „Nem fognak elköltözni. Nem is akarnak elköltözni, mert jól látják: Budapest jobb hely, mint Bécs” - mondta Kósa Lajos.
Ehhez képest az egyetem továbbra sem cáfolta lapunk információját, ami szerint egy hónapon belül, de a karácsonyi időszak miatt valószínűleg inkább januárban a CEU újabb szakok, minden bizonnyal jelenleg még Budapesten futó képzések akkreditációját indítja el Ausztriában az illetékes Agentur für Qualitatssicherung und Akreditierung Austriánál. Ez viszont azt jelenti, hogy a korábban jelzettnél az egyetem sokkal nagyobb része helyezheti át a működését Ausztriába.