Skócia;Lánchíd;Szent András;

Kék-fehér fényt kap a Lánchíd

A skót nemzeti lobogó színeit megjelenítve kék-fehér díszkivilágítást kap pénteken és szombaton a Lánchíd, Skócia nemzeti ünnepének, Szent András napjának a tiszteletére - írta az MTI a Brit Nagykövetség közleménye alapján.

Az ünnepi fényfestés bekapcsolása alkalmából Iain Lindsay brit nagykövet skót nemzeti viseletben ünnepi köszöntőt mond a Lánchíd pesti hídfőjéhez közeli Eötvös téren péntek délután. A skót dudaszóval kísért rövid ünnepség minden érdekelődő számára nyitott.     

Az ünnepi fényfestés Duncan Graham, a Magyarországon élő skótokat tömörítő Szent András Egyesület (Saint Andrew's Association) és Iain Lindsay brit nagykövet kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzat hozzájárulásával, a Brit Nagykövetséggel együttműködésben valósul meg, és két napig, pénteken és szombaton délutántól éjfélig lesz látható. Azért ezen a helyszínen tartják a megemlékezést, mert a Lánchíd, majd később a budai Váralagút építési munkálatait Clark Ádám edinburghi születésű skót mérnök irányította, kollégája és névrokona, William Tierney Clark angol mérnök tervei alapján.

Andráskereszt

A skót zászlóban szereplő fehér andráskereszt, Skócia védőszentjének, a mártír Szent Andrásnak a keresztjét jelképezi. A skót andráskereszt és háttér az Egyesült Királyság zászlajának is a része. Mivel Szent András nemcsak a skótok védőszentje, máshol is látható andráskereszt, például az oroszok tengerészeti katonai lobogójában is hasonló a kereszt, de Tenerife és a kolumbiai Szent András szigetek zászlajában is ott az andráskereszt.

/Forrás: Wikipédia/