Ismert üzletemberek fogják a Corvinus kezét a tandíj felé vezető úton

Publikálás dátuma
2018.11.29. 09:43
FOTÓ: Népszava
Új szakaszába ért a Budapesti Corvinus Egyetem átalakítása, felállt a változásokért felelő projektszervezet. Tavaszig tartó munkájukat üzletemberek és szervezeti tanácsadók segítik.
Októberben új fejezethez érkezett a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) átalakítása: a Portfolio információi szerint megalakult az a projektszervezet, amely az egyetem új működési modelljéből fakadó belső megújulási folyamatért felel. A Projektfelügyelő Bizottság elnöke Lánczi András rektor, társelnöke Pavlik Lívia kancellár, tagja pedig az intézmény három karának dékánja és a Hallgatói Önkormányzat elnöke. Az egyetem akadémiai és adminisztratív területét lefedő öt alprojektben folyik a munka:
  • oktatási programok és oktatásszervezés megújítása;
  • kutatási és innovációs kapacitások fejlesztése, nemzetköziesítés;
  • szervezeti megújulás;
  • humánerőforrás-menedzsment megújítása;
  • gazdálkodási és működtetési terület megújítása.
A projektszervezet munkáját áprilisig egy nagyrészt ismert üzletemberekből és szervezetfejlesztési tanácsadókból álló nyolc fős testület segíti. A tanácsadók között szerepel Bodnár Viktória, az IFUA Horváth & Partners ügyvezető partnere; Bacsa György, a MOL Csoport stratégiai és üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója; Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója és Design Terminal vezetője; Fertő Imre, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatója; Havas István, az Ernst and Young Magyarország volt vezérigazgatója; Pap-Józsa Dávid üzleti mentor; Anthony Radev, a SEED vezetőképző alapító igazgatója, a McKinsey & Co. korábbi regionális vezetője. Az egyetem vezetése Csák Jánost kérte fel a tanácsadó testület vezetőjének, aki többek között a Design Terminal és a Brain Bar társtulajdonosa, illetve címzetes egyetemi tanár.
A testület a jövő héten ülésezik első alkalommal. Megvitatják a projektszervezet által bemutatott anyagokat, és észrevételeikkel, valamint gyakorlati tanácsaikkal segítik majd a projekt munkáját. Teszik mindezt díjazás nélkül.
Tavaszig szükséges meghatároznia a projektszervezetnek és a tanácsadó testületnek az átalakítás sarokköveit. A Portfolionak nyilatkozó Csák szerint az elmúlt években több tervezet is született az egyetem megújítására. Sok szempontból tehát az egyes részterveket szükséges összefogni a cél érdekében.

Corvinus-modell: milliós tandíjak a magyar felsőoktatás egészében

Az intézmény nemrég kezdődött átalakításának célja egyébként a "világszínvonal", amit vitatható úton kíván elérni a BCE. A Corvinus jövőre kikerül a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, és 2019 nyarától egy állami alapítású közhasznú alapítvány működteti tovább. Sokan attól tartanak, ezzel a BCE egyfajta "magánegyetemmé" válik.
2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek. Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, ám a cél az, hogy a fizetős hallgatók nagyobb arányban, legkevesebb 60 százalékban legyenek. Számítanak a külföldi hallgatók számának 15-ről 45 százalékra emelkedésére is. A folyamat egyik kezdő lépése lehet a kínai Fudan Egyetemmel köttetett megállapodás, ennek keretében egy kettős diplomaprogram indul az egyetemen - szemeszterenként 4 millió forintos tandíjjal.
Az átalakításokból összeálló "Corvinus-modellről" Palkovics László innovációs miniszter úgy nyilatkozott, azt a kormány az összes többi egyetemre, a magyar felsőoktatás egészére kiterjesztené.

Szerző

Porosenko talpig egyenruhában már arról beszélt, mit tesz, ha az oroszok szárazföldön támadnak

Publikálás dátuma
2018.11.29. 09:32

Fotó: AFP
Hivatalosan persze az ukrán elnök nem akarja meghosszabbítani a hadiállapotot.
Katonai egységeket vezényelnek Ukrajna határaira - jelentette be Petro Porosenko. Az ukrán elnök Csernyigiv megyében tett látogatást és magasrangú parancsnokok társaságában nyilatkozott - a fegyveres erők főparancsnokaként maga is egyenruhát viselt. Az Oroszországgal szomszédos határon a legnagyobb a veszély, "az nem a barátság határa", mondta, ezért az ottani területeket, valamint az Azovi-tenger partvidékét erősítik meg leginkább. Az ukrán elnök megismételte, nem szándékozik meghosszabbítani a hadiállapotot, de ha nyílt szárazföldi agresszió éri az országot, minden szükséges intézkedést meghoznak, beleértve a mozgósítást is. Az ukrán vezérkar közölte, hogy Berdjanszk és Mariupol kikötőkben növelik a katonák létszámát, és megerősítik a kikötők védelmét.

Ha felpofozza női beosztottját, akkor ön remek iskolaigazgatónak és nőnapi szónoknak

Publikálás dátuma
2018.11.29. 09:26
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hiába van jogerős ítélet, az iskola vezetőjét nem mozdították el posztjáról, így irányíthat, mártírkodhat és felléphet jeles ünnepeken.
Majdnem 5 évvel ezelőtt, 2014. február 28-án reggel próbát tartott a Váci Szimfonikus Zenekar. A próbán összevitatkozott a zenekar hegedűse, K. Katalin és a karmester F.P., írja a 444.hu. ( Ők nem csak a zenekarból ismerik egymást, F.P. ugyanis a dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, ahol Katalin tanárnőként dolgozik.)  A vita hevében F.P. egy alkalommal bal kézzel K. Katalint jobb arcfelén tenyérrel pofon ütötte. K. Katalin felháborodásában a helyéről felpattanva F.P. felé kezével hadonászni, lábával rugdosni kezdett - lényegében ezt állapította meg a próbán történetekről a bíróság. Jogerős ítélet szól arról, hogy az igazgató valóban megütötte a tanárnőt, de a tanárnő arra túl hevesen, a jogos védelmi helyzeten túlmenően reagált, amikor dühében visszaütött, ezért mindkettejüket elmarasztalták becsületsértés miatt. Katalin elfogadta az ő felelősségét is megállapító első fokú ítéletet, az ügy az igazgató fellebbezése miatt került másodfokra, akik váltig állította, hogy ártatlan, és az eljárás alatt végig arról beszélt, hogy valamiféle koordinált lejáratókampány áldozata. A jogerős, az igazgatót elmarasztaló másodfokú döntést 2018. november 14-én hirdette ki a Budapest Környéki Törvényszék. F.P. az eljárás alatt végig megtarthatta igazgatói székét. Nem csak annak a tanárnőnek maradt végig a felettese, akit a próbán pofon vágott, hanem az esemény tanúi közül többeknek is, akiknek így lényegében főnökük ellen kellett vallomást tenniük a bíróságon. Az az ügy külön pikantériája, hogy a helyi önkormányzat idén tavasszal egyébként azzal lepte meg az iskola dolgozóit, hogy az önkormányzat nőnapi rendezvényén biztosítottak fellépést a tanárnőt felpofozó igazgatónak, és ez nem is okozott osztatlan sikert a tantestületben. A Klebelsberg Központot egyáltalán nem hatotta meg az ügy: a jogerős ítélet kihirdetése után sem válaszolt a szervezet a 444.hu-nak.
Szerző