170 rendőr razziázott a Deutsche Bank épületében

Publikálás dátuma
2018.11.29. 14:09

Fotó: BORIS ROESSLER / AFP
Dollármilliárdok tisztára mosásában segíthettek a bank alkalmazottai.
A Panama-botrányként elhíresült nemzetközi pénzmosási ügy kapcsán razziáztak a Deutsche Bank frankfurti irodáiban csütörtökön - írja a Guardian. Nagyjából 170 rendőr, ügyész és adóhatósági nyomozó vett részt az akcióban. Írott és elektronikus iratokat foglaltak le az ügyészi hivatal közlése szerint.
Két banki alkalmazott miatt érkeztek a hatóságok, akik a gyanú szerint abban segítették ügyfeleiket, hogy azok offshore cégeken keresztül mossák tisztára pénzüket, illetve kerüljék el az azok után fizetendő adókat. Megerősítette a razzia tényét a Deutsche Bank is, bár részletesebb tájékoztatást csak későbbre ígértek.
Szerző

Fegyverkezik Japán: a világháború óta először állítanak hadrendbe repülőgép-hordozót

Publikálás dátuma
2018.11.29. 13:57

Fotó: MICHAEL FRANCHI / AFP
Kína készen áll egy japán jelentés szerint arra, hogy a Csendes-óceánon terjeszkedjen. A szigetország hajók fejlesztésével és csúcstechnológiás repülők vásárlásával ellensúlyozhatja ezt.
Kína csendes-óceáni terjeszkedésére válaszul, a II. világháború vége óta először készül repülőgép-hordozót hadrendbe állítani a japán tengerészet - írja a Guardian. A tervek szerint kettő Izumo osztályú, 248 méter hosszú helikopter-hordozó hajót fognak úgy fejleszteni, hogy azok harci repülőket is fogadhassanak.
A héten korábban az is felmerült, hogy a szigetország 100 darab F-35-ös harci repülőt is vásárol az Egyesült Államoktól, 8,8 milliárd dollárért. 42 másik ugyanilyen csúcstechnológiás repülőgépet már megvásárolt Japán.
Kritikusai szerint ezekkel a harcászati fejlesztésekkel Japán megsérti azt, a második világháború után vállalt kötelezettséget, hogy kizárólag védelmi célokra tart fenn hadsereget. Ugyanakkor az ország védelmi minisztériuma nemrégiben azt állapította meg egy jelentésében, hogy Kína japán fennhatóság alá tartozó szigetek felé történő terjeszkedés érdekében épített szintén repülőgép-hordozókat.
"Kívánatos, hogy az Izmuo többféle céllal is használható legyen" - kommentálta a fejlesztések hírét Takeshi Iwaya védelmi miniszter.
Szerző

Európai Parlament: Magyarország beavatkozott Macedónia belügyeibe és Gruevszkit ki kell adni

Publikálás dátuma
2018.11.29. 13:51

Fotó: AFP
A Macedóniáról szóló EP-jelentésbe a szocialista EP-képviselők, illetve Judith Sargentini javaslatára kerültek be nagyon kemény passzusok.
Az Európai Parlament felkéri Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a macedón igazságügyi rendszert és jogállamiságot, értékelje újra a Nikola Gruevszki számára nyújtott menedékjogot, és indítsa meg Szkopjének történő kiadatását. Egyben felszólítja a magyar hatóságokat, hogy bocsássanak rendelkezésre minden releváns információt és szükséges magyarázatot a Gruevszki-ügyről. Többek között ez áll a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságról szóló idei jelentésben, amelyet csütörtökön fogadott el a képviselő-testület. A Nikola Gruevszkivel kapcsolatos paragrafusok szocialista EP-képviselők és Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő javaslatára kerültek be a szövegbe. Az elfogadott módosítások szerint Magyarország beavatkozott Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság belügyeibe, valamint semmibe vette az ország igazságszolgáltatását és jogállamiságát azzal, hogy titkos diplomáciai segítséget nyújtott a volt kormányfőnek a hazájából való elmenekülésre. A képviselőtestület ezzel kapcsolatban leszögezi azt is, hogy a macedón bíróság alapos és átlátható jogi eljárást követően ítélte két év börtönbüntetésre Nikola Gruevszkit a hatalommal való visszaélés miatt. Az Európai Parlament “arra ösztönzi a különleges államügyészt és a bíróságokat, hogy zárják le a politikai és bűnügyi törvénysértésekkel kapcsolatos, folyamatban lévő ügyekre vonatkozó vizsgálataikat, és a felelősöket állítsák bíróság elé”. Johannes Hahn bővítésért felelős európai biztos a jelentésről tartott szerda éjszakai vitában a Gruevszki-ügyre utalva kifejtette: Macedónia haladást ért el a jogállamiság érvényesítése terén, és a tagállamoknak együttesen kell támogatniuk ezt a folyamatot. “Soha nem volt nagyobb szükség arra, hogy az Európai Unió egységet mutasson és egységesen harcoljon az alapvető elvek és értékek betartatásáért” – tette hozzá az osztrák politikus, aki egyébként az Európai Néppárt (EPP) egyik alelnöke. A jóváhagyott EP-jelentés üdvözli az ország demokratizálásában elért eredményeket és a reformok folytatására buzdítja a döntéshozókat. Nagyra értékeli a fékek és ellensúlyok rendszerének visszaállítását és a jogalkotási reformra irányuló stratégiát, amelynek célja többek között az igazságügyi függetlenség megteremtése Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságban. Arra ösztönzi a nyugat-balkáni országot, hogy erősítse tovább az igazságszolgáltatást, a jogállamiság tiszteletben tartását és a tömegtájékoztatás szabadságát. A parlament továbbra is aggasztónak találja a széleskörű korrupciót, és kifogásolja, hogy a magas szintű korrupciós ügyekben kevés bírósági ítélet született. Egyúttal azonban üdvözli a korrupció megelőzése terén elért kezdeti eredményeket.

 A parlamenti jelentést a Fidesz minden jelenlévő EP-képviselője elutasította, még Tőkés László is, aki a szakbizottsági szavazáson igennel szavazott. Kósa Lajos szerint azért tette ezt, mert mert vannak benne kritikus megjegyzések a macedón igazságszolgáltatásra nézve  Az Európai Néppárt (EPP) tagjai jóváhagyták a szöveget, mindössze 20 EPP-s nyomta meg a nem gombot, közülük tizenketten a magyar delegáció tagjai. 

Meg kell előzni a CEU-ügyeket

Elítéli a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen indított támadásokat “A tudományos élet szabadságának védelme az EU külső fellépéseiben” címet viselő csütörtökön elfogadott európai parlamenti jelentés. Bár az állásfoglalás harmadik országokra vonatkozik, egy módosító indítvány megszavazásával a CEU is bekerült a szövegbe. Eszerint már a csatlakozási folyamat során sürgős megoldást kell találni a tudományos élet szabadságának védelmére. Meg kell előzni, hogy a felsőoktatási intézményeket olyan támadások érjék az uniós tagállamokban, mint amilyenek például “a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) bezárására irányuló kísérletek, amelyek várható következményeként 2019-től Bécsbe kerül áthelyezésre a hallgatók felvétele, valamint megszüntetik Magyarországon a társadalmi nemekkel foglalkozó tanulmányokat”. A jóváhagyott módosító indítványt a szocialisták, a liberálisok és a Zöldek nyújtották be a parlamenti jelentéshez.

Frissítve: 2018.11.29. 15:15