Politikai okokból nem lesznek pandák a prágai állatkertben

Publikálás dátuma
2018.11.30. 10:10
Illusztráció
Fotó: Claude Balcaen / AFP
A prágai állatkert leállította a kínai óriáspandák és a hulmánok tenyésztésének projektjét - írta az MTI Miroslav Bobek, az állatkert igazgatójának közlése alapján.
A döntés egyik oka, hogy Milos Zeman cseh államfő e heti kínai útja során a korábbi tervektől eltérően nem kért partnereitől pandákat a prágai állatkert számára.
"Ezek sajnos politikai lépések, amelyeket mi nem tudunk befolyásolni, és nélkülük a pandák beszerzése szóba sem jöhet"

- írja az igazgató a Facebook-oldalán csütörtökön megjelent jegyzetében.

A másik ok, hogy a cseh főváros új vezetése nem ért egyet a pandaprojekttel, nem akarja támogatni. Kína a pandákat nem adja el, csak kölcsönzi olyan államoknak, amelyekkel nagyon jók a kapcsolatai. Európában jelenleg csak négy állatkertben láthatóak pandák: Bécsben, Madridban, Edinburgh-ban és Saint-Aignanban.
A készülő pandapavilont, amelynek tervezett költsége 200 millió korona (2520 millió forint), Miroslav Bobek szerint más célokra is felhasználható, például medvéket lehetne benne tartani. A pandapavilon a jelenlegi jegesmedvepavilon helyén épül, előtte egy kis tó és patakocska is lesz, amelyek természetesebbé tehetnék az állatok lakóhelyét. A pavilonban kínai étterem is működne, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Prágára. A jegesmedvéknek már épül az új, 150 millió koronás pavilon. Jövőre kezdik az új gorillapavilon építését is, több mint 200 millió koronás költségvetéssel.

Indiai madár az egyetlen ellenszere a kerteket elözönlő nyálkás kártevőnek

Publikálás dátuma
2018.11.29. 09:34
Illusztráció
Fotó: STEEN DROZD LUND / AFP
Nagy területen károsít a spanyol csupaszcsiga Magyarországon, irtása hosszú távon nem elég hatékony, a legeredményesebbnek a biológiai védekezés, az indiai futókacsa "alkalmazása" bizonyult - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) növényvédelmi intézete az MTI-vel.
Az MTA intézete a Magyar Természettudományi Múzeummal és az agroinform.hu mezőgazdasági portállal közösen készített internetes felmérést a kártékony állatfaj elterjedéséről Magyarországon. Az augusztusban közzétett online kérdőívet szeptember végéig 853-an töltötték ki. A legtöbb észlelés a Zalai-dombvidékről, és a Kemeneshátról, valamint a Bakony-vidékről és a Budapestről érkezett - írták.      
A spanyol csupaszcsiga először 1986-ban jelent meg Magyarországon, könnyen alkalmazkodik és nem válogat a táplálékban. Elsősorban konyha- és virágoskertekben fordul elő, de egyéb területeken is megfigyelték, például szántóföldön, falusi utcákon, erdőben. A válaszolók általában nagy számban észlelték a kártevőt, ahol pedig több éve jelen van, ott tömeges elterjedésről adtak hírt. 
A kerttulajdonosok sokféleképpen lépnek fel a károkozók ellen: összeszedik, eltapossák, kettévágják őket, de nem tudják hosszútávon megakadályozni a csiga visszatérését. Sokan használtak az irtáshoz valamilyen vegyi anyagot, a legelterjedtebbek a só, mészpor, gipsz, hamu, szódabikarbóna, az ecet és az ammónium-nitrát voltak. Számos kerttulajdonos említette a hagyományos sörös csapdák kihelyezését is. A kémiai védekezésben az egyes háziállatokra veszélyes metaldehid tartalmú csigaölő szerek mellett egyéb technológiák kifejlesztésére és használatára is szükség lenne - derül ki a közleményből. Biológiai védekezésként pedig az indiai futókacsát említették a válaszadók; hosszútávon ez bizonyul a leghatékonyabb módszernek.
Témák
csiga

Megmenti a vágóhídtól termete az óriástehenet (videó)

Publikálás dátuma
2018.11.28. 16:53
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Minden valószínűség szerint a Knickers névre hallgató, majdnem kétméteres bika Ausztrália legnagyobb szarvasmarhája. A világ legnagyobbja azonban nem ő, hanem egy kétméteres olasz állat.
A hétéves holstein-fríz tehén 194 centiméteres magasságával kiemelkedik a Perthtől másfél órás autóútra lévő farmon legelő többi, általában 150 centis szarvasmarha közül. Knickers 1,4 tonnát nyom, ez kétszerese egy normál tehén súlyának. A "gigatehén" a bikáknál is nagyobb, a hím szarvasmarhák általában 180 centi magasak a súlyuk pedig csak megközelíti az egy tonnát - írta többek között az ABC
Becslések szerint akár négyezer hamburgerhús is készülhetne az óriási állat húsából. Knickers azonban boldogan élhet, amíg meg nem hal, ugyanis nem fér be a vágóhídra. Tulajdonosa szerint ő a legnagyobb szarvasmarha Ausztráliában, a világon azonban az olaszországi, chianina fajtájú, kétméteres bika, Bellino a legnagyobb.
Szerző
Témák
szarvasmarha