Az életmódtól is függ, mikor kezdődik a klimax

Publikálás dátuma
2018.11.30. 14:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az egészséges életmód a változókor kezdetét is képes kitolni, de a változatos tüneteinek mérséklésében is segít.
A klimax egy bizonyos kor után mindenkinél: nőknél és férfiaknál egyaránt elkerülhetetlen folyamat. Az, hogy a változókornak is nevezett állapot kit mikor ér utol, függ a genetikától, de sokkal inkább befolyásolja az életmód. Aki odafigyel és kíméli az egészségét; fitten tartja magát, megfelelően étkezik, később és kevésbé megterhelően élheti át ezt, az egyébként lelkileg is nehéz időszakot. Beleszól a folyamatba az érrendszert károsító dohányzás is, de a túl nagy, állandó, a szervezetet is felemésztő stressz is. Ma már látjuk, hogy a lombikprogramoknak is van a változókort gyorsító hatása – mondta dr. Tahy András, a Budai Egészségközpont nőgyógyásza a Népszavának.

Hormonpótlás: nem kell mindig

A klimaxnak szubjektív és objektív tünetei is vannak. A nőket az előbbiek - álmatlanság, hőhullámok, hangulatingadozás - jobban zavarják, de az elhanyagolt csontritkulás életet veszélyeztető állapotot eredményezhet.
Korábban a klimax kezdetekor azonnal hormonpótlást adtak az orvosok. Húsz évvel ezelőtt azonban egy nagy amerikai tanulmányból kiderült, ennek komoly veszélye van: hétszeresére nőtt az emlőrák előfordulása és a szív-, érrendszerre sincs jó hatással, ezért az általános használata visszaszorult. Egy újabb tanulmány aztán arra hívta fel a figyelmet, hogy csontritkulásban sokkal többen halnak meg, mint mellrákban vagy szív-, érrendszeri betegségekben. Mostanában kezd helyére kerülni ez a kérdés – mondta dr. Tahy András.
„Ha a csontritkulás szűrésnél látszik, hogy csontvesztés kezd kialakulni, a hormonpótlás rendkívül fontos.”

Ma a már méhen belül adagolt gesztagén hormonnak nincs rossz hatása az emlőre, a bőrön át adagolt ösztrogénnel szinte mellékhatásmentes a kezelés. Nagyon fontos azonban, hogy erre nincs mindenkinek szüksége - hangsúlyozta dr. Tahy András. 

A mozgás segít

A rendszeres sportolás a klimax kezdetének csúsztatása mellett a panaszokat is mérsékli. A megfelelő mennyiségű kalcium és a D-vitamin szedésének a csontritkulásos szövődményének elkerülésében van jelentősége, az E-vitamin pedig a hormonrendszert támogatja. A tünetek enyhítésében a fitoösztrogén, a növényi bioaktív anyagokat tartalmazó készítmények mellékhatások nélkül segítenek – mondta a nőgyógyász.

Miben található fitoösztrogén?

A szója és a lenmag a leggazdagabb fitoösztrogén forrás, de az aktiválódáshoz, az inaktív vegyületek átalakulásához bélbaktériumokra is szükség van. A gabona- és magfélék is tartalmazhatnak fitoösztrogént, de a zöldségek, elsősorban a gyökérfélék, a gyümölcsök és a gyógynövények, például vérpipacs, verbéna, fagyöngy, mandragóra, édesgyökér, cickafark, körömvirág, ánizs, sőt a növényi alapú italok, mint a sör, a tea, a vörösbor és a kávé is. /Forrás: Webbeteg, www.peakshop.hu/

Szerző

A "Kérj bocsánatot!" árthat a gyereknek

Publikálás dátuma
2018.11.29. 18:09
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bocsánatkérésre utasítani egy gyereket, mielőtt valóban megbánná, amit tett, többet árthat, mint használ - írta az MTI a Michigani Egyetem kutatóinak tanulmánya alapján.
A Merrill-Palmer Quarterly című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány szerint színlelt bocsánatkéréskor épp a gesztus lényege - a megbánás kifejezése és a kapcsolat helyreállítására tett erőfeszítés - veszik el, ezért a gyerekek számára ilyenkor még ellenszenvesebbé válhat a bocsánatkérő személy.
Az egyetem munkatársai megnézték, hogy miként reagálnak a 4-9 éves gyerekek a kortársaik között lezajló három különböző bocsánatkérési forgatókönyvre: a spontán, az utasításra történő, de őszinte, valamint a kikényszerített bocsánatkérésre. Az eredmények szerint a gyerekek ugyanúgy tekintettek az őszinte bocsánatkérésre, függetlenül attól, hogy az spontán módon, vagy egy felnőtt utasítására történt-e. A kikényszerített bocsánatkérést azonban nem érezték hatékonynak a gyerekek, különösen a 7-9 évesek. Minden gyerek úgy gondolta, hogy a vétkes fél rosszabbul érezte magát a bocsánatkérés után, mint előtte, de a 7-9 évesek szerint a bocsánatkérésre kényszerített gyerekek rossz érzései inkább a büntetés lehetőségéből fakadtak és nem a bűntudat dolgozott bennük. A gyerekek mind úgy gondolták, hogy az áldozatok jobban érezték magukat, miután őszintén bocsánatot kértek tőlük, ám a kikényszerített, nem őszinte bocsánatkérést rossz érzésekkel fogadták.
"Ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele fog elsülni. A gyerekek számára nem szimpatikus egy ilyen bocsánatkérő"

- mondta Craig Smith, a tanulmány egyik készítője.

Segítsünk neki megérteni, hogy mit és miért érez a másik személy. A bocsánatkérés csak az egyik út. Kutatások bizonyítják, hogy még az óvodások is értékelik, amikor egy bajkeverő társuk tettekkel próbálja jóvátenni korábbi vétségét.
"A tettek néha erősebbek a szavaknál".

Frissítve: 2018.11.30. 09:11

Súlyos betegségről árulkodhat az Achilles-ín vastagsága

Publikálás dátuma
2018.11.29. 16:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A koszorúér-betegeknél az Achilles-ín vastagsága a betegség súlyosságának egyik jelzője lehet – derült ki egy új kutatásból.
Az Achilles-ín – a legerősebb és a leghosszabb ín a testünkben – a sarokcsontot kapcsolja össze a vádli izmaival. Egy, az Amerikai Szív Társaság konferenciáján bemutatott tanulmány szerint összefüggés lehet az ín vastagsága és a szívkoszorúér-betegség súlyossága közt. 
A kutatók 241, sztent-beültetésen átesett embert vizsgáltak meg. 80 százalékuknak korábban több artériája is elzáródott, ami magasabb szívinfarktus kockázatot jelent. A röntgenes és ultrahangos mérések alapján arra jutottak, hogy mindnyájuknak 9 mm vagy annál vastagabb volt az Achilles-ina, és minél vastagabb volt, annál súlyosabb volt a koszorúér-betegség, és annál nagyobbra volt becsülhető az akár végzetessé váló szívbetegség kockázata. 
A tokiói Kitasato University School of Medicine kutatói ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy az eredmény nem tekinthető megcáfolhatatlannak, hiszen a felmérésbe nem vontak bele olyanokat, akik nem voltak koszorúér-betegek, viszont más ok miatt megvastagodott az Achilles-inuk.
A konferencián elhangzott az is, hogy a családilag öröklődő magas koleszterinszintre is gyanakodni lehet például az Achilles-ín alapján. Ez a leggyakrabban a szemhéjakon megjelenő sárgás lerakódást, a xanthelasmát okozza, de az inakon – főként az Achilles-ínon- is jelentkezhet sárga árnyalatú bőrelváltozás.
Koszorúér szűkületre az egyik legkíméletesebb megoldás az sztent-beültetés, ám a betegek 15-25 százalékánál előfordul, hogy az érfal szövete burjánozni kezd, ami isszaszűküléshez, újabb elzáródáshoz vezethet. Ezért fontos a felírt gyógyszerek, például koleszterin- és vérnyomáscsökkentő, véralvadásgátló szedése, valamint a rendszeres kardiológiai kontroll – mondta dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. 
A hálók beültetése biztonságos, nem gátolja a mozgást. Azoknak, akik korábban rendszeresen sportoltak, továbbra is ajánlott a fizikai aktivitás, bár ennek formáját és intenzitását érdemes kardiológussal, életmód orvossal, mozgásterapeutával egyeztetni. Jó megoldás lehet az úszás, a gyaloglás, a nordic walking és a szobakerékpár, de nagyon kell ügyelni a bemelegítésre és a fokozatosságra. Azoknak, akik korábban nem sportoltak, elengedhetetlen a szakértő irányítás és a felügyelet. A meggondolatlan, túl nagy intenzitású edzés még az egészséges szervezetet is megviselheti - jegyezte meg a szakorvos.
A kardiológiai ellenőrzés akkor is létfontosságú, ha a páciens jól érzi magát. A cukorbetegeknek, és akik, dohányoznak, túlsúllyal küzdenek, nem mozognak, magas vérnyomással és/vagy magas koleszterinszinttel élnek, és középkorúnál idősebbek, rendszeresen érdemes kivizsgáltatniuk magukat.
Szerző
Frissítve: 2018.12.18. 10:55