Előfizetés

Feltörték a Marriott rendszerét - Sok millió bankkártya adatait lophatták el

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.01. 09:45
Arne Sorenson, a Marriott elnök-vezérigazgatója
Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Akár félmilliárd áldozata is lehet az adatlopásnak. Olyan személyes adatokhoz fértek hozzá, mint a szállodalánc vendégeinek nevei, vagy útlevéladatai.
Feltörték a Marriott szállodalánc foglalási rendszerét, adta hírül a lánc pénteken. A bejelentés szerint a Starwood nevű rendszerhez hozzáférő hackerek
akár 500 millió vendég adatait is ellophatták.

Valószínűleg még augusztus végén vagy szeptember elején történhetett a támadás. A megszerzett adatokat biztosan lemásolták a nyomozók szerint, írja a hírt kiszúró mfor.hu. Nevek, születési dátumok, útlevélszámok, emailcímek, telefonszámok, sőt több esetben bankkártya-adatok is illetéktelenek kezébe kerülhettek.
"Mélységesen bánjuk ezt az incidenst. Nem tettünk meg mindent, amit a vendégeink megérdemelnének és amit magunktól elvárnánk" - fogalmazott Arne Sorenson, a szállodalánc elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, az érintettek támogatásáért viszont már meg fognak tenni mindent.
A Marriott világszerte több mint 6700 egységet üzemeltet.

Rendkívüli földrengés volt Alaszkában, mégsem halt meg senki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.01. 09:26

Fotó: Caroline Huber / HANDOUT Caroline Huber / AFP
Fél évszázada nem volt a péntekihez fogható erősségű földmozgás Alaszkában - ráadásul a legnagyobb várostól alig 16 kilométerre volt a központja. Ennek ellenére, még súlyos sérültekről sem tudni.
7-es erősségű földrengés rázta meg Alaszka déli részét helyi idő szerint péntek reggel, melyet egy 5,8-as erősségű, majd tucatnyi kisebb utórengés követett. Egy ideig cunamiriadó is érvényben volt a déli partszakaszon.
A rengés központja 16 kilométerrel északra volt Alaszka legnagyobb városától, Anchorage-tól, az óceán alatt mintegy 34 kilométerrel, írja a CNN. Közel 650 kilométerre is érezni lehetett a hatalmas zajjal járó, emberemlékezet óta a legerősebb alaszkai földrengést.
Beszakadtak utak és megrongálódtak házak, az emberek az utcákra rohantak, a szemtanúk káoszról beszélnek. Ennek ellenére, az anchorage-i hatóságok arról adtak hírt:
nem tudni egyetlen áldozatról vagy súlyos sérülésről sem.

Nem esett komoly kár továbbá az Alaszkán keresztülfutó olajvezetékben sem, azt néhány órával a földrengés után újra működtethették. Áramkimaradást viszont közel 10 ezer háztartásban regisztráltak.

Meghalt idősebb George Bush

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.01. 08:26
George Bush 2006-ban.
Fotó: John Moore / Getty Images
Elhunyt pénteken késő este George H. W. Bush korábbi amerikai elnök. 94 éves volt.
Idősebb Bush pénteken, helyi idő szerint este 10 óra után hunyt el, közölte Jim McGrath, a család szóvivője közölte. A bejelentés után közös közleményt adtak ki George H.W. Bush gyermekei, akik méltatták édesapjukat. "A legjellemesebb ember és a legjobb apa" - írták.
George H.W. Bush volt az Egyesült Államok 41. elnöke, 1989-től 1993-ig töltötte be a hivatalt, előtte Ronald Reagan elnöksége idején az ország alelnöke volt. Hivatali idejére esett a Szovjetunió összeomlása, a hidegháború vége, és irányítása alatt vívták meg az első iraki háborút 1991 elején.
1836 óta az első olyan elnök volt, aki alelnökként szállt küzdelembe a Fehér Házért és megválasztották, illetve a második olyan ember az Egyesült Államok történetében, akinek a fia - George W. Bush - is elnök lett.
Az amerikai sajtóban megjelent nekrológok úriemberi modorát említik és kiemelik, hogy mindig ragaszkodott a hagyományos amerikai értékrendhez. Emlékeztetnek rá, hogy egészen tavalyig aktív életet élt - a 90. születésnapját ejtőernyős ugrással ünnepelte meg -, tavaly óta azonban a Parkinson-kór kerekesszékbe kényszerítette. Felesége, Barbara, akivel 74 esztendeig élt házasságban, idén áprilisban hunyt el.
Halála egy korszak végét jelenti a Washington Post szerint. A volt elnököt nagylelkűség és udvariasság jellemezte, ugyanakkor versenyszellem és nagyon nagy ambíció is lakott benne. "Képes volt kemény kampányokat vezetni és háborúba vinni a nemzetet, de fő eredményeit a tárgyalóasztalnál érte el" - írta a washingtoni lap. A New York Times "képzett bürokratának" és "diplomáciai játékosnak" jellemezte idősebb Busht, aki segített véget vetni a négy évtizedes hidegháborúnak és a nukleáris fenyegetettségnek.