Előfizetés

Verhofstadt: Orbán és a Néppárt szégyene is a CEU elüldözése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.01. 17:37
Guy Verhofstadt
Fotó: Benoit Bourgeois / Európai Parlament
Utoljára 1943-ban, a nácik zárattak be európai egyetemet, emlékeztet az európai liberális párt frakcióvezetője. Aztán jött Orbán Viktor, és a Néppárt semmit se tett.
Hogy egy kormány bezárathatott egy egyetemet, az a nácik bukása óta példátlan Európában - hívta fel a figyelmet Twitteren Guy Verhofstadt, az EP-s Liberálisok és Demokraták Szövetségének frakcióvezetője. A politikus néhány órával a Középeurópai Egyetem szabta határidő előtt, pénteken tette közzé üzenetét, melyben azt is hangsúlyozza:
nem csak Orbán Viktor szégyene az, amit a CEU-val csinált a kormánya, de az Európai Néppárté is, amiért tétlenül nézték végig mindezt.

Mint Verhofstadt fogalmazott, Európa megalázása az, ami történik. A CEU korábban azt jelentette be, hogy amennyiben a kormány decemberig nem ismeri el, hogy teljesítették a törvényben nekik szabott feltételeket, és maradhatnak Magyarországon, Bécsbe költözik az egyetem. Ám az Orbán-kormány több mint egy éve halogatja, hogy érdemben foglalkozzon a kérdéssel, az egyetemnek pedig nem maradt több ideje várakozni.

Könnygázzal oszlatják Párizs központjában a sárgamellényeseket

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.01. 15:51

Fotó: MUSTAFA YALCIN / ANADOLU AGENCY
Tízezrek vonultak utcára Franciaország városaiban, hogy a szociális ellátás bővítését követeljék. A tüntetéseken egyre több az erőszak, a tüntetők egyre népszerűbbek.
A francia rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be a jóléti, szociális intézkedésekért tüntető francia sárgamellényesek ellen szombaton Párizs központjában, mert át akartak törni egy rendőrkordont. A párizsi prefektúra tájékoztatása szerint
eddig 122 tüntetőt vettek őrizetbe.

A szombati megmozdulás hajnalban kezdődött, a Champs-Élysées sugárútat 6-kor zárták le a forgalom elől. Sok üzlet és étterem kirakatát a tulajdonosok bedeszkázták erre a napra, okulva a múlt szombati károkból. A tüntetők a sugárúton vonultak végig, és egy részük - a belügyminisztérium szerint mintegy 1500 ember - a Place de l'Étoile-on át akarta törni a rendőrkordont, amire a rendőrök könnygáz és vízágyúk bevetésével válaszoltak. A tömeg szétszóródott, de
a könnygázzal borított téren egész délelőtt folytatódtak az összecsapások.

"Kora reggeltől felszerelkezett és határozott emberek elképesztő erőszakot mutattak. Megtámadták a rendőröket, akik maguk is ritkán tapasztalt erőszakról számoltak be. Eddig több mint 107 elállítás történt" - mondta Édouard Philippe miniszterelnök a párizsi prefektúrán tett látogatásán.
Ugyanakkor országszerte békés tüntetésekről is érkeztek hírek: délig mindegy 36 ezren vonultak az utcákra, közülük 5500-an a fővárosban tiltakoztak.
Miközben hétről hétre egyre radikálisabb eszközökhöz nyúlnak a tüntetők a Párizsban tüntetők, a közvélemény egyre nagyobb mértékben támogatja a sárgamellényeseket,

a felmérések szerint 75 és 84 százalék közötti a francia társadalomban a szimpatizánsok aránya. A november 17-i első országos tiltakozáson 282 ezren, múlt szombaton 106 ezren tüntettek, közülük 8 ezren Párizsban a rendőrség szerint.
A közösségi médián át spontán szerveződő, a politikai pártokat és a szakszervezeti képviseletet is elutasító mozgalomnak továbbra sincs vezetője. A szombaton utcára vonultak legfőbb követelései az üzemanyagadó eltörlése mellett továbbra is az életszínvonal javítására vonatkozó, szociális intézkedések, de többen követelték Emmanuel Macron államfő lemondását is.
A sárgamellényesek tüntetése mellett szombaton Párizsba demonstrációt hirdetett meg a CGT szakszervezet is, valamint várható egy tüntetés a külföldi diákok kiadásainak emelése ellen. A rendőrség mintegy 5 ezer tagját vezényelte ki szombaton a fővárosi utcákra, és további 5 ezret vidéken.
Pénteken tárgyaltak volna a megmozdulás képviselői Édouard Philippe miniszterelnökkel, ám ez végül nem valósult meg: alulról szerveződő mozgalom lévén, a sárgamellényesek többsége nem érezte úgy, hogy a szóvivőként fellépő 8 tüntető legitim módon képviselné őket. A szóvivők ezt tudomásul vették és visszaléptek, közülük csak ketten találkoztak végül a miniszterelnökkel.

Már rég nem csak az üzemanyagadóról van szó

A mozgalom csütörtökön egy negyven követelésből álló listát tett közzé. Ebben az üzemanyagokra kivetett adók eltörlése mellett szerepel többek között a nyugdíjkorhatár visszacsökkentése 60 évre és a minimálnyugdíj 1200 euróra emelése, a fogyatékosoknak járó juttatások megemelése, a hajléktalanság teljes felszámolása, az adórendszer progresszívebbé tétele, a minimálbér 1300 euróra emelése és 15 ezer eurós maximálbér bevezetése, a városok körüli bevásárlóközpontok helyett a helyi kis üzletek előnyben részesítése, a nagyvállalatok jelentősebb megadóztatása, a francia ipar védelmében a gyárak külföldre telepítésének megtiltása, a kiküldött munkavállalói rendszer megszüntetése, a menedékkérők jobb ellátása az ENSZ-szel történő együttműködésben, a kiutasított illegális bevándorlók hazaszállítása a származási országaikba, valós integrációs politika bevándorlók a franciává váláshoz, állami tulajdonú ingatlanok magánosításának betiltása és a hétéves elnöki ciklus visszaállítása.

Kilencven gyilkosság, egy elkövető

Népszava
Publikálás dátuma
2018.12.01. 12:30
Samuel Little, az egykori bokszoló
Az FBI szerint minden idők legnagyobb számú sorozatgyilkosságának elkövetője a most 78 éves Samuel Little, aki 2014-ben kapott életfogytiglant három nő meggyilkolása miatt.
2012-ben tartóztatták le azt a férfit, aki most bevallotta, összesen 90 gyilkosságot követett el 1970 és 2005 között szerte az Amerikai Egyesült Államokban. A hatóságok eddig 34 esetről állapították meg, valóban ő volt a bűnös, de még dolgoznak, hogy a többit is megerősítsék. Samuel Little letartóztatása egy kentuckyi hajléktalanszálláson történt, majd Kaliforniába szállították drogvádak miatt. DNS-mintákat vettek tőle, ezek alapján lehetett három nő meggyilkolását rábizonyítani, amelyet 1987-1989 között követett el. Leütötte, fojtogatta őket, majd egy sikátorban, egy szeméttárolóban, és egy garázsban helyezte el a holttesteket. Beismerő vallomást nem tett, de háromszoros életfogytiglanra ítélték azzal a kitétellel, hogy nem lehet feltételesen szabadlábra helyezni. A gyilkosságon kívül nemi erőszak, csalás, és fegyveres rablás is szerepel a számláján. Elítélését jelentették az FBI Erőszakos és Szexuális Bűnöket Felmérő Programjának, amelynek keretében sorozatos kegyetlen és szexuális bűneseteket elemeznek, és eredményeiket megosztják a helyi bűnüldöző erőkkel, akik az új információkat össze tudják vetni megoldatlan ügyeikkel. A program elemzőinek sikerült feltárniuk olyan mintázatokat és kapcsolatokat, amelyek több általa elkövetett gyilkosságra utaltak az USA-ban. Az egyik megoldatlan texasi ügyben nyomozó tiszt az év elején Kaliforniába utazott, hogy kihallgassa Little-t, aki készségesen beszélt.  Kilencven gyilkosságot vallott be, áldozatai a társadalom peremére sodródott védtelen drogosok, prostituáltak voltak, akiket sokszor még azonosítaniuk sem sikerült a hatóságoknak. Az egykori bokszoló egy ütéssel elkábította, majd fojtogatta őket, és mivel golyó-, vagy késelésnyomok nem voltak, a haláleseteket gyakran nem gyilkosságként könyvelték el, túladagolásnak, vagy természetes okból bekövetkezettnek tartották őket. Az esetek legnagyobbrészt a hetvenes években és a nyolcvanas évek elején történtek, amikor a DNS-teszteket még nem alkalmazták széleskörűen. A rossz egészségi állapotban lévő férfit jelenleg egy texasi börtönben őrzik, ahol majdnem mindennap kihallgatják, hogy a többi esetre is fényt deríthessenek.