CEU;Nikola Gruevszki;

Ne a CEU, Gruevszki hagyja el az országot - Az Unióhoz fordultak ellenzéki pártok

A nyílt levelet Tóth Bertalan MSZP-elnök, Szabó Tímea, a PM társelnöke és Gyurcsány Ferenc DK-elnök írta alá.

"Követeljük, hogy ne az egyik legjobb magyar egyetemnek, CEU-nak (Central European University) kelljen elhagynia az országot, hanem a volt macedón miniszterelnöknek!"

– áll abban a nyílt levélben, amelyet három ellenzéki párt, az MSZP, a Párbeszéd Magyarországért, és a Demokratikus Koalíció küldött angol nyelven több nemzetközi szervezetnek, az összes európai parlamenti képviselőnek és több nagykövetségnek is - írja a 24.hu.

Ez annak az összellenzéki találkozónak az eredménye, amelyet bő egy hete tartottak az MSZP elnökének a kezdeményezésére, ott három pontba foglalták, miként akarnak reagálni, ez a mostani levél annak a három pontnak az egyike. (A levelet Tóth Bertalan MSZP-elnök, Szabó Tímea, a PM társelnöke és Gyurcsány Ferenc DK-elnök írta alá.)

A levél részben a Gruevszki-ügyre koncentrál, felemlegeti például, hogy a magyar kormány egy nemzetközi elfogatóparancs alatt álló bűnözőt engedett be a hazánkba. Elfogadhatatlan, hogy ezt a magyar emberek egyetértése nélkül tették – fogalmaz a levél.

Felszólítják a magyar kormányt, hogy

terelje vissza Magyarországot az európai vágányra, és tartsa tiszteletben az európai normákat, az Európai Unió alapvető értékeit, emberi jogi normáit.