323,57 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.12.03. 08:21
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon hétfő reggel - írta az MTI.
Az euró 323,57 forinton forgott reggel hét óra körül, 8 fillérrel csökkent a közös európai pénz árfolyama a péntek esti 323,65 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 286,26 forintról 284,66 forintra, a svájci franké pedig 286,51 forintról 285,36 forintra gyengült. A jent 2,5080 forinton jegyezték, szemben a péntek esti 2,5182 forinttal.
Az euró 1,1369 dolláron forgott, 0,46 százalékkal emelkedett az árfolyama. A svájci frankhoz képest 0,37 százalékkal drágult a közös európai fizetőeszköz, 1,1336 frankon jegyezték.
Egy dollárért 0,9972 frankot kértek, 0,07 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,06 százalékot veszített értékéből a dollár, hétfő reggel 113,50 jent ért.

Amúgy sem olcsó a karácsony, de most az árak is alaposan elszálltak

Publikálás dátuma
2018.12.03. 07:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nagyjából ötszáz forinttal drágult a karácsonyi menü, de egy átlagos bevásárlásnál is mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.
Hat üzletláncot járt végig a hvg.hu, hogy kiszámolja, mennyiből lehet kihozni a mostani árakon a karácsonyi menüt.Bár idei év valamivel nyugalmasabb volt az élelmiszerárak szempontjából (a tojás ára visszatért a korábbi szintre, a vajnál pedig a jelek szerint bele kell nyugodnunk a magasabb árszintbe) összefoglalva nincsenek jó hírek azok számára, akik spórolni szeretnének. Mint írják, a mindennapi zöldségekért és gyümölcsökért többet kell fizetni, mint egy évvel ezelőtt. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatbázisa szerint a paradicsomot leszámítva nőttek az árak, a petrezselyemgyökérért például van, ahol több mint a dupláját kérik el a az egy évvel ezelőtti összegnek. Ennyire nem kiugró a menünkhöz felhasznált zöldségek drágulása, de a burgonya a legtöbb helyen a tavalyi ár másfélszereséért kapható. Mákot van, ahol több mint kétszer annyiért adnak, mint 2017-ben. Ha hozzávesszük, hogy dióból jóval kevesebb termett idén, így annál is jobb esetben magasabb árral, rosszabban pedig hiánnyal kell számolni, biztos, hogy a bejgli drágább lesz. Azonban jó hír, hogy az alapvető, jól eltartható élelmiszerek ára szinten egyáltalán nem változott, ahogy a húsoké sem. Egy éve még azt gondolhattuk, hogy csökkenni fog a hal ára, ugyanis az áfa 27-ről 5 százalékra változott. Valójában viszont a ponty ára gyakorlatilag megfelel a tavalyinak: az élő ponty nagyjából 1200 forintért kapható, halszelet pedig 1900-2300 forint között a piacokon és a hipermarketekben. Az áremelkedésért egy pontybetegséget tettek felelőssé év közben.  A savanyított káposztafej tavaly még 400 forintért volt kapható, most a portál 5-600 forintért talált ugyanazokban a vásárcsarnokokban. A portál összesítése szerint ha átlagos árakkal számolunk, margarinnal körülbelül 8300 forintból jön ki az ünnepi ebéd vagy vacsora, ha pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy a bejglibe vaj kerüljön, csaknem 8700 forintos költséggel kell számolnunk. Nagyjából ötszáz forinttal drágult a karácsonyi menü, ami jóval több, mint a 3,8 százalékos infláció. Ráadásul – a mákot leszámítva – a listán teljesen hétköznapi hozzávalók szerepelnek, így nemcsak a karácsonyi menü elkészítésekor kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni, de egy átlagos bevásárlásnál is.
Szerző

Ha átmegy a földtörvény módosítása, az Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP

Publikálás dátuma
2018.12.02. 12:38

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul a földtörvény Országgyűlés előtt fekvő módosításának elfogadása esetén, mivel az ellenzéki párt szerint azzal a "Fidesz politikusaiból álló" agrárkamara "teljhatalomhoz jutna a földtulajdonosok felett".
Harangozó Gábor, a szocialisták elnökségi tagja vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: 
a változtatás megszüntetné a helyben élők beleszólási lehetőségét a termőföldek adásvételében, illetve bérleti szerződéseiben, annak jogai ugyanis azokhoz a megyei agárkamarákhoz kerülnének, amelyben az "állami földmutyiban" érintett fideszes politikusok ülnek.

Az MSZP elnökségi tagja szerint a törvénymódosítás gyakorlatilag hatósági árat vezetne be a termőföldek esetében, amire még az '50-es években sem volt példa. Az agrárkamara emellett nemcsak a földvásárlók vagy -bérlők, hanem az ügyletekben nem érintett hozzátartozóik minden adatát is bekérné, amihez nem lenne joga az adatkezelési törvény alapján - mondta a szocialista politikus, hozzátéve, ennek hátterében az állhat, a kamara mindent tudni akar a mezőgazdasággal foglalkozókról. Harangozó Gábor szólt arról is, illegitimnek tartják az agrárkamara működését, mivel annak vezetőiről nem törvényi előírások szerinti közgyűlésen, hanem olyan választáson döntöttek, ahol nem lehetett módosítani az indulók listáját.
Szerző