Előfizetés

"A választásokat megbundázták" - Utcára vonult a grúz ellenzék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.03. 10:31

Fotó: VANO SHLAMOV / AFP
Bíróságon támadják meg a csütörtöki elnökválasztás eredményét. A választás a nemzetközi megfigyelők szerint sem volt tiszta, a kormánypárt például állami pénzből kampányolt.
Több ezren vonultak utcára Grúzia fővárosában, Tibiliszben vasárnap, hogy tiltakozzanak az elnökválasztás eredménye miatt - írja az Euronews. A grúz választási bizottság csütörtökön jelentette, hogy az elnökválasztást a kormánypárt jelöltje, Szalome Zurabisvili nyerte. A vesztes elnökjelölt, Grigol Vasadze szerint az ellenzéki pártok bíróságon támadják meg a végeredményt.
"Mindenki azt gondolja, hogy a választásokat megbundázták. Ezt minden külföldi megfigyelő igazolta"

- nyilatkozta Vasadze. A nemzetközi megfigyelők megállapításai a magyar füleknek is ismerősen csenghetnek: a választás során érvényesült ugyan a verseny, de a kormánypárt jelöltje aránytalan előnyt élvezett, a kampány során pedig állami forrásokat is használtak a győztes támogatására, a határ elmosódott a kormánypárt és az állami szervek között.

Szolgálati autóból árult drogot egy szatmárnémeti rendőr

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.03. 10:30

Fotó: police.hu
Még egy 16 éves lánynak is kannabiszt adott el. Hat ember ellen emeltek vádat az ügyben.
Házi őrizetet rendeltek el egy szatmárnémeti rendőrrel szemben, aki járőrkocsiból árult drogot – írja a Főtér.ro. A cikk szerint a szatmári rendőrség bűnügyi nyomozói osztályának jelenleg felfüggesztett munkatársa még tavaly januárban kezdte árulni az anyagot, ügyfelei egymástól kapták a tippeket. Még azt is bevállalta, hogy az egyik szatmárnémeti parkolóban megbeszélt találkára szolgálati autójával menjen el, onnan árulta a drogot. Az ügyfelek közt egy 16 éves lány is volt, ő több alkalommal is vásárolt a rendőrtől kannabiszt, egy adagért 100 lejt fizetett. A nyomozati anyagból kiderült, hogy a rendőr – saját állítása szerint – saját kertjében is termesztett vadkendert, de másoktól is szerzett be anyagot, hogy kiszolgálhassa ügyfeleit. A rendőr ellen öt bűntársával együtt emeltek vádat. A csoport egyik tagja egy házat is kibérelt, ahol partikat szerveztek, és a meghívottakat itt kínálgatták a droggal. A bűntársak között egy ismert szatmárnémeti festőnő is ott van. Az üzlet rövid ideig futott, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) ügyészei ugyanis tavaly júniusban lecsaptak a társaság tagjaira. A rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, ezt az idei vádemelés után változtatták házi őrizetre. Az illetékes bíróság nemrég, novemberben döntött úgy, hogy az ügyészség által összeállított vádirat megfelel a törvényes követelményeknek, így december 19-én bíróság elé állhat. 

Az EU-biztos azt üzente Magyarországnak, hogy gondolja meg magát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.03. 09:58
Brüsszel sem akarja átvenni a magyar határ védelmét. Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Dimitrisz Avramopulosz álláspontjuk felülvizsgálatára kérte az ENSZ globális migrációs csomagját elutasító országokat.
A migrációs ügyekért felelős uniós biztos álláspontjuk felülvizsgálatára szólította fel azokat az uniós tagállamokat, melyek elutasítják az ENSZ globális migrációs csomagját – írja az AP hírügynökségre hivatkozva a Washington Post. Dimitrisz Avramopulosz a Die Welt című német lapnak azt mondta: nem érti az ellenállást a paktummal szemben, amely szavai szerint senkit sem kötelez a javaslatok betartására. Az érintett országokat sürgette, hogy gondolják újra álláspontjukat a következő napokban. A világszervezet 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá, legálissá tétele, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, illetve az integráció erősítése.