Lemondta budapesti látogatását a német államminiszter

Publikálás dátuma
2018.12.03. 12:00

Fotó: Binnur Ege Gurun / AFP
Michael Roth a Német-Magyar Ifjúsági fórumra jött volna, de betegségre hivatkozva mondta le a látogatást.
Újabb résztvevő mondta le a részvételét a kedden és szerdán az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen sorra kerülő Német-Magyar Ifjúsági Fórumon – tudta meg a Népszava. Michael Roth európai ügyekért felelős államminiszter (ez a magyar külügyi hierarchiában az államtitkárnak felel meg) információink szerint betegségre hivatkozva nem jön. Azt nem tudni, távolmaradásának lehet-e köze ahhoz, hogy mint azt korábban megírtuk, magyar részről egy miniszter és egy államtitkár is visszamondta a meghívást – bár az MTI programajánlójában még szerepel Gulyás Gergely és Novák Katalin, mint felszólaló. Arról, hogy a kormány hogyan lehetetlenítette el a Német-Magyar Fórumokat, itt írtunk részletesen.
Frissítve: 2018.12.03. 12:02

Csütörtöktől jár a Mikulásbusz

Publikálás dátuma
2018.12.03. 11:49
BKV
Fotó: Facebook
A járművel a Móricz Zsigmond körtér és a Keleti pályaudvar között, a 7-es vonalán találkozhatnak majd az utasok.
Idén decemberben – immáron negyedszer – ismét ünnepi arculattal közlekedik majd Budapesten az egyik autóbusz – írja a BKV a Facebook-oldalán. A Mikuláshoz és karácsonyhoz kapcsolódó motívumokkal díszített járművön december 6-tól 23-ig minden csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap utazhatnak majd azok, akik szívesen hangolódnak így az ünnepekre. A busz egyik érdekessége, hogy a rendszámát összeolvasva a Mikulás érkezésének napját kapjuk, ugyanis az átalakításra kiválasztott Ikarus 260-as típusú jármű a BPI206-os rendszámmal közlekedik. A Mikulásbusszal december 6, 7, 8, 9, 13, 14, 15, 16, 20, 21, 22 és végül 23-án a Móricz Zsigmond körtér és a Keleti pályaudvar között, a 7-es vonalán találkozhatnak majd az utasok. A Mikulásbusz menetrendje a www.bkv.hu oldalon elérhető, a jármű normál díjszabással vehető igénybe. 
Szerző

A pénz lendületesen fogy, de a kastélyok csak nem akarnak megújulni

Publikálás dátuma
2018.12.03. 08:22
A dégi Festetics-kastélyra 2,7 milliárd forintot szán a kormány
Fotó: Kállai Márton
Hiába a csaknem duplájára emelt keretösszeg, a 39 vár és kastély közül eddig csupán 7 rekonstrukcióját kezdték el, és még eggyel sem végeztek.
Bár 2015-ben még azt jelentette be a Fidesz-KDNP kormány, hogy összesen 33 milliárd forintból újulhat meg számos magyar kastély és vár, mára 57,5 milliárd forintra ugrott a Nemzeti Kastély- és Várprogram költségvetése. A keretösszegből a tervek szerint országszerte 20 kastélyt és 19 várat – összesen 39 műemléket – restaurálnak, így a „legjelentősebb nemzeti értékek újulnak meg”. Azonban már most látszik, hogy hiába a csaknem duplájára emelt keretösszeg, a 39 vár és kastély közül eddig csupán 7 rekonstrukcióját kezdték el, és még eggyel sem végeztek – írja a 24.hu. A portál szerint
többször is előfordult, hogy az április országgyűlési választások előtt akkor jelentették be a restaurálásokat, és tették le az egyébként létező épületekhez az alapkövet, amikor még nem volt meg a munkát elvégző kivitelező.

Ilyen volt például a tatai Eszterházy-kastély: három hónap telt el az alapkőletétel után, mire egyáltalán szerződést kötöttek a kivitelezővel, egy három cégből álló konzorcium csaknem 1,6 milliárd forintért vállalta a munkát. A végösszeg viszont a Miniszterelnökség tájékoztatása alapján a 2,3 milliárd forint lesz a kiegészítő költségeket is beleszámítva. Szintén márciusban tették le az alapkövet a Majkpusztai Esterházy-kastély és kamalduli remeteségnél, ahol a választásokra készülő Czunyiné Dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője is „áttekintést adott a fejlesztési projekt régióra gyakorolt hatásairól”. A munkát csak négy hónappal később nyerte el Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos gázszerelő gyerekeinek érdekeltségében álló cég, méghozzá konzorciumban Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak egykori üzlettársa cégével. Bár a közbeszerzés összege 2 milliárd forint, minden egyéb költséget összeadva 2,8 milliárd forint lesz a végösszeg. Mindemellett a dégi Festetics-kastélyra 2,7 milliárd forintot szán a kormány, a közbeszerzési eljárást ennél majd 1 milliárd forinttal kevesebbért nyerte el egy olyan cég, amelynek a főtevékenysége ingatlankereskedelem. A bajnai Sándor-Metternich-kastélyra 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre, amit egy főtevékenységben lakóingatlan építésével foglalkozó, egyébként sportpályaépítő cég végez. 2,9 milliárd forintot költenek a füzérradványi Károlyi-kastélyra, míg a sümegi püspöki palota több mint 1,8 milliárd forintba, a nádasdladányi Nádasdy-kastély felújítása pedig legalább 1,6 milliárd forintba kerül majd. A portál kiemeli, hogy az összegeket összeadva
majd 16 milliárd forint jön ki a 7 kastély és vár költségeire, ám ez csak a felújítandó műemlékek alig ötöde. Ha a költségeket arányosan felszorozzuk az összes épületre vetítve, több mint 80 milliárd forintos összeg jön ki nem számítva az egyéb költségéket, tehát nem kizárt, hogy tovább emelkedik a keretösszeg.

A portál közérdekű adatigényléssel fordult a Miniszterelnökséghez. Kiderült, hogy mindeddig több mint 14 milliárd forintot költöttek el az 57,5 milliárdos keretből, miközben a 39 kastély és vár közül mindössze 7 műemlék felújítása indult el, 32 esetében pedig egy kapavágás sem történt. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint: – 9,799,464,552 forintot költöttek várak és kastélyok rekonstrukciójára (ez a közbeszerzési értesítő alapján közel 16 milliárd lesz az eddigi 7 műemlék esetében). – 228,752,600 forintért rendeltek tanulmányokat. – 455,736,301 forintot fizettek ki humánerőforrásra. – 3,545,327,210 forintot fordítottak egyéb kiadásokra.  Tehát az összeg negyedét elköltötték úgy, hogy a fennmaradó összegből további 32 épületet kell rekonstruálni. Ugyanakkor a tárca válasza szerint nincs ok az aggodalomra, szerintük a projektek előkészítése folyamatos és és azok megvalósítása egymástól eltérő ütemben zajlik. A 24.hu értesülései szerint egyébként nem csupán az országgyűlési választások miatt pörgették fel idén a felújításokat, s kezdtek el egyszerre 7 épületet rekonstruálni, hanem azért is, mert az Európai Unió is ellenőrzést tartott, illetve tart majd a program kapcsán. A Miniszterelnökség ezzel kapcsolatban azt közölte: mind a támogatási konstrukciót kezelő Irányító Hatóság, mint az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság történtek és történnek majd ellenőrzések. De eddig az ellenőrzések nem állapítottak meg szabálytalanságot – tették hozzá.
Szerző
Témák
kastélyprogram
Frissítve: 2018.12.03. 09:26