Trump rakétákkal izmozik, a NATO meg alaposan túlféli az ukrajnai válságot

Publikálás dátuma
2018.12.03. 19:43

Fotó: Dursun Aydemir / AFP
Az Európát fenyegető biztonsági kihívásokról tárgyalnak a NATO-országok külügyminiszterei kedden és szerdán.
Az orosz katonai fenyegetésre adandó szövetségi válasz okozza majd a legtöbb fejtörést a 29 tárcavezető hagyományos év végi találkozóján . A NATO néhány napja határozott nyilatkozatban ítélte el Oroszországot az Azovi-tengeren történt incidens miatt. A külügyminiszterek ezúttal nem készülnek újabb bejelentésre, de várhatóan megerősítik a Moszkvának címzett követeléseiket: engedje szabadon a foglyul ejtett ukrán katonákat és hajókat, és tegye lehetővé a közlekedést az Azovi-tengeren. Mint tagállami diplomaták megjegyezték: az észak-atlanti szövetség igyekszik óvatosan kezelni a konfliktust. A huszonkilencek kedden asztalhoz ülnek ukrán kollégájukkal, Pavlo Klimkinnel, de nem a tárgyalásoknak hivatalos keretet adó és döntések meghozatalára is jogosult NATO-Ukrajna Bizottság keretében, amelynek miniszteri szintű tanácskozását továbbra is blokkolja a magyar diplomácia az ukrán oktatási törvény kisebbségeket diszkrimináló előírásai miatt. Az ad hoc találkozót magyar részről lehetőségnek tekintik a keleti szomszéd biztonságát érintő fejlemények és az ukrán reformfolyamat megtárgyalására, a szövetségesek nagy része viszont még mindig nem érti, hogy Budapest miért nem kétoldalú keretek között próbálja rendezni vitáját Kijevvel. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a külügyminiszteri ülést megelőző sajtótájékoztatóján arra is figyelmeztette Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben a közepes hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról kötött orosz-amerikai egyezményt (INF). Donald Trump amerikai elnök egy Twitter bejegyzésben jelentette be, hogy az előírások moszkvai felrúgása miatt az Egyesült Államok sem fogja betartani a megállapodást. Ezt azonban még nem a hivatalos bejelentés, amelynek idejéről és módjáról a NATO-székhelyén is csak találgatnak. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden a German Marshall Alapítvány brüsszeli irodájának rendezvényén mond beszédet, amelytől sokan várják, hogy rávilágít a washingtoni tervekre. NATO-források szerint az INF egyezmény megsértése a szövetség keleti és nyugati tagállamait egyaránt aggodalommal tölti el: az előbbieket a városaikra irányított rakéták, utóbbiakat az esetleges amerikai ellenlépések miatt. Stoltenberg mindenesetre megerősítette, hogy a tagállamok arányosan fognak válaszolni az orosz rakétatelepítésre. A külügyminiszterek várhatóan megelégedéssel nyugtázzák, hogy a görög-macedón névvita megnyugtató rendezésével Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság egy lépéssel közelebb került a NATO-tagsághoz. Bosznia-Hercegovina pedig fél lábbal már a csatlakozás előszobájában érezheti magát azzal, hogy az észak-atlanti szövetség várhatóan felkínálja a lehetőséget Szarajevónak: ha akarja, nyújtsa be éves akciótervét arról, hogyan képzeli taggá válásának folyamatát.
Frissítve: 2018.12.03. 19:46

Megszavazta az EP bizottsága a menekültvízum tervét

Publikálás dátuma
2018.12.03. 19:39
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A humanitárius vízumot az uniós államok külképviseletein lehetne – a programban önkéntesen résztvevő országok így is befogadhatnak majd menedékkérőket.
Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) hétfőn megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést –  ezután pedig az EP plenárisa még december közepe előtt, Strasbourgban megszavazhatja a javaslatot .
Ha a terv az EP decemberi plenáris ülésén is átmegy, a akkor a LIBE képviselő felszólítják az Európai Bizottságot: áprilisig tegyen javaslatot olyan humanitárius célú vízum létrehozására, amely lehetővé tenné a menedékkérelem benyújtását az ezt önként vállaló EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein, írja az MTI.
Az elfogadott javaslat szerint a humanitárius vízumot kiadó államok megengednék az érintettek belépését a területükre, kizárólag a menedékkérelem benyújtása céljából. A tervezett rendelet azonban nem kötelezné a tagországokat a menedékjog kiadására, csupán közös keretet hozna létre az így eljárni kívánók számára.
Fernando López Aguilar spanyol szociáldemokrata EP-képviselő a szavazás előtt azt mondta, úgy igazságos és méltó, ha az Európai Unió kiáll azok mellett, akik életüket kockáztatják azért, mert nem tudnak legális úton bejutni az unió területére.  A november közepén tartott európai parlamenti (EP-) plenáris szavazáson nem lett meg az abszolút többsége a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező határozatnak, a jelentéstevő azonban technikai hibákra hivatkozva új voksolást kért. A parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete másnap úgy döntött, hogy visszaküldi a témát az illetékes bizottságnak, amely így gyorsított eljárásban ismét szavazásra bocsáthatta azt.
Szerző

Antifasiszta figyelmeztetést adtak ki Spanyolországban

Publikálás dátuma
2018.12.03. 19:02

Fotó: AFP
Szabad szemmel is láthatóvá vált Andalúziában a szélsőjobboldali mozgalom, a baloldal sorvad.
A Franco-diktatúra óta első ízben fordul elő Spanyolországban, hogy egy szélsőjobboldali párt szerepet játszik az ország politikájában. A Vox nevű tömörülés bekerült az andalúziai parlamentbe a tartományban vasárnap rendezett voksolás során. Az idegengyűlölő politikai erő a 109 képviselői hely közül 12-re tesz szert. A madridi politikát illetően is aggasztó jel, hogy a közvélemény-kutatások előzőleg mindössze öt mandátumot jósoltak a pártnak. Országosan az egyes irodák 1,5-3 százalékot jósoltak a pártnak, a jelek szerint azonban sok rejzőtköző szavazója van, így a következő parlamenti választás során akár be is kerülhet a spanyol törvényhozásba. A nacionalista párt elnöke, Santiago Abascal lelkesen jegyezte meg: „Az andalúziai szavazók történelmet írtak”. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Gyűlés elnöke a Twitteren gratulált „voxos barátainak”. A baloldali Podemos elnöke, Pablo Iglesias mindeközben „antifasiszta figyelmeztetést” adott ki. Mint mondta, minden baloldali pártnak mobilizálnia kell a szabadság, az igazságosság, a testvériség és a demokrácia védelméért. A tartományt 36 éve irányító szocialisták nem tudtak abszolút többséget szerezni, így akár az sem kizárt, hogy a spanyol Néppárt, a liberális Ciudadanos és a Vox alapít kormányt, amire még sosem volt példa a spanyol történelemben. A voksolás súlyos vereséggel ér fel a madridi kormánypárt, a szocialisták számára, mivel a PSOE eddigi 47 mandátuma helyett mindössze 33 képviselői helyre tett szert a regionális parlamentben, így a többi baloldali párttal sem tud a kormányzáshoz szükséges többséget felmutatni. Az eredmény meglehetősen rossz hír Pedro Sánchez miniszterelnök számára is. Andalúzia 8,4 millió lakójával Spanyolország legnépesebb tartománya. 1982 óta folyamatosan a szocialisták kormányoztak itt. Susana Díaz regionális elnök azután volt kénytelen idő előtti voksolást kiíratni, mert a Ciudadanos megvonta a PSOE-tól a támogatást.
Témák
Andalúzia
Frissítve: 2018.12.03. 19:19