Hoffmann Rózsa a CEU-ról: Bécs nincs a világ végén

Publikálás dátuma
2018.12.04. 09:47

Fotó: K2 Press/Népszava
A volt köznevelésért felelős államtitkár szerint bizonyos szempontból jobb is így, mert „végre ez a fortyogó fazék egy kicsit majd lecsillapodik”.
Nem történt olyan tragédia, amiből botrányt kell csinálni, Bécs pedig nincs a világ végén – mondta Hoffmann Rózsa a CEU-ügyről az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Hoffmann Rózsa leszögezte, hogy ezzel kapcsolatban csak magánemberként nyilatkozik, és közölte: szerinte ez egy „politikailag túltupírozott kérdés” és nem a magyar kormány űzte ki a CEU-t, hanem ők döntöttek úgy, hogy az amerikai diplomát adó képzésüket kiviszik. Hozzátette: nem tudja, hogy ez jól van-e így, de 
„Bécs nincs a világ végén”.

Szerinte „nem történt itt olyan tragédia, amiből új botrányt kell kavarni”, és
„még bizonyos szempontból jobb is lett, mert végre ez a fortyogó fazék egy kicsit majd lecsillapodik”.

„Nem lesz könnyű”

Pető Andrea, a CEU professzora Facebookon írt arról, hogy a történeti analógiák félrevezetőek lehetnek – vette észre a hvg.hu. „A CEU emigrációba kényszerítése nem a prágai Károly Egyetem 1938-as, a Varsói Egyetem 1939-es, az Oslói Egyetem 1943-as esetéhez hasonló. Ekkor a náci Németország által megszállt országokban becsukták a szabad gondolkodás színtereit és a tanárokat deportálták. Hanem a minszki Európai Bölcsészettudományi Egyetem (EHU) Vilniusba költözésével. Lukasenkó rendszere nem tűrte azt az értelmiségi csoportot, akik ezt az egyetemet alapították és megelőzendő az ún. véletlen baleseteket és az állandó adminisztratív zaklatást, sajtóban a hecc kampányokat az egyetem a két és fél órára levő EU-s ország fővárosába, Vilniusban költözött. A fehérorosz diákokat buszoztatják Minszkből és kiváló képzést kapnak azok, akik nem a szegényedő és folyamatos hintapolitikát folytató Fehéroroszországban képzelik el a jövőjüket” – fogalmazott a közösségi oldalon. Hozzátette: nem minden nehézség nélkül, de az egyetem működik és a régióban nagy hatású tudományos munkát folytat. „Nem lesz könnyű de »Wir schaffen das« (megcsináljuk)” – írta Pető Andrea. 

Szerző
Frissítve: 2018.12.04. 10:34

Orbán most Zágrábba ment honvédségi géppel

Publikálás dátuma
2018.12.04. 09:15

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Mindez egy, a miniszterelnök Facebook-oldalán megjelent videóból derült ki.
Ismét a Magyar Honvédségnek csapatszállítási céllal vásárolt Airbus repülőgéppel ment külföldi útjára Orbán Viktor miniszterelnök – vette észre a 24.hu. A miniszterelnök egy videót tett közzé a közösségi oldalon, ebben pedig rövid ideig látható a gép is, amelyből kiszáll. A gép oldalán a felirat: Magyar Honvédség (angolul), illetve a 604-es lajstromszám. Az utóbbi időszakban Orbán Airbus-szal repült Montenegróba, Salzburgba és Milánóba is. A honvédség viszont bérelt repülővel volt kénytelen leváltani iraki kontingensét.
Szerző

A meghatározó európaiak 2019-es listájára került a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke

Publikálás dátuma
2018.12.04. 07:53

Fotó: VAJDA JÓZSEF
A Politico összeállításának első helyén ezúttal Matteo Salvini olasz belügyminiszter áll.
Idén is összeállította a Politico azoknak az embereknek a listáját, akik a lap szerint 2019-ben jelentős szerepet játszanak majd Európa sorsának alakításában. Ezúttal Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke is szerepel a 28 főből álló összeállításban: a „zavarkeltők” közé került, és a lap kiemeli, hogy Pardavi a magyar kormány legjelentősebb kritikusainak egyike. A lista élén Matteo Salvini olasz belügyminiszter van.

A Politico listája:

„Cselekvők”: – Ine Marie Eriksen Soreide, – Pedro Sánchez, – Martin Selmayr, – Heli Tiirmaa-Klaar, – Julija Timosenko, – Mark Carney, – Barbara Nowacka, – Miriam Dalli, – Ronald Prins „Álmodók”: Garance Pineau, – Niklas Zennström, – Era Istrefi, – Peter Vesterbacka, – Sener Levent, – Joana Vasconcelos, – Ivan Krasztev, – Dominik Feri, – Guðrið Højgaard „Zavarkeltők”: Mary Lou McDonald, – Mattias Tesfaye, – Jeremy Corbyn, – Eleni Touloupaki, – Herbert Kickl, – Ali Can, – Pardavi Márta, – Mischael Modrikamen, – Mihai Sora
Szerző