Franciaország;Emmanuel Macron;sárgamellényesek;

2018-12-04 09:58:17

Meghátrált a francia elnök

Felfüggesztette a francia kormány a benzin árának emelésére vonatkozó terveit, teljesítve ezzel az intézkedés ellen hetek óta tiltakozó, úgynevezett sárgamellényesek legfontosabb követelését.

A kormányzat kényszerhelyzetbe került, mivel az ország egyes pontjain egyre komolyabb gondok jelentkeztek a benzinellátásban. Összesen 175 kutat kellett bezárni, 274-nél pedig súlyos fennakadások voltak.

A sárgamellényesek hétfőn is folytatták tiltakozó akcióikat, mintegy 10 ezren helyeztek blokád alá utakat, illetve benzinkutakat. Egyes településeken vasárnap estétől komoly korlátozásokat léptettek életbe a benzinvásárlást illetően. Finistere városában például a gépkocsikba legfeljebb 30 euróért vehettek nyersanyagot. Különösen az ország keleti részében, illetve Bretagne-ban alakult ki drámai helyzet, alig maradt olyan benzinállomás, ahol ne lettek volna fennakadások.

A moratórium vegyes fogadtatásra talált. S a reakciók is mutatják, hogy a sárga mellényesek mozgalma mennyire nem egységes, különböző csoportok vegyültek a tiltakozók közé. A diákok érdekvédelmi szervezete, az UNL például kevesellte a kormány intézkedéseit, s „valódi, az oktatást érintő” intézkedéseket követelt a kabinettől. A szervezet jövő keddre, december 11-re szervet országos tiltakozó megmozdulást.

A mozgalomból politikai tőkét kovácsolni kívánó Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés elnöke szerint a moratóriummal nem érik be a megmozdulás szervezői, mert csak az intézkedés elhalasztásáról van szó, nem a döntés megsemmisítéséről. Több felmérés szerint Le Pen pártjának támogatói különösen nagy arányban értenek egyet a sárga mellényesek követeléseivel. A jobboldali Republikánusok szenátora, Bruno Tetailleau „teljesen elégtelennek” nevezte a benzin árának emelésére vonatkozó intézkedések felfüggesztését, szintén úgy vélte, hogy a kabinetnek végérvényesen le kell mondania a tervekről. Ezzel szemben a francia szocialisták egykori elnökjelöltje, Ségolene Royale üdvözölte a bejelentést.

A párizsi kabinet döntése nem csak az akadozó ellátásnak volt köszönhető, hanem annak is, hogy a kormánypártban, a LREM-ben egyre több képviselő követelte: visszavonulót kellene fújni a benzin január 1-től tervezett áremelése ügyében. Stanislas Guérini képviselő is ezt követelte az RTL televízióban, szerinte csak így lehetne megnyugtatni az országot.

A kabinet keddre tervezett megbeszéléseket a sárga mellényesek vezetőivel, ez azonban elmaradt, miután a lázadók elutasították a kormány megbeszélésekre vonatkozó ajánlatát. Emmanuel Macron hétfő este tartott rendkívüli ülést a kormány vezető tisztségviselőivel a kialakult helyzetről. Ekkor jelentették be, hogy a francia köztársasági elnök a kialakult helyzetre való tekintettel elhalasztja kétnaposra tervezett belgrádi útját.