Tovább romlott a levegő minősége

Publikálás dátuma
2018.12.04. 17:11

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Ismét nőtt a légszennyezettség: négy településen egészségtelen, több helyen pedig - köztük Budapesten - kifogásolt a levegő minősége a magas szállópor-tartalom (PM10) miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel.
Tájékoztatásuk szerint a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) napi átlagkoncentrációja alapján Dunaújváros, Pécs, Szombathely és Várpalota levegőjét minősítették egészségtelennek. Emellett kifogásolt a levegő minősége Budapesten, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Putnokon, Salgótarjánban, Sopronban, Székesfehérváron, Tökölön, Vácon és Veszprémben. Az NNK azt javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebb korúak és a gyermekek kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítésű településeken az egészséges emberek se sportoljanak a szabadban hosszabb ideig vagy végezzenek fizikai munkát, a gyermekeket pedig óvjuk a megerőltető szabadtéri tevékenységtől - tették hozzá. Külön kiemelték, a helyes fűtési módok alkalmazásával mindenki sokat tehet azért, hogy megóvja a saját és a környezetében lévők egészségét.
Szerző

Újabb 30 nap vár Czeglédyre előzetes letartóztatásban

Publikálás dátuma
2018.12.04. 16:00
Czeglédy Csaba várakozik az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre március 5-én
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Ismét meghosszabbította az előzetes letartóztatást a Szegedi Járásbíróság. Úgy látják, fennáll a bűnismétlés veszélye.
Harminc nappal meghosszabbított Czeglédy Csaba letartóztatását a bíróság - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség. A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészi indítvánnyal egyezően úgy látta, hogy a gyanúsított esetében fennáll a bűnismétlés veszélye, valamint megállapította, hogy Czeglédy Csaba többször is megpróbálta meghiúsítani az eljárást.
Legutóbb augusztus végén tett indítványt a Csongrád Megyei Főügyészség Czeglédy előzetes letartóztatásának meghosszabbítására - tette mindezt olyan körülmények közepette, hogy ezért Czeglédy hivatali visszaélés bűntette miatt pótmagánvádat terjesztett elő Szanka Ferenc ügyész ellen.
Az ügyészség milliárdos adócsalással gyanúsítja a korábban iskolaszövetkezeteket üzemeltető cégháló élén álló Czeglédy Csabát. A nyomozók tavaly nyáron ütöttek rajta a politikus vezette Humán-Operator Zrt.-n, befagyasztották a cég számláit, így az nem tudta kifizetni számos diákmunkását. Czeglédyt pedig azóta is újra és újra meghosszabbított előzetes letartóztatásban tartják.
Frissítve: 2018.12.04. 16:12

A német államtitkár csekkolja, hogy igazat mond-e a kormány

Publikálás dátuma
2018.12.04. 15:22

Fotó: Népszava
A magyar munkavállalóknak dupla annyi túlórát rendelhetnek el, mint a németeknek. Tóth Bertalan szerint „előzetes szívességről” lehet szó.
Anette Kramme, a német kormány szociális- és munkaügyi államtitkára kizártnak tartja, hogy német cégek kérték volna a magyar kormánytól a munka törvénykönyvének ilyen jellegű módosítását – hangzott el Tóth Bertalan keddi, Gurmai Zitával közös sajtótájékoztatóján. A „rabszolgatörvénnyel” (mely szerint januártól elrendelhető lesz akár évi 400 órányi túlóra is, és erről elég lesz az üzemi tanácsnak megállapodást kötnie) kapcsolatban közölte: a német államtitkárnak kedden elmondta, hogy egy bizottsági ülésen a Fidesz képviselője beszélt erről. Kramme viszont kiemelte, hogy Németországban a szakszervezetekkel kötött kollektív szerződésben lehet túlórát vállaltatni, ez a szám pedig a megállapodások alapján nem több, mint 200 óra.

„Ehhez képest a magyar munkavállalóknak dupla annyi túlórát rendelhetnek el”

– hangsúlyozta Tóth Bertalan.

Hozzátette, hogy Kramme tájékoztatja majd arról, valóban német autóipari cégek kérték-e mindezt a magyar kormánytól, de

„élnünk kell a gyanúperrel, hogy nem erről van szó, előzetes szívességet tesz a kormány különböző cégeknek.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyébként korábban Düsseldorfban arról beszélt: a Magyarországon beruházó észak-rajna-vesztfáliai cégek már régóta kérték, hogy biztosítsák nekik a szükséges munkaerőt, most örülnek a kormány erre irányuló javaslatainak. Erről itt írtunk bővebben.
Szerző
Frissítve: 2018.12.04. 15:52