Egri vár;

2018-12-04 18:12:35

Az egri vár elesett: informatikatanárt neveztek ki az élére

Nem történész, s nincs jogi vagy közgazdasági szakirányú végzettsége sem Ringert Csabának, aki elvileg január elsejétől az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója lesz.

- Ez egy precedens értékű, politikai kinevezés, máshol mindenütt történész vagy régész vezeti a megyei gyűjtőkörű múzeumokat – hangzott el három ellenzéki képviselő, a szocialista Mirkóczki Zita, a DK-s Földvári Győző s az LMP-s Komlósi Csaba mai egri sajtótájékoztatóján.

Utóbbi bejelentette: mivel a zárt közgyűlésen született döntés – amelynek részleteiről nem beszélhetnek - több szempontból sem felel meg a múzeumigazgatók kinevezését szabályozó törvénynek, ezért a megyei kormányhivatalhoz fordult, kérve, hogy akadályozzák meg az új intézményvezető kinevezését. Ez egyébként akkor lesz hatályos, ha az illetékes minisztérium is rábólint.

Információink szerint az egri vármúzeum leendő múzeumigazgatója korábban informatikát tanított egy egri általános iskolában, az Országos Doktori Iskola adatlapja szerint pedig 2015. óta az Egri Eszterházy Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója, Adaptív pedagógiai módszerek a tanulók aktivizálásában” címmel jelent meg tanulmánya, abszolutóriuma megszerzésének várható ideje pedig 2019 augusztusa.

A korábbi igazgató, Berecz Mátyás szeptemberi hatállyal mondott le tisztségéről, miután sorra fosztották meg döntési jogköreitől, meghagyva igazgatói felelősségét. Előbb egy fideszes önkormányzati képviselőt jelöltek ki mellé biztosnak, majd Ringelt Csabát nevezték ki tanácsadónak. Ő végül egyedül pályázott a posztra, Komlósi Csaba szerint nem véletlenül: már a pályáztatási eljárásban látni lehetett, hogy szakmai szempontok helyett a politikai akarat érvényesül majd. Erről árulkodik, hogy miközben baloldali és független képviselők kezdeményezték: a pályázatokat elbíráló bizottságba a szakmai szervezetek delegáltjai mellé a közgyűlésből történész végzettségű képviselőt küldjenek, amilyenből kettő is akad soraikban, mégis a civilben testnevelőtanári végzettségű fideszes alpolgármestert jelölték ki az egyik döntnöknek.

Az LMP-s képviselő felidézte: a korábbi igazgató, Berecz Mátyás többször is összeakasztotta a bajuszt a fideszes országgyűlési képviselő Nyitrai Zsolttal, aki Komlósi szavai szerint „az utóbbi években felfedezte magában a történészt”. A Magyar Hang írt arról, hogy „Berecz Mátyás a nyilvánosság előtt is tengelyt akasztott a várügyekben túlbuzgó Nyitraival”, amikor a politikus tavaly, hatáskörét túllépve a parlamentben kijelentette: országos gyűjtőkörűvé válhat a vármúzeum, de az igazgató közleményben jelezte, hogy ennek nem adottak a feltételei.