Kásler tanácsadója csak óvja a "bomlástermékeket"

Publikálás dátuma
2018.12.06. 18:42
Illusztráció
Fotó: MOLNÁR ÁDÁM / Népszava
Csak az infrastruktúra nélküli városokban kerékpározók testi épségéért aggódott korábban Tóth Gy. László kormánypárti politológus, amikor azt írta, „a kerékpárosok a modern kor hőseinek hiszik magukat, pedig csak egy rosszul szervezett társadalom bomlástermékei ők”. Így próbálta megmagyarázni az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a tárcavezető egyik tanácsadójának botrányos kijelentését. A kormánypárti politológus cége – mint arról már írtunk – havi bruttó 460 ezer forintot kap a tárcától politikai és kommunikációs tanácsadásra. Tóth Gy. Lászlónak nemcsak a biciklisekkel kapcsolatban volt figyelemreméltó megjegyzése: szerinte „az Amerikai Egyesült Államok mint globalista-atlantista nagyhatalom az európai nemzetállamok felszámolásában érdekelt”, és „eddigi tevékenysége alapján Vlagyimir Putyin racionális politizálása komoly érték.” Az Emmi-nél arról is érdeklődtünk, hogy Kásler Miklós miniszter elfogadhatónak tartja-e ezeket a kijelentéseket. A tárca közölte: „A véleménynyilvánítás szabadsága a minden állampolgárra, így a publicistákra, közírókra és politológusokra is vonatkozik.”
Szerző

Cornstein és Orbán: ez a barátság mindent kibír

Publikálás dátuma
2018.12.06. 18:34
Megemlékezés után egy mosolygós fotó Orbán Viktorral
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
David Cornstein amerikai nagykövettel pózolt a magyar kormányfő: a mosolygós kép alapján azt hihetnénk, hogy a CEU-fiaskó meg sem történt.
Az amerikai nagykövetségre látogatott csütörtökön Orbán Viktor, és egy részvétnyilvánító könyvben tett bejegyzéssel rótta le kegyeletét George H. W. Bush volt amerikai elnök emléke előtt. Az eseményről a Miniszterelnöki Sajtóiroda adott ki képet, arról is fotó készült, hogy a a miniszterelnök a David Cornstein amerikai nagykövet oldalán mosolyog. A kép kapcsán érdemes felidézni: Cornstein beiktatása után sokáig harcolt a CEU érdekében, végül azonban elengedte az ügyet, az amerikai kormány pedig egy durcás közleményt leszámítva nem tett lépéseket a Budapestről szó szerint kiszorított egyetem ügyében. Sőt, David Cornstein a The Washington Post szerint úgy nyilatkozott, hogy a CEU- fiaskó két ember -Soros György és Orbán Viktor – ügye, és annak semmi köze a szabad oktatáshoz. Ráadásul, szerinte az egyetem sem volt eléggé együttműködő az Orbán-kabinettel. Az amerikai nagykövet annak ellenére is vidámnak tűnik a képen, hogy az Orbán-kormány a Trump-kabinet kérése ellenére Oroszországnak adott ki két, itt elfogott orosz fegyverkereskedőt – pedig őket egy amerikai hatóság fedett ügynökei buktatták le. Az Egyesült Államok kormánya ebben az esetben is csalódottságát fejezte ki, de nyilvánosan nem lépett ennél tovább. Úgy tűnik, mindennél fontosabb, hogy a magyar kormány amerikai cégektől vásároljon cseppfolyós gázt a Romániából és a horvátországi Krk-szigetén üzembe helyezett terminálból. Ezek után tényleg kérdéses, hogy tehet-e Orbán olyant, ami Cornstein mosolyát is leolvasztja.   
Szerző
Frissítve: 2018.12.07. 07:15

Rekord mértékű kompenzációt fizettek idén a légitársaságok Magyarországon

Publikálás dátuma
2018.12.06. 18:18
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
2018-ban eddig 408 eljárást indítottak, 202 esetben pedig elmarasztaló döntés született.
Rekord mértékű, több mint 10,5 millió forint összértékű kompenzációt ítélt meg a légitársaságokkal szemben a pórul járt utasoknak Budapest Főváros Kormányhivatala 2018-ban. A kormányzati szerv csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, 2018-ban eddig összesen 408 eljárást indított a légitársaságokkal szemben, amelyekben 202 esetben elmarasztaló döntés született. A vizsgálatok eredményeképp a hatóság összesen 32 650 euró, azaz mintegy 10,6 millió forint kompenzációt ítélt meg a pórul járt utasoknak. A legmagasabb megítélt kompenzáció 2000 euró, mintegy 650 ezer forint volt. A bejelentések közel 80 százaléka diszkont légitársaságokkal volt kapcsolatos. A közlemény szerint néhány kivételtől eltekintve a légitársaságok az eljárások során együttműködtek a hatósággal és az ügy megnyugtató lezárására törekedtek. Megjegyezték, hogy a vizsgált esetek 10 százalékában nem történt jogsértés, tehát a légitársaságok a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el. A kormányhivatal közleményében felhívja a figyelmet: fontos, hogy a légi közlekedést igénybe vevő utasok tisztán lássák jogaikat és problémás esetekben hatékonyan tudjanak fellépni fogyasztói jogaikért, hiszen anyagi kártérítésben részesülhetnek, ha igazolhatóan kár éri őket. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret érintő késések esetében Budapest Főváros Kormányhivatala minden beérkező járattörléssel, visszautasított beszállással vagy késéssel kapcsolatos kérelem esetében megvizsgálta a légitársaságok eljárását, és amennyiben megállapította a kártérítés jogosságát, akkor annak megfizetésére kötelezte az érintett légitársaságot – tették hozzá.
Szerző