Két év után tényleg kiderülhet, mennyiért használta Hosszú Katinkáék cége a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.12.06 08:36
Duna Aréna
Fotó: Népszava/ Vajda József
Jogerős ítélet született másodfokon, a vizes vb-t rendező Bp2017 nem titkolhatja tovább, hogy milyen szerződéseket kötött Hosszúékkal.
A budapesti vizes világbajnokságot szervező Bp2017. Kft.-nek ki kell adnia a 24.hu-nak azokat a közérdekű adatokat, amelyek a Hosszú Katinka és Shane Tusup tulajdonában álló Iron Corporation Kft.-vel kötött szerződéseikre vonatkoznak, írja a portál.
A 24.hu 2017. márciusa, több mint 20 hónapja próbálja megtudni, hogy Hosszú Katinka korábbi úszóklubját, az Iron Aquaticset működtető cég, az Iron Corporation milyen feltételekkel használhatta az eredetileg bemondottnál vagy száz milliárddal drágábban megépített, és átadása óta közpénzből működtetett Duna Arénát. Az érintettek viszont következetesen titkolják a dokumentumokat, írják, hiába van szó közérdekű adatokról.
Sokáig az sem volt világos, hogy a Bp2017. Kft. üzemelteti a Duna Arénát, mert a minisztériumok, ahogyan az érintettek is, hallgattak.
A 24.hu a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult az ügyben, amely jelentésben mondta ki, hogy a Kft. megsértette az információs törvény rendelkezéseit. A dokumentumot tavaly októberben tették közzé ám a Bp2017 Kft. ennek ismeretében sem adta ki az adatokat, így a portál a bírósághoz fordult. Elsőfokon többek közt azzal érvelt a Bp2017: a cég nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás,
így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket.
A bíróság viszont kimondta, hogy a cég bizony közpénzzel gazdálkodó szervezet, amely a 2017-es budapesti vizes világbajnokság megrendezésével közfeladatot látott el, ki kell adnia az adatokat. A Bp2017 Kft.fellebbezett, de a másodfokú bíróság megerősítette az előbbi ítéletet. Így 20 hónappal az első kérdés után jogerős: a Bp2017-nek ki kell adnia a közérdekű adatokat.

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem múlt sokon, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.