közpénz;közérdekű adat;Hosszú Katinka;Duna Aréna;

2018-12-06 08:36:30

Két év után tényleg kiderülhet, mennyiért használta Hosszú Katinkáék cége a Duna Arénát

Jogerős ítélet született másodfokon, a vizes vb-t rendező Bp2017 nem titkolhatja tovább, hogy milyen szerződéseket kötött Hosszúékkal.

A budapesti vizes világbajnokságot szervező Bp2017. Kft.-nek ki kell adnia a 24.hu-nak azokat a közérdekű adatokat, amelyek a Hosszú Katinka és Shane Tusup tulajdonában álló Iron Corporation Kft.-vel kötött szerződéseikre vonatkoznak, írja a portál.

A 24.hu 2017. márciusa, több mint 20 hónapja próbálja megtudni, hogy Hosszú Katinka korábbi úszóklubját, az Iron Aquaticset működtető cég, az Iron Corporation milyen feltételekkel használhatta az eredetileg bemondottnál vagy száz milliárddal drágábban megépített, és átadása óta közpénzből működtetett Duna Arénát. Az érintettek viszont következetesen titkolják a dokumentumokat, írják, hiába van szó közérdekű adatokról.

A 24.hu a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult az ügyben, amely jelentésben mondta ki, hogy a Kft. megsértette az információs törvény rendelkezéseit. A dokumentumot tavaly októberben tették közzé ám a Bp2017 Kft. ennek ismeretében sem adta ki az adatokat, így a portál a bírósághoz fordult. Elsőfokon többek közt azzal érvelt a Bp2017: a cég nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás,

A bíróság viszont kimondta, hogy a cég bizony közpénzzel gazdálkodó szervezet, amely a 2017-es budapesti vizes világbajnokság megrendezésével közfeladatot látott el, ki kell adnia az adatokat. A Bp2017 Kft.fellebbezett, de a másodfokú bíróság megerősítette az előbbi ítéletet. Így 20 hónappal az első kérdés után jogerős: a Bp2017-nek ki kell adnia a közérdekű adatokat.