Előfizetés

Tizenhét évesen meghalt a Budakeszi Vadaspark mosómedvéje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.06. 16:50

Fotó: Budakeszi Vadaspark / Facebook
Stikli hosszas betegeskedés után távozott a vadasparki állatok köréből.
A Budakeszi Vadaspark csütörtökön a honlapján közölte, hogy
„a Stikli névre keresztelt közkedvelt mosómedve múlt hét pénteken örök nyugalomra hajtotta fejét.”

Mint írják, a mosómedvéknél matuzsálemnek számító, 17 éves Stikli hosszas betegeskedés után távozott a vadasparki állatok köréből. Stiklit a látványetetések és állattréningek alkalmával is megfigyelhették a látogatók: a rendkívül tanulékony és okos állat többek között képes volt pacsit adni, hagyta magát simogatni, kézből is tudott enni és ügyesen kutatott az elrejtett jutalomfalatok után. A legutolsó látványelemet, a kukafelborítást másfél hónappal ezelőtt, már gyengélkedve tanulta meg, de kitartásának köszönhetően ezt az akadályt is sikerrel vette. Vadasparki trénere, Jóba Katalin nagyon érdeklődő, aranyos, okos és gyors tanulási képességgel rendelkező állatként jellemezte. Az állat hallgatott a nevére, hívásra jött és tudta, hogy hol van a saját etetős helye, mindig ott várta a délutánt, a közös munkát és szórakozást – tette hozzá.
„Stiklin az öregedés jelei sajnos már tavaly kezdtek megmutatkozni. Ízületi problémái miatt szinte folyamatos állatorvosi kezelés alatt állt. Két és fél hete már annyira levert lett, hogy nem evett, alig mozgott, így átszállíttattuk kivizsgálásra a Fővárosi Állatkertbe. Az ottani kezelések hatására jobban lett, de mikor visszakerült már csak a kifutó belsejében tartózkodott, és egy melegítős infralámpa alatt feküdt. Az állapota múlt hét elejére súlyosbodott, már alig tudott ébren lenni, múlt pénteken pedig örökre lehunyta szemeit”

– közölte Jóba Katalin.

A Budakeszi Vadaspark azt írta, Stikli a „Túl a sövényen” című rajzfilm mosómedvéje után kapta a nevét, összességében nagyon kedves és óvatos állat volt. Vehemens és szertelen lakótársa, Dagi mellett ő volt a nyugalom és a visszafogottság mintapéldája, így jól kiegészítették egymást. Stikli ugyan pótolhatatlan űrt hagyott a szívekben, de a látogatóknak nem kell csüggedniük: a vadaspark szakemberei már keresik az új társat Daginak, aki addig is büszkén képviseli a csíkos farkú, jellegzetes banditamaszkot viselő mindenevők csoportját a vadasparkban.

Ausztráliában már alig használnak nejlonzacskót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.06. 12:12
Illusztráció
Fotó: Yu fangping / AFP
Az elmúlt három hónapban 80 százalékkal visszaszorították a műanyag szatyrok használatát Ausztráliában - közölte az ország kiskereskedelmi szövetsége.
Ausztrália három hónap alatt drasztikusan, 80 százalékkal csökkentette az eldobható nejlonzacskók használatát, ráadásul ez nem egy jogszabálynak, hanem magánvállalatoknak köszönhetően történt - írta a 24.hu az IFLScience alapján.
Először az ország két legnagyobb szupermarketlánca, a Coles és a Woolworths, árult újrahasznosítható zsákokat a műanyag szatyrok helyett. A kezdeményezéshez aztán sorra csatlakoztak a kisebb cégek is. Ennek köszönhetően a nejlonszatyrok használata nemcsak az élelmiszerboltokban, de a lakberendezési üzletekben is visszaszorult. A váltást a helyi hatóságok is támogatták, ma már csak Új-Dél-Wales államban nem sikerült eltüntetni a műanyag zacskókat.

Magyarország: nem szavazták meg

Bár a kormány korábban közölte, 2021-től teljesen betiltják a műanyag zacskókat, a Fidesz európai parlamenti képviselői Strasbourgban nem szavazták meg az erről szóló javaslatot. A magyar kormánypárti politikusok tartózkodása ellenére a törvényjavaslat simán, 571:53 arányban átment, így 2021-től betiltanák többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, ilyeneket kizárólag fenntartható anyagokból lehet készíteni. Az eredeti javaslathoz hozzáadták a lebomló műanyagokból készült zacskókat is.

Egy iskolás lány beolvasott a világ vezetőinek a klímacsúcson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.06. 08:59

Fotó: Janek SKARZYNSKI / AFP
A globális felmelegedés elleni védelemre attól függetlenül szükség van, hogy a világvezetőknek ez tetszik vagy sem - mondta a 15 éves Greta Thunberg az ENSZ klímakonferenciáján tartott sajtótájékoztatóján a lengyelországi Katowicében.
A fiatal svéd lány augusztusban azzal hívta fel a figyelmet a klímavédelem fontosságára, hogy nem járt iskolába. Azóta világszerte több mint húszezer diák csatlakozott hozzá - írta a Sokszínű Vidék a The Guardian alapján.
"25 év alatt megszámlálhatatlan ember jött az ENSZ klímakonferenciájára és könyörgött a világ vezetőinek, hogy állítsák meg a káros anyagok kibocsátását, de ez láthatóan nem működött. Ezért én nem fogok könyörögni nekik, hogy törődjenek a jövőnkkel. Ehelyett tudatom velük, hogy a változás ideje eljött, akár tetszik nekik, akár nem"

– fogalmazott Thunberg.

"Mivel a világ vezetői úgy viselkednek, mint a gyerekek, nekünk kell vállalnunk a felelősséget, amit nekik kellett volna jóval ezelőtt. Meg kell érteni, hogy az idősebb generáció mit tett velünk, és milyen rendetlenséget hoztak létre, amivel együtt kell élnünk. Hallatnunk kell a hangunkat."

A fiatal lány reméli, a konferencián sikerül mindenkinek a tudtára adni, hogy egzisztenciális veszély fenyeget, és ez a legnagyobb krízis, amivel az emberiség valaha szembenézett. 
"Miért tanuljunk egy jövőért, ami lehet, hogy el sem jön?"
Fotó: Jonathan NACKSTRAN / AFP
A lány minden pénteken a svéd parlament előtt demonstrál, mint mondta, addig, amíg Svédország nem csökkenti évi 15 százalékkal a szén-dioxid-kibocsátását. A gyorsan terjedő sztrájkról úgy fogalmazott, nem kell ezt tenni minden iskolásnak, de miért kellene olyan jövőért tanulni, ami lehet, hogy el sem érkezik. Ezért a figyelemfelhívás fontosabb, mint az iskola.
A december 14-ig tartó, katowicei csúcstalálkozó célja, hogy rögzítsék a 2015-ben kötött klímaegyezmény technikai megvalósításának szabályait. Ehhez a párizsi egyezményt aláíró több mint 180 államnak kell egyezségre kell jutnia egy lehető legegységesebb rendszer megalkotásában. David Attenborough az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetésének nevezte a klímaváltozást és azonnali cselekvésre szólította fel a világ vezetőit.