Kiderült, miért zuhant le a Leicester City tulajdonosának helikoptere

Publikálás dátuma
2018.12.06 17:28

Fotó: AFP/ DANIEL LEAL-OLIVAS
Elkészült a légi balesetek kivizsgálását végző brit hatóság jelentése.
Egy műszaki hiba miatt következett be a helikopterbaleset, melyben életét vesztette öt ember, köztük a Leicester City tulajdonosa és elnöke, Vichai Srivaddhanaprabha – írja a BBC. A légi balesetek kivizsgálását végző brit hatóság (AAIB) jelentésében az MTI összefoglalója szerint arról számol be: a hátsó rotort szabályozó pedálok és a rotor közötti mechanikai összeköttetés felszállás közben, a mozgatószerkezet egyes elemeinek szétesése miatt megszakadt, és a pilóta nem tudta szabályozni a helikopter rotációs stabilitását biztosító hátsó rotor állásszögét. Emiatt a helikopter jobb felé pörögni kezdett, majd lezuhant a Leicester City King Power nevű stadionjának közelében. Az irányítószerkezet meghibásodásának okait továbbra is vizsgálják. Vichai Srivaddhanaprabha helikoptere a Leicester City és a West Ham 1:1-es döntetlennel végződött mérkőzése után szállt fel a klub stadionjának gyepéről. A felszállást a mérkőzést Angliában közvetítő fizetős televíziós sportcsatorna, a BT Sport egyenesben közvetítette a meccset értékelő műsor közben, de a helikopter lezuhanása az adásban nem látszott. Vichai Srivaddhanaprabha mellett a klub vezetésének két másik tagja, Nusara Suknamai és Kaveporn Punpare, valamint Eric Swaffer pilóta és Izabela Roza Lechowicz meghalt. Izabela Roza Lechowicz szintén helikopterpilóta volt, de a baleset idején utasként tartózkodott a fedélzeten.   A 61 esztendős thaiföldi üzletember a King Power International Group nevű, bangkoki székhelyű kiskereskedelmi hálózat elnök-vezérigazgatója volt, és 2010-ben vásárolta meg a Leicester Cityt 39 millió fontért.

Váratlan bajnoki cím

Vichai Srivaddhanaprabha vezetésével a Leicester City az angol élvonalbeli labdarúgás történetének egyik legváratlanabb bajnoki címét szerezte a Premier League 2015-2016-os szezonjában. Az évad elején egyes londoni fogadóirodák 5000/1-es nyereményesélyt is kiírtak erre a lehetőségre, vagyis gyakorlatilag teljesen valószínűtlennek tartották a Leicester City bajnoki címét, és így a maguk szempontjából szinte kockázatmentesnek az erre kínált fogadójátékot. Becslések szerint az angol fogadóiparnak nettó 50 millió fontjába (több mint 18 milliárd forintjába) került a Leicester City bajnoki címe, amely az első volt a klub fennállása óta.

2018.12.06 17:28
Frissítve: 2018.12.06 17:58

Az amerikai fegyverlobbiba próbált beépülni Putyin embere, de lebukott és "énekelni" kezdett

Publikálás dátuma
2018.12.11 08:13

Fotó: Maria Butina / Facebook/
Vádalkut köthetett a Republikánus párttal is remek kapcsolatokat ápoló Marina Butina, aki júliusban mint orosz kém lepleződött le.
Vádalkut kötött az amerikai hatóságokkal a kémkedéssel vádolt Maria Butina. Mint a 444.hu írja, Butina a vád szerint orosz tisztviselőkkel együttműködve próbált beszivárogni az egyik legbefolyásosabb amerikai lobbicsoportba, a fegyvertartást támogató NRA-be, aminek rengeteg adománya miatt kiemelkedő befolyása van a Republikánus Pártra.
Júliusban még ártatlannak vallotta magát a nő, de hétfőn kérelmet nyújtott be vallomása megváltoztatására. Ebből lehet levonni a következtetést: vádalku köttetett. Hogy együttműködik a hatóságokkal, arról már korában is voltak hírek.
Butinát amerikai barátja, Paul Erickson konzervatív politikai aktivista is segítette, ő mutatta be több befolyásos republikánus politikusnak is. Az amerikai hatóságok sem Ericksont, sem Torsint nem gyanúsították meg.
2018.12.11 08:13

Elfogadták a demokráciát segítő civilek támogatásáról szóló EP-jelentést

Publikálás dátuma
2018.12.10 22:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Megszavazta az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága a jogállamot védelmező civil szervezeteknek jutó támogatás jelentős növelését előíró határozatát.
Eszerint az EP a következő hétéves pénzügyi ciklusban folyó áron több mint 1,8 milliárd eurót javasol elkölteni az EU értékeinek és normáinak az előmozdítására és védelmére. Ez háromszor annyi, mint amennyit a jogszabályt előterjesztő Európai Bizottság javasolt. A képviselőtestület ebből 850 milliót fordítana a jogállamiságot, a demokráciát és az alapvető jogok érvényesülését segítő projektekre, és gondoskodna arról, hogy ennek felét a civil szervezetek kapják. Az EP állampolgári jogi bizottságában hétfő este elfogadott jelentés a 2021-ben kezdődő új költségvetési ciklus Polgárok, Egyenlőség, Jogok és Értékek nevű támogatási programjáról szóló parlamenti álláspontot rögzíti. A szakbizottsági jóváhagyást követően a parlamenti tárgyalóküldöttségnek a kormányok képviselőiből álló EU Tanáccsal kell megállapodnia a program céljairól és finanszírozásáról. A Bodil Valero svéd zöldpárti EP-képviselő által készített jelentés leszögezi, hogy az Európai Uniónak növelnie kell az uniós értékek előmozdításával foglalkozó civil szervezetek támogatását helyi, regionális, nemzeti és európai szinten. A határozat szerint az EU-nak többek között pénzügyi segítséget kell nyújtania a jogállamiság helyzetét figyelemmel kísérő emberijog-védőknek, az alapvető jogok védelme terén tevékenykedő társadalmi szervezeteknek, a visszaélést bejelentő személyek védelmét végzőknek, a média szabadságának előmozdítására irányuló kezdeményezéseknek, a hatóságok elszámoltathatóságát szorgalmazó és ellenőrző nem-kormányzati szférának. Az elfogadott álláspont szerint ha egy tagállamban súlyos és gyors romlás történik a jogállamiság tiszteletben tartása terén, akkor az Európai Bizottság gyorsított eljárásban nyújthat támogatást a demokratikus párbeszéd elősegítését végző civilek számára. Abban az esetben, amikor az Európai Bizottság jogállamisági eljárást indít egy tagállammal szemben, vagy az EU intézményei elindítják a 7. cikkelyes folyamatot, a kormányokból álló EU Tanács – bizottsági javaslatra – úgy dönthet, hogy az országnak szánt pénzügyi támogatás egy részét átcsoportosítják a Polgárok, Egyenlőség, Jogok és Értékek nevű programra.
2018.12.10 22:03