Tovább nőhet a szakadék az európai futballklubok között

Publikálás dátuma
2018.12.07 10:30
Az El-ben öszszejött, a 2021- tol elinduló új sorozatban viszont nem találkozhatna az angol sztárklubbal a magyar bajnok
Fotó: AFP
Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál is részt vett az új európai kupasorozattal kapcsolatos egyeztetéseken, s nem elégedett a végeredménnyel.
Amint arról korábban beszámoltunk, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vasárnap Dublinban bejelentette, hogy 2021-től új kupasorozatot indít a Bajnokok Ligája és az Európa-liga mellett. Csütörtökön az előzetes várakozásoknak megfelelően az is kiderült, hogy a harmadik számú versenysorozat a szűk elit után következő „kicsik” terepe lesz, a szervezet frissen közzétett kvótatáblázata alapján ugyanis a jövőben az El kvalifikációs szakaszában alanyi jogon csak a legjobb 15 bajnokság képviselői szerepelhetnek (később a Bajnokok Ligája selejtezőjéből kiesők csatlakoznak). Az UEFA klubrangsorában a 16. és rosszabb helyen álló országok csapatainak – így a bajnokcsapatot leszámítva a jelenleg 33. pozícióban rangsorolt magyar élvonal több együttesének is – a harmadik számú sorozatban jutna hely, feljebb lépés csak az ott elért megfelelő eredmények esetén lehetséges.
Az utóbbi két évben több más együttes képviselői (a Rapid Wien, a Legia Varsó, a Celtic Glasgow, az Ajax Amszterdam, az AS Monaco, a HJK Helsinki és az AS Roma) mellett az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójaként Orosz Pál is részt vett a legújabb ligáról folytatott tanácskozásokon. A magyar sportvezető azt szerette volna elérni, hogy új sorozat bevezetése helyett inkább az El létszámát emeljék fel.
„Továbbra sem tartom szerencsésnek, hogy harmadik európai kupasorozatot hoznak létre"
– jelentette ki a Népszavának csütörtökön nyilatkozó sportvezető.
 "– A kisebb klubok képviselői és én magam is azt képviseltük a tárgyalások során, hogy a 32 csapatos BL mellett az El mezőnyét emeljék fel 64-re. Régen volt a BEK, a KEK és az UEFA-kupa, mindegyiknek megvolt a saját identitása, pontosan lehetett tudni, hogy melyikben kik indulnak. Ebből lett aztán egy BL és egy El, innentől kezdve kezdett el polarizálódni az európai klubfutball. Ma már az a helyzet, hogy a BL-ben előre meg lehet mondani, hogy a következő évben melyik 25 klubból jut el 16 a legjobb 16 közé, annyira a szűk elit belügye lett a Bajnokok Ligája, hogy gyakorlatilag megszűnt az európai országok klubjai közötti versenysorozat lenni, multicégek versenyeznek egymással. Maradt az El, ami arra lenne hivatott, hogy az európai nemzetek csapatai egymással versengjenek, de legyünk reálisak: ha valaki megnézi kedden és szerdán a BL csoportmeccseket, az már aligha fog csütörtökön leülni az El-meccsek elé, kivéve, ha az országa valamelyik csapata is résztvevő. Ezért javasoltuk többen, hogy akkor a 48-as létszámú El-csoportkört töltsék fel 64-re, így több ország, szövetség lenne képviseltetve benne, ezzel picit kinyitván az ollót. Ha már ekkora financiális differencia van a BL és az El között, akkor legalább minél többen tudjanak csoportkört játszani egymás ellen.”
A döntést végül december 2-án jelentették be hivatalosan: 2021-től jön az egyelőre „UEL2” munkanevet viselő sorozat csütörtöki játéknappal, 16.30-as kezdési időpontokkal, 32 gárda részvételével.
„Abban van igazság, hogy így több klub játszhat majd csoportkört, engem viszont zavar, hogy még mindig nem tudjuk, hogy mi ez az egész, aminek a munkaneve UEL2"
– folytatta a lapunknak nyilatkozó Orosz.
"– Nem tudjuk azt, hogy a pontpénz mennyi lesz, mennyi járna a csoportkörbe kerülésért és azt sem, hogy milyen koefficiensek lesznek. Értem a törekvést, de szerintem ez még jobban polarizálja majd az európai labdarúgó-társadalmat. Ha az új sorozatban még kevesebb pénz lesz, mint mondjuk jelenleg van az El-ben, akkor óhatatlanul is tovább nő majd a differencia a BL-szereplők és a többiek között.”
Orosz Pál érdeklődésünkre elárulta, hogy mi lesz a „kicsik” érdekeit képviselő klubok álláspontja a további tárgyalásokon.
„Azt szeretnénk, hogy minimum az eddigi El-pénzeket adják majd az UEL2-ben, az Európa-ligában pedig a mostani díjazásnál kicsit többet lehessen keresni. Nyilván ez még nincs eldöntve, nem is én fogom eldönteni, egyszerűen arról van szó, hogy miután eldőlt, hogy új ligát hoznak létre, igyekszünk a legjobbat kihozni magunknak ebből a szituációból.”
Több minden bizonytalan tehát, ami azonban tény: 2021 őszén az eddigi 80 helyett 92 klub vallhatja majd magát kupacsapatnak. Hogy ez most a több kevesebb vagy a kevesebb több esete-e, az egyelőre még homályos.
Frissítve: 2018.12.07 10:30

Hosszú és Verrasztó is győzött Marseille-ben

Publikálás dátuma
2019.03.22 20:03

Fotó: AFP/DPPI/ Stephane Kempinaire
Hosszú Katinka 400, Verrasztó Dávid pedig 200 méter vegyesen diadalmaskodott.
Hosszú Katinka 400, Verrasztó Dávid pedig 200 méter vegyesen győzött a Golden Tour elnevezésű úszóverseny-sorozat marseille-i állomásának pénteki nyitónapján. A háromnapos viadal honlapjának beszámolója alapján a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú 4:33.83 perces idővel, szezonbeli legjobb eredményével utasította maga mögé a mezőnyt. Ezzel az idővel a tavalyi glasgow-i Európa-bajnokságon – ahol ebben a számban nem állt rajthoz – aranyérmet nyert volna. Verrasztó Dávid ezúttal 200 méter vegyesen 2:01.29 perces idővel győzött, 200 méter pillangón pedig a dél-afrikai Chad le Clos mögött 1:59.22-vel második lett. 
Szerző

Szlovák–magyar: 11 embert állított elő a rendőrség

Publikálás dátuma
2019.03.22 18:10

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A rendőröket többször is azért vetették be, hogy elkerüljék a két szurkolótábor találkozását.
A rendőrség 11 embert állított elő csütörtökön a szlovák–magyar EB-selejtező napján – írja az ujszo.com. Mária Linkešová, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője a TASR-t arról tájékoztatta, hogy a mérkőzést veszélyesnek nyilvánították, ezért a biztonsági intézkedések keretében a rendőrség körülbelül 600 rendőrt és egy konfliktuselhárító egységet küldött az utcára, ezenkívül kutyás és lovas járőröket, valamint különleges járműveket is biztosított. „A rendezvény résztvevői nem sértették meg komolyabban a közrendet. A mérkőzés előtt a bevetett rendőrök kényszerítő intézkedéseket foganatosítottak a közbiztonság megőrzése érdekében” – tette hozzá.  Mint mondta, a rendőröket többször is azért vetették be, hogy elkerüljék a két szurkolótábor találkozását. „A sportrendezvényekről szóló törvény értelmében a rendőrök kilenc magyarországi polgár számára róttak ki 150-től 200 euróig terjedő pénzbüntetést különböző szabálysértések miatt. Az érintett személyek pirotechnikai eszközöket akartak a stadion területére vinni, és több esetben nem tartották tiszteletben a biztonsági egységek utasításait” – mondta a szóvivő. A rendőrség egy magyarországi állampolgár ellen – közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanújával – büntetőeljárást indított. „Hasonló szabálysértést követett el a közrend fenntartása ellen az a 28 éves nagyszombati szurkoló, aki a mérkőzés előtt egy teleszkópikus botot rántott elő, és a magyarországi szurkolókat provokálta” – közölte Linkešová. Az illetőt a rendőrségre szállították, ahol 200 eurós pénzbüntetést kapott.