Előfizetés

Szénhidrátok hatástalaníthatják a fertőző baktériumokat

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.08. 12:12
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Olyan vegyületeket állítottak elő a Debreceni Egyetem szénhidrátkémiai kutatócsoportja, amelyek megakadályozhatják a kórokozók által okozott fertőzés kialakulását. A felfedezés a baktériumok elleni védekezésben jelenthet előrelépést.
A szénhidrátok jelentősége sokkal összetettebb, mint ahogyan azt a tudósok korábban gondolták: a szénhidrátok felelősek a sejtek közötti, valamint a baktériumok és az emberi szervezet közötti kommunikációért, így kulcsszerepük lehet a kórokozók okozta betegségek elleni küzdelemben - olvasható az egyetem közleményében.
Laboratóriumi körülmények között olyan szénhidrát-alapú vegyületeket, úgynevezett ligandumokat állítottak elő, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a baktérium fehérjéivel kölcsönhatásba lépjenek, és megakadályozzák azt, hogy a baktérium az emberi szervezetben megtapadjon - számolt be a kutatási eredményekről Csávás Magdolna adjunktus. 
"Végeredményben a baktériumok fertőzőképességét tudják meggátolni"

Több különböző ligandumot is előállítottak, majd az alaposabb kölcsönhatás-vizsgálatok során találtak egy olyan vegyületet, amelyik nem csak speciálisan egy, hanem több baktérium ellen is egyfajta univerzális "védekező szerként" bevethető - tájékoztatott a kutatócsoport vezetője. Csávás Magdolna kiemelte: a szénhidrátkémiai kutatások napjainkban nélkülözhetetlenek, mivel a kórokozókkal szembeni küzdelem egyre nagyobb kihívást jelent. Például az antibiotikum-rezisztencia olyan mértékű, hogy egy-egy baktérium törzs ellen már nehezen tud védekezni az orvostudomány.
A vizsgált speciális fehérjék a baktériumok és vírusok felületén is megtalálhatók, így a kutatási eredmények akár terápiás módszerekhez, diagnosztikai eljárások fejlesztéséhez is hozzájárulhatnak. Az adjunktus szerint eredményeik azért is meghatározóak, mert hazánk évtizedekkel ezelőtt a szénhidrátkémia egyik európai bázisa volt, napjainkban viszont már szinte csak a Debreceni Egyetemen foglalkoznak ezzel a világviszonylatban is jelentős szakterülettel.
A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Kémiai Tanszék tudósai a 2015-ben indult alapkutatás során a szénhidrátok szintézisét valósították meg, és fehérjékkel való kölcsönhatását vizsgálták. A kutatások a Természettudományi és Technológiai Kar szakembereivel közösen, valamint egy cseh biológus csoport együttműködésével zajlottak. 
A debreceni kutatócsoport Lipták András akadémikus öröksége. A Széchenyi-díjas szerves kémikus, a szénhidrát és az immunkémia neves kutatója, az egykori Kossuth Lajos Tudományegyetem volt rektora, valamint utódai teremtették meg a most zajló kutatások alapjait. A Debreceni Egyetem szakemberei tudományos eredményükről szóló közleményüket a Chemistry - A European Journal című rangos szaklapban publikálták.

Újra működik a megjavított Hubble

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.08. 10:10
Illusztráció
Fotó: ESA/Hubble & NASA
Megjavították a Hubble űrteleszkóp elromlott harmadik giroszkópját, így az űrteleszkóp ismét a leghatékonyabb módon működik.
Miután az egyik iránytartó giroszkópja elromlott, a HST október elején biztonsági üzemmódba kapcsolt. Az űrteleszkóp csapata ezt nagyjából három hét alatt megjavította, és nem sokkal később a Hubble rá is állt egy tőlünk körülbelül 11 milliárd fényévre, a Pegazus csillagképben található, számos olyan galaxist felölelő területre, amelyekben csillagkeletkezés zajlik. Ám az újbóli üzembe helyezés sem volt egyszerű feladat - írja a Csillagászat.hu
Az irányítócsoportnak először ugyanis nem sikerült “újraéleszteni” a giroszkópot, így egy tartalékot aktiváltak. Ez azonban hamar elképesztően nagy, óránként forgási sebességet jelzett. A HST-nek összesen hat giroszkópja van, de általában egyszerre csak hármat használ. Mivel a hat közül kettő már korábban elromlott, ez volt az utolsó tartalék giroszkóp. A NASA egy másik szakértőkből álló csoportot is bevont, hogy együtt találják ki, hogyan javítsák meg a pörgettyűt. Többhetes kreatív töprengés, tesztelések és apróbb visszalépések sorozata után arra jutottak, valamilyen “dugulás” lehetett a hiba oka. A javítás után a tartalék giroszkóp már normálisabb forgási ráta értékeket kezdett mutatni.
A NASA más kutatócsoportjai közben kidolgozták az egygiroszkópos működés forgatókönyvét is. Bár most erre nem volt szükség, a kutatók szerint előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz. 
“A giroszkóp megjavítása nemcsak az űrteleszkóp várható élettartama szempontjából volt létfontosságú, hanem azért is, mert a Hubble három giroszkópos működési módban a leghatékonyabb"

– mondta Pat Crouse, a Hubble projekt-menedzsere.

Rigó Jancsi nagymenő lett: három magyar édesség is a világ 50 legjobbja közé verekedte magát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.07. 13:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A CNN szakújságírója, a desszertekkel és a gasztroturizmussal foglalkozó Jen Rose Smith összegyűjtötte a világ 50 legjobb desszertjét, amelyek között három magyar sütemény is helyt kapott.
Az Esterházy torta, a Rigó Jancsi és a Hókifli is szerepel a világ legjobb 50 édességének listáján. A CNN szakújságírója által a világ legjelentősebb desszertjeinek ítélt finomságok közé került például az osztrák Almásrétes, a török Baklava, az amerikai Brownie, az olasz fagylalt és Tiramisú, a szicíliai Cannoli, a francia Csokoládé mousse és Créme Brulée, a német Fekete-erdő torta, de sok más, számunkra nem túl ismert édesség is - derül ki a Pénzcentrum összefoglalójából.
A desszertekkel foglalkozó kritikus azt írta a magyarként jelzett, de valójában először Ausztriában elkészített, Esterházy grófról elnevezett tortáról: 
"az olvadó textúra és a gazdag édes íz állandó kedvenccé teszik ezt a régimódi tortát az édes ízeket imádó Budapesten, de az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamaiban Bécstől Szarajevóig mindenütt megtaláljuk ezt a desszertet."

Jen Rose Smith a Rigó Jancsiról azt írta: leginkább a selymes állaga és gazdag ízvilága miatt kedvelt a szerelmi történetről elnevezett torta. A Hókifli egyediségét és különlegességét pedig a különböző típusú, az egyes régiókban legnépszerűbb lekvárokban, illetve akár dióból, mákból álló töltelékben látja.