Ha síelni készül, ezt tudnia kell!

Publikálás dátuma
2018.12.06 14:25
Illusztráció
Pixabay
Nem lenne szabad "durrbele"-jelleggel síelni – figyelmeztet a szakértő. A téli sportokra minél előbb, lehetőleg már ősszel el kell kezdeni felkészülni.
Ha évekkel ezelőtt síeltünk utoljára, ráadásul nem is sportolunk rendszeresen, lehet, hogy a síelés első napjaiban úgy tűnik, minden rendben van: a test igyekszik alkalmazkodni, de aztán akár szalagszakadás vagy fáradásos törés is lehet a végeredmény. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy időben, lehetőleg már ősztől készüljünk a síszezonra - mondta Bicskei Izabella edző a Népszavának.
„A legrosszabb, ha durrbele-jelleggel vetjük bele magunkat! Nálunk már szeptembertől combgyilkos gyakorlatok mennek, így aztán úgy is térnek vissza a vendégek, hogy nem is éreztek égő érzést a lábukban az egész napos csúszkálás után, sőt a szemmel néha követhetetlen tempóban síelő gyerekekkel is sikerült lépést tartaniuk.”

A hüttézés is fontos

A felkészülés lehet hegyre futás, erősítés, ezek kombinációja, de érdemes szakemberrel, tudatosan és célirányosan végezni. Ha ez esetleg mégis hirtelen találnánk magunkat a sípályán, a lesiklások között pihenjünk sokat, ne „vagánykodjunk” egész nap, mert túlterhelhetjük a szervezetünket. 
„Időnként tartsunk szünetet és térjünk be egy hüttébe, a sípálya melletti vendéglátóhelyre!”
A síelésre elmondottak igazak a jégkorcsolyázásra is. Az esések mellett a szokatlan vagy túlzott terhelés is komoly sérülésforrás lehet – mondta Bicskei Izabella. 
Frissítve: 2018.12.06 14:25

Tíz év alatt másfélszeresére nőtt a legagresszívebb bőrdaganatos betegek száma

Publikálás dátuma
2019.02.21 14:14
Illusztráció
AFP
Évente átlagosan 2300 új, UV-sugárzás okozta melanomás esetet regisztrálnak Magyarországon. Tíz év alatt legalább másfélszeresére emelkedett a betegek száma.
Jelentősen megnőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb, a melanoma előfordulása emelkedik meredeken, csaknem a másfélszeresére. Jelentős növekedés mutatkozik a többi bőrrák – pl. basalioma, laphámrák – esetében is, amelyek a melanománál lényegesen gyakoribbak, ám kevésbé veszélyesek. Ha ezeket idejében felismerik, nem járnak komoly következményekkel, de ha későn megy orvoshoz a páciens, a laphámrák akár áttétet is képezhet – figyelmeztetett Dr. Kuroli Enikő, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika patológus és bőrgyógyász szakorvosa. 
A betegek számának drámai emelkedése az ózonréteg elvékonyodása következtében megnövekedett káros UV-sugárzás és a szoláriumhasználat számlájára írható. 
Tíz perc szoláriumozás UV dózisa megegyezik egy egész napi, fényvédelem nélküli, nyári Balaton-parti napozással.
 A fénycsövek által kibocsátott sugarak hatására genetikai módosulás történik a DNS-ben, így a melanint termelő sejtek kontrollálatlanul osztódni kezdenek – mondta a szakorvos. Ezek a környezeti hatások az utóbbi években megháromszorozták a melanoma előfordulását a 20-30 éves nők körében.
Minél fiatalabb életkorban kezd el valaki szoláriumba járni, annál nagyobb a bőrdaganatok kialakulásának kockázata. Aki 35 éves kora előtt heti rendszerességgel jár barnulni, a melanoma kockázatát 60 százalékkal, aki 25 éves kora előtt teszi ugyanezt, az a laphámrák kockázatát 102 százalékkal, a basalioma kockázatát 40 százalékkal növeli. 
A legagresszívebb bőrdaganat típus főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban melanoma. 

Önvizsgálat és szűrés

A betegek számának növekedésének oka az is, hogy egyre többen fordulnak orvoshoz. A rosszindulatú bőrdaganatok leginkább az atípusos (szabálytalan) anyajegyek minél korábbi kiszűrésével előzhetők meg. Ennek egyik eleme a rendszeres önvizsgálat, a másik pedig a teljes bőrfelszín évenkénti szakszerű átvizsgálása. Az önvizsgálatot az úgynevezett ABCD-szabály segítheti. Az angol betűszó az anyajegy tulajdonságait jelöli; az A az aszimmetriát, a B (border) a szegély tulajdonságait, a C (colour) a színét, a D (diameter) pedig az átmérőt jelenti. Gyanús az az anyajegy aszimmetrikussá válik, ha körvonala elmosódó és nem éles, illetve a megváltozott szín és a megnövekedett méret is – mondta a szakorvos. Tehát, amennyiben új anyajegy jelenik meg a testünkön, vagy egy régebbinek megváltozik a mérete, színe, alakja, viszket, esetleg vérzik, mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Eltávolítás

  Az irritációnak kitett (melltartóvonal, övvonal alatti), vagy szabálytalan alakú anyajegyek eltávolítását akkor is javasolják, ha nagy valószínűséggel nincs rosszindulatú daganat a háttérben. Az anyajegyeket célszerű a téli, kora tavaszi időszakban ellenőriztetni, mert az esetleges eltávolításon jobb még a meleg előtt túl lenni. A sebgyógyulás a beavatkozás után 1-2 hétig tart, de még a következő egy hónapban is nagyon kell óvni a bőrünket. 
A bőrről eltávolított képletet minden esetben szövettani vizsgálatnak vetik alá, amennyiben áttét nem képződött, sebészi beavatkozásra nincs szükség, de bizonyos esetekben kiveszik a tumorhoz legközelebb eső, úgynevezett „őrszem” nyirokcsomót. Amennyiben az eredmény tumorsejtet jelez, az egész régióból eltávolítják a nyirokcsomókat. A melanoma nagy áttétképző hajlama miatt a tumor eltávolítása után is elengedhetetlen a betegek hosszú, 15-20 éves követése. A páciensek eleinte havonta, majd félévente, végül évente vesznek részt kontrollvizsgálatokon, egyebek mellett hasi ultrahangon, mellkasröntgenen és laborvizsgálaton.
Frissítve: 2019.02.21 17:00

Kedvenceink meg is betegíthetnek

Publikálás dátuma
2019.02.20 15:15
Illusztráció
Pixabay
Allergiás tüneteket nem csak a lakásban tartott háziállat szőre válthat ki. Ilyenkor, bármilyen fájdalmas is, javasolt a kedvenc eltávolítása, de legalábbis kertbe költöztetése.
Egy spanyol felmérés szerint tíz háztartásból hatban tartanak valamilyen háziállatot. Általában ez kutya vagy macska, de a hörcsögtől és a madaraktól kezdve a vadászgörényen, a vadnyúlon keresztül a pókokig és a hüllőkig terjedően széles a skála, és ezek mindegyike okozhat allergiát – mondta lapunknak dr. Márk Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont allergológusa. 
A lakásban tartott kedvencek szőrén, hámján kívül a nyáluk és a vizeletük, illetve mindenféle mirigytermékük részecskéi is a levegőbe kerülnek. Télen, amikor még az ablakokat is zárva tartjuk, nagyobb koncentrációban lélegezzük be ezeket az anyagokat, a padlófűtés pedig tovább ront a helyzeten. Nem véletlen, hogy olyankor a háziporatka mellett a kedvencek okozta allergiás tünetek is felerősödnek – mondta a szakorvos.

Mit lehet tenni?

Egyértelmű jele az allergiának, ha állatsimogatás után kiütések alakulnak ki, vagy otthon állandóak a szénanáthás, de akár asztmás tünetek, durvább esetben életet veszélyeztető anafilaxiás reakció jelentkezik. Szénanáthás panaszokra antihisztamint lehet szedni, és/vagy használható antihisztamin vagy szteroid tartalmú orrspray, de szükség esetén asztma elleni szerek is. A többi allergiánál alkalmazható immunterápiás kezelés is segíthet. Ilyenkor az allergizáló anyagot emelkedő dózisban bejuttatják a szervezetbe, így olyan antitestek termelődnek, amelyek segítségével a szervezet megszokja és tolerálja azt. Ez, a világszerte elfogadott módszer azonban nem minden allergénre jó, és mivel az állatok sem egyformák, nem biztos, hogy minden immunterápiás készítmény alkalmas minden allergia gyógyítására. Leginkább javasolt „gyógymód” az állat eltávolítása: kertbe költöztetése vagy elajándékozása. Erre azonban a legtöbb gazdit nem könnyű rávenni – jegyezte meg a szakorvos, hozzátéve, hogy minden allergiás betegség legegyszerűbb kezelési módszere az allergén távol tartása.

Jó tudni!

Az állat kiköltözése után a lakás még hetekig tele van allergizáló részecskékkel. Gyakori takarítással lehet gyorsítani az allergén-koncentráció csökkenését. 

Ha allergiás az állatszőrre,

  • - ne menjen cirkuszba, állatkertbe!
  • - ne tartson otthon állati szőrből készült tárgyakat!
  • - ne aludjon lószőrmatracon!
  • - ne engedje a kedvencét a hálószobába, különösen az ágyba!
  • - kutyázás, cicázás után alaposan mosson kezet!
  • - minimalizálja az allergének megtapadásának esélyét: ne legyenek a lakásban szőnyegek, kárpitozott bútorok!

Steril szoba?

Vannak olyan kutatások, amelyek azt vizsgálják, hogy allergéngazdag vagy -mentes környezet egészségesebb-e. Egyes eredmények szerint a fokozatos alkalmazkodás ellenállóbbá teheti az immunrendszert. Ezek ugyan még nem lezárt vizsgálatok, de valószínű, hogy steril környezetben másképp fejlődik a gyerekek immunrendszere, mint az allergénektől nem mentesben. Több vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a túlzott tisztaság és az ennek érdekében használt, túl sok vegyi anyag hozzájárulhat az allergiások számának világszerte tapasztalható növekedéséhez. 
Frissítve: 2019.02.20 15:15