Hirtelen hozzávágtak közel hárommilliárdot a Vasas-beruházásokhoz

Publikálás dátuma
2018.12.07 08:46
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A Vasas-sportklub fejlesztésére mintegy kétmilliárd forintot ad, magára stadionra további 800 milliót szán a kormány.
Bár októberre tervezték a Vasas új stadionjának avatóünnepségét, a Nemzeti Stadionfejlesztési Program újabb ékkövére még várni kell. A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat  plusz adómilliárdokat biztosított az építkezés befejezéséhez – írja a rendelkezést kiszúró 444.hu.
határozat szerint a Vasas-sportklub létesítményeinek fejlesztésére és kezelésére 1,99 milliárd forintot biztosítanak, míg az Ilovszky Rudolf stadion építésére még 791 millió forintot ad a kormány. Mindez azt jelenti, hogy 5150 fős aréna építési költsége már 8,1 milliárdra nőtt. Az Orbán Viktor által szignózott döntésben az áremelkedést nem indokolják.
2018.12.07 08:46

Rabszolgatörvény: gyűlik a tömeg a Kossuth téren

Publikálás dátuma
2018.12.12 16:13

Fotó: / Tóth Gergő
Legalább három tüntetést szerveznek a Kossuth térre szerda délután. Nem gyorsan, de folyamatosan érkeznek újabb és újabb demonstrálók.
Cikkünk frissül.
Noha a Momentum tüntetése hivatalosan délután 4-kor kezdődött, ekkor még semmi jele nem volt a nagy ellenállásnak, kb. 100-150-en lehettek a Kossuth téren. De a rendőrök készültek, az Alkotmány utca sarkánál már több mint egy tucat rendőrautó állt - írta Juhász Dániel, a Népszava tudósítója a Kossuth térről.
Elsőként Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja beszélt. Megköszönte az ellenzék mai munkáját. "Ne hagyjuk, hogy honfitársainkból rabszolgát csináljanak" - mondta el. Lassan gyűlnek az emberek, fél 5 előtt 200-300-an lehetnek a demonstrálók. A megmozdulás egyik szervezője bejelentette:
az a terv, hogy folyamatosan a Kossuth téren maradjanak, éjszaka is, "mert a Kossuth tér a mi terünk".
"Ne hagyjuk a törvénytelen szavazást - a Kossuth térre most!" - ezzel a címmel mozgósítanak tüntetésre a közösségi médián át már a rabszolgatörvény szavazásának kezdete óta civilek. "A rabszolgatörvény szavazását obstruálják az ellenzéki pártok a falakon belül. Támogassuk őket kívülről" - olvasható a demonstráció felhívásában. Néhány óra alatt ezernél többen jelezték részvételi szándékukat.
A Momentum demonstrációját megelőzően szervező nélkül zajlottak az események a Kossuth téren, és mindenki felszólalhatott. Többen is arról beszéltek, hogy nem akarnak félni, és szabad vitát szeretnének a fontos közéleti kérdésekről - ehhez viszont fel kell állni a fotelből, ki kell jönni a térre. Szólt a Nyolc óra munka és a Vén Európa, volt, aki kávét osztogatott.
A Jobbik idő közben a Sándor-palotához vonult, petíciót adott át a köztársasági elnöki hivatalnak, és a párt szimpatizánsai közül sokan szintén visszatértek a Parlament elé.
Szerdán a szakszervezeti vezetők is tiltakoztak az országház előtt. Arra kértek minden érintett dolgozót, hogy csütörtökre vegyenek ki egy szabadnapot, ezzel figyelmeztessenek egy esetleges sztrájk következményeire.
2018.12.12 16:13
Frissítve: 2018.12.12 16:24

Számozott utcák: az ország legnagyobb diszkrimináció-ellenes perét nyerte meg a TASZ

Publikálás dátuma
2018.12.12 15:55

Fotó: / Németh András Péter
Razziákkal és házaik lerombolásával a romák emberi méltóságát és az egyenlő bánásmódhoz való jogát sértette Miskolc fideszes önkormányzata az elsőfokú ítélet szerint.
Lezárult az ország legnagyobb diszkrimináció-ellenes pere - írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Elsőfokon megnyerte a pert a TASZ és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a Miskolci Önkormányzattal, a Polgármesteri Hivatallal és a Miskolci Önkormányzati Rendészettel szemben, amit a városvezetés szegény- és cigányellenes intézkedései miatt indított. A Miskolci Törvényszék szerdán kihirdetett ítélete szerint
a Miskolci Önkormányzat és a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) megsértette a miskolci romák emberi méltóságát, egyenlő bánásmódhoz való jogát a szegénytelepeken folytatott razziákkal, és egyéb, a romák elüldözését szolgáló intézkedésekkel, ideértve az önkormányzat és polgármester nyilvános kommunikációját is.
A pert még 2016 tavaszán indította a TASZ és a NEKI. Ezt megelőzően az alapvető jogok biztosa már a 2015 júniusában kiadott jelentésében jogellenesnek találta a szegénytelepeken 2011 óta folytatott összevont hatósági razziákat és azok azonnali beszüntetésére szólította fel a városvezetést. Ugyanebben az évben az Egyenlő Bánásmód Hatóság ötszázezer forint bírságot szabott ki a miskolci fideszes önkormányzatra a számozott utcákban lakó romák vegzálásáért és házaik lerombolásáért. Miután azonban ezt nem vették figyelembe, a jogvédő szervezetek a bírósághoz fordultak a miskolci romák jogainak érvényesítéséért, és közérdekű pert indítottak. A felperesek azt is kérték a bíróságtól, hogy mondja ki: a Miskolci Önkormányzat különböző, cigányokat sújtó intézkedései - mint például az alternatív lakhatás biztosítása nélküli telepfelszámolás - és az azokhoz kapcsolódó retorika sértette a miskolci romák egyenlő bánásmódhoz való jogát. A mai napon kihirdetett ítéletében a Miskolci Törvényszék kimondta, hogy
a miskolci önkormányzat a városban vitathatatlanul fennálló szociális problémákat, társadalmi feszültségeket nem jogállami eszközökkel kezelte.
A bíróság maga hangsúlyozta, hogy ez a per a legnagyobb volumenű antidiszkriminációs per ma Magyarországon.
"Bízunk benne, hogy a jövőben a miskolci városvezetés a mélyszegénységből fakadó problémákat nem megbélyegző retorikával és rendészeti eszközökkel, hanem megfelelő szociálpolitikai intézkedésekkel fogja kezelni." - mondta Jovánovics Eszter, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője. Az ítélet 55 oldalas. A perben ügyvédként a TASZ-t dr. Hüttl Tivadar és dr. Nónay Gábor, a NEKI-t dr. Ammann Zsuzsa képviselte.
2018.12.12 15:55