Elhunyt a Fideszes országgyűlési képviselője

Publikálás dátuma
2018.12.07 10:22

Fotó: MTI/ Beliczay László
Hirt Ferenc a Fidesz-KDNP országos listájáról jutott a parlamentbe. 51 évet élt.
Most le kell írni a leírhatatlant, megfogalmazni a megfogalmazhatatlant. Azt hittük annál is erősebb. Azt hittük, aki annyi mindent kibír életében, azt senki és semmi nem győzheti le. Tévedtünk. Olyan örökséget hagy ránk, amelyet egyetlen más politikus sem tudna. Kevesebb lesz eztán Tamási, kevesebb lesz az ország háza és kevesebb lesz egész Magyarország. Elment Hirt Feri, elment Hirt Ferenc országgyűlési képviselő - olvasható a politikus Facebook-oldalán.
Hirt Ferenc a Tolna megyei Tamásiban született 1967-ben. Huszonegy éves korában súlyos autóbalesetet szenvedett, és tolószékbe kényszerült. A Fideszbe 2005-ben lépett be, 2006-ban pedig a Tamási központú Tolna megyei 5. egyéni választókerületben szerzett mandátumot. Négy évvel később újraválasztották, 2014-ben Tolna megye 3. egyéni választókerületében nyert. Az idei országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP országos listájáról került az Országgyűlésbe, amelynek történetében ő volt az első kerekesszékes képviselő.

Navracsics Tibor elindult a "pokornizálódás" útján?

Publikálás dátuma
2019.03.22 18:39

Fotó: AFP/ THIERRY CHARLIER
A fideszes EU-biztos egy rádióinterjúban arról beszélt, próbálna közvetíteni a Fidesz és az Európai Néppárt között, de Orbánék erre nem tartanak igényt. Sőt, lehet, hogy már magára a személyére sem.
"Én a Fidesznek a különböző színárnyalatai között az Európai Néppárthoz közel álló árnyalat vagyok" - mondta Navracsics Tibor pénteken a Civil Rádiónak adott interjújában. A 24.hu portál által idézett beszélgetésben a fideszes EU-biztos elmondta, a magyar kormánypárt és az Európai Néppárt mostani vitájában próbál közvetíteni, de ezt az egyik fél - jelesül a Fidesz - egyáltalán nem igényli. Mint fogalmazott,
néha már úgy érzi, nemcsak a közvetítését, hanem a jelenlétét sem igazán igénylik a történetben.
Navracsics, aki az évek során miniszterként, frakcióvezetőként és miniszterelnök-helyettesként is szolgálta a Fideszt, elárulta, nehezen éli meg a helyzetet:
"nyilván könnyebb lenne megemészteni, ha az Európai Néppárt részéről nem lenne rá igény, így egy kicsit nehezebb megemészteni"
- kesergett.
"Vannak korhangulatok, most egy radikális korhangulat van" - nyilatkozta a műsorban, egyértelművé téve, hogy ez nem az ő iránya, hozzáfűzve, hogy már azt sem tudja biztosan, a mostani negligálás csak a gondolkodásmódjának szól, vagy egyenesen a személyének.

És bár Navracsics fenti mondatait forradalminak nevezni azért túlzás lenne, a Fidesz háza táján a múltban ennél sokkal kisebb "kibeszéléseknek" is következményei lettek.
Ha Orbánék és az Európai Néppárt viszonya végérvényesen ellenségessé válik, netán a Fidesz más frakcióban köt ki, a magát most Manfred Weberékhez közel állónak bemutató Navracsics is gyorsan céltáblává válhat.
A párt berkein belül talán Pokorni Zoltán volt az utolsó olyan prominens politikus, aki - ha óvatosan is - de kritizálta a vezetést. A volt oktatási miniszter végül 2013-ban jelentette be, hogy visszavonul a parlamenti politikától, és kizárólag a XII. kerületi polgármesteri teendőkre koncentrál. "A lépés mögött információink szerint sokkal inkább az áll, hogy a politikus egyre kevésbé tud azonosulni a Fidesz-kormány számos eddigi és jövőbeni, tervezett lépésével, és nem akar képviselőként - kvázi szavazógépként - részt venni az általa vállalhatatlannak ítélt döntésekben - írta akkor az Origo (igen, akkoriban az Origón még ilyen cikkek is megjelenhettek...).

Pokorniról (és Navracsicsról) tavaly egy az egykor Orbán lehetségesnek gondolt utódait számba vevő cikkünkben mi is írtunk. A lapunknak nyilatkozó Szentpéteri Nagy Richard politológus akkor arról beszélt: "Pokorni (...) tényleg a legfelsőbb körből szállt ki.
Azóta legfeljebb a hatalmi gőgről és az oktatáspolitikáról engedett meg magának időnként egy-két bátortalan mondatot, de világos, hogy a mai Fidesz politikája nem az övé.
A tizenkettedik kerületben jól elbújva is remekül és biztonságban él, és soha semmiben nem árt az elvtársainak."

Szentpéteri Nagy Richard akkor, tehát 2018 májusában, Navracsics Tiborról pedig úgy vélekedett: "ő aggálytalanul végigszolgálta Orbánt az ellenzékből a hatalomba tartó úton, de az Európai Bizottságban békés hangot kell megütnie. Valójában az a feladata, hogy ne tűnjék fel itthonról. Úgy kell elszürkülnie, hogy ne vegyék észre. Ezt a feladatát kiválóan ellátja. Ha így folytatja, másfél év múlva, amikor hazajön, akár még újból szerepet kaphat a kormányban."

Nos, utóbbira a mostani mondatai alapján már nem mernénk nagy összegben fogadni.

Ezentúl Rogán összes beosztottját átvilágítják

Publikálás dátuma
2019.03.22 17:59

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Eddig is voltak munkakörök, ahol ez szükséges volt. Most minden pozíciónál bevezetik.
Ugyan már eddig is sok olyan munkakör volt a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda hivatalában, amelynek betöltéséhez szükséges volt átesni nemzetbiztonsági átvilágításon, mostantól mindegyik esetén kötelező lesz – vette észre a Magyar Közlöny kedden megjelent számában az Azonnali. A portál felidézi: a miniszerek 2015 óta jogosultak arra, hogy az illetékes szakszolgálatokért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozzák meg, tárcájuk mely munkatársainak kell átesni a biztonsági intézkedésen. Jelen esetben Rogán Antal Pintér Sándor belügyminiszterrel egyetértésben döntött a szigorítás mellett. Érdekes, hogy például a Belügyminisztériumban is számtalan munkakör betöltéséhez szükséges az átvilágítás, ám ott azért nem az összeshez.