Előfizetés

Közel hétmilliárd wattnyi áramot használtunk el csütörtökön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.07. 10:32
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Ez új rekordnak számít, pedig márciusban és november végén is csúcsot döntött a hazai villamosenergia-fogyasztás.
Rekordot döntött az ország villamosenergia-szükséglete december 6-án, a rendszer terhelése elérte a 6843 megawattot (MW) a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hitelesített adatai alapján - közölte a MAVIR az MTI-vel pénteken.  A magyar villamosenergia-rendszer problémamentesen biztosítja az ellátást - tették hozzá.  Az előrejelzések alapján prognosztizálható volt, hogy megdől az eddigi, 6825 MW-os rendszerterhelési történelmi rekord, melyet idén március 2-án és november 29-én mért a MAVIR. A december 6-i rekordnál az 1955 óta rendelkezésre álló adatok alapján pedig ennél magasabb negyedórás átlag csúcsértékre még nem volt példa. Egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 MW között változik.
A téli felkészüléskor - különösen a tavalyi rendkívüli hideg tapasztalatai alapján - MAVIR a villamosenergia-rendszer többi szereplőjével együtt már korábban megtette a szükséges lépéseket nem csupán a hideg, hanem más szélsőséges időjárási viszonyok kezelésére is. A szükséges kínálat rendelkezésre áll - mondta a közleményben Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a piaci szereplők a fogyasztói igényeknek megfelelően szerzik be a villamos energiát hazai forrásból és importból. A rendszerirányító a határkeresztező átviteli hálózati kapacitásokat biztosítja, amelyek összességében fedezik az igényeket. Ezen kívül feladatuk a piaci menetrendektől eltérő fogyasztás vagy termelés esetén a különbözet kiegyenlítés ie, amihez MAVIR Tihanyi elmondása szerint rendelkezik az előírt szükséges tartalékkal.

Elhunyt a Fideszes országgyűlési képviselője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.07. 10:22

Fotó: Beliczay László / MTI
Hirt Ferenc a Fidesz-KDNP országos listájáról jutott a parlamentbe. 51 évet élt.
Most le kell írni a leírhatatlant, megfogalmazni a megfogalmazhatatlant. Azt hittük annál is erősebb. Azt hittük, aki annyi mindent kibír életében, azt senki és semmi nem győzheti le. Tévedtünk. Olyan örökséget hagy ránk, amelyet egyetlen más politikus sem tudna. Kevesebb lesz eztán Tamási, kevesebb lesz az ország háza és kevesebb lesz egész Magyarország. Elment Hirt Feri, elment Hirt Ferenc országgyűlési képviselő - olvasható a politikus Facebook-oldalán.
Hirt Ferenc a Tolna megyei Tamásiban született 1967-ben. Huszonegy éves korában súlyos autóbalesetet szenvedett, és tolószékbe kényszerült. A Fideszbe 2005-ben lépett be, 2006-ban pedig a Tamási központú Tolna megyei 5. egyéni választókerületben szerzett mandátumot. Négy évvel később újraválasztották, 2014-ben Tolna megye 3. egyéni választókerületében nyert. Az idei országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP országos listájáról került az Országgyűlésbe, amelynek történetében ő volt az első kerekesszékes képviselő.

Arra kényszerítette társait az intézetis fiú, hogy imádkozzanak hozzá

Vas András
Publikálás dátuma
2018.12.07. 09:58

Fotó: Shutterstock
Folytatólagosan elkövetett rablás és zsarolás, valamint kényszerítés miatt emelt vádat a kaposvári ügyészség egy azzal a fiatalkorú ellen, aki egy gyermekotthonban elvette társai ételét, és arra kényszerítette őket, hogy imádkozzanak hozzá. A vádlott egy Somogy megyei gyermekotthonban lakott, ahol társai heti rendszerességgel arra kényszerítette, hogy otthonról hozott ételüket odaadják neki, s aki nem tett így tett, azt veréssel fenyegette. Többször előfordult, hogy a vádlott a gyengébb társai boltba küldte, hogy energiaitalt, chipset, illetve üdítőt vásároljanak neki. Két otthonlakót pedig arra is kényszerített, hogy térdeljenek le elé és imádkozzanak hozzá. Az ügyészség a letartóztatásban lévő fiúval szemben három év javítóintézeti nevelésre tett indítványt.