Közel hétmilliárd wattnyi áramot használtunk el csütörtökön

Publikálás dátuma
2018.12.07 10:32
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/
Ez új rekordnak számít, pedig márciusban és november végén is csúcsot döntött a hazai villamosenergia-fogyasztás.
Rekordot döntött az ország villamosenergia-szükséglete december 6-án, a rendszer terhelése elérte a 6843 megawattot (MW) a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hitelesített adatai alapján - közölte a MAVIR az MTI-vel pénteken.  A magyar villamosenergia-rendszer problémamentesen biztosítja az ellátást - tették hozzá.  Az előrejelzések alapján prognosztizálható volt, hogy megdől az eddigi, 6825 MW-os rendszerterhelési történelmi rekord, melyet idén március 2-án és november 29-én mért a MAVIR. A december 6-i rekordnál az 1955 óta rendelkezésre álló adatok alapján pedig ennél magasabb negyedórás átlag csúcsértékre még nem volt példa. Egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 MW között változik.
A téli felkészüléskor - különösen a tavalyi rendkívüli hideg tapasztalatai alapján - MAVIR a villamosenergia-rendszer többi szereplőjével együtt már korábban megtette a szükséges lépéseket nem csupán a hideg, hanem más szélsőséges időjárási viszonyok kezelésére is. A szükséges kínálat rendelkezésre áll - mondta a közleményben Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a piaci szereplők a fogyasztói igényeknek megfelelően szerzik be a villamos energiát hazai forrásból és importból. A rendszerirányító a határkeresztező átviteli hálózati kapacitásokat biztosítja, amelyek összességében fedezik az igényeket. Ezen kívül feladatuk a piaci menetrendektől eltérő fogyasztás vagy termelés esetén a különbözet kiegyenlítés ie, amihez MAVIR Tihanyi elmondása szerint rendelkezik az előírt szükséges tartalékkal.
2018.12.07 10:32

Ha ön nyaralni, telelni, vagy nászútra megy, máris beleegyezett, hogy gyakorlatilag megfigyelje a magyar állam

Publikálás dátuma
2018.12.13 08:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Még a faluvégi kempingeknek és az erdei turistaházaknak is adatokat kell majd közölnie.
Zöld utat kapott a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, aminek a segítségével a kormány egyik cége folyamatosan látja, hogy ki, kivel és mikor száll meg egy szállodában – írja a Zoom.hu. A parlament november végén fogadta el a turisztikai törvény módosítását, amely kötelezővé teszi minden magyarországi szálláshelynek, hogy névvel, címmel jelentse le a nála megszálló magyarok és külföldiek adatait. A portál szerint a most megjelent végrehajtási utasításból az is kiderül, hogy a rendszert nemcsak szállodákra és panziókra, hanem
minden szálláshely-szolgáltatóra kötelezően kiterjesztik, így például az erdei turistaházaknak is meg kell adniuk a náluk tartózkodók adatait.
A szállásadókat arra is kötelezik, hogy a náluk megszálló vendégek adatait töltsék fel egy tárhelyre, amit Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központra kereszteltek. A turisztikai adatközpontot a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. kezeli. A most megjelent és január elsejével hatályba lépő végrehajtási rendeletből az derül ki, hogy
2019. július elsejétől a magyarországi szállásadónak rögzítenie kell a nála megszálló vendég nevét, születési adatait, nemét, anyja nevét, személyazonosításra alkalmas okmányának számát (külföldieknél útlevél), valamint a várható tartózkodás idejét.
Az így kinyerhető statisztikai adatokat – havonta egyszer – a központ átküldi a KSH-nak, illetve a NAV-nak. A helyi önkormányzatok jegyzői pedig beléphetnek az adatközpont elektronikus felületére, és ezekből kigyűjthetik az idegenforgalmi adó beszedéséhez szükséges helyi adatokat. A kormányrendelet szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség az általa kezelt adatokat a turizmust segítő kutatási és fejlesztési feladatokhoz használhatja – vagyis törvényesen nem férhet hozzá az általa kezelt személyes adatokhoz – arra nincs is szüksége –, noha ez technikailag könnyen megoldható. Míg az MTÜ munkatársai – elvileg – személyre szabottan nem kutakodhatnak a saját maguk által kezelt adatbázisban, addig azt a rendőrség megteheti: nemcsak egy konkrét személy körözése esetén, de általános bűnüldözési, sőt bűnmegelőzési tevékenység keretében is szabadon monitorozhatják a szállásfoglalási adatbázist. A szállodáknak jövő év közepétől, a panzióknak október elsejétől, a kempingeknek, a közösségi szállásoknak és a turisztikai célú lakáskiadóknak pedig 2020-től kell majd adatokat szolgáltatniuk az állami turisztikai vendégkönyvbe.
2018.12.13 08:15
Frissítve: 2018.12.13 08:21

Orbán és Soros kölcsönös utálata romosítja az országot az amerikai nagykövet szerint

Publikálás dátuma
2018.12.13 07:59

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
David B. Cornstein azt mondta: egyetlen dolog számított, „az utálat a két férfi között, akik sosem fognak egyetérteni egymással semmiben”.
„Itt van két ember, két roppant erős ember: Orbán Viktor és Soros György. Ők nem fognak megegyezni semmiben. És nem számít, hogy ez a vita egy aprócska cukorkaboltról, egy múzeumról vagy éppen egy egyetemről szól. Itt egyetlen dolog számított: az utálat a két férfi között, akik sosem fognak egyetérteni egymással semmiben. És sajnálatos módon ennek az áldozata lett ez az egyetem”
– jelentette ki a 168 Órának adott interjújában David B. Cornstein. Az amerikai nagykövet a CEU bejelentése után azt mondta az RTL-nek, hogy ez kudarc. Most pontosította szavait:  
„Ez valójában inkább szégyen. Nagy kár, hogy ez történik. De ez nem olyan döntés, amelyet az Egyesült Államok vagy David Cornstein hozhatott meg. Ezt a döntést a magyar miniszterelnök és az iskola hozták meg. Amit mi próbáltunk tenni, hogy segítsük a döntési folyamatot, sőt pozitív útra tereljük. Ezt meg is tettük.”
Cornstein egyébként többször is azt mondta, hogy a CEU ügye egyike az általa meghatározott négy prioritásnak. Ezzel kapcsolatban most kijelentette: úgy gondolta, nagykövetként meg kell könnyítenie a megállapodás létrejöttét az egyetem és a kormány között azért, hogy az intézmény Budapesten maradhasson.
„És az érzéseim nem változtak, már csak ezért is nagyon szomorú vagyok, mert ez tényleg egy remek intézmény. A tény, hogy elmegy, összetöri a szívem, borzasztónak tartom. Elsősorban a diákok, másodsorban a kutatóműhely, harmadsorban a város, negyedikként az egész ország miatt. Ez mindannyiunknak veszteség.”
Arra a kérdésre, hogy még mindig a barátjának nevezi-e Orbán Viktort, azt mondta: egyetlen találkozása volt a miniszterelnökkel, és az ott szerzett tapasztalatai alapján nevezte barátinak a kapcsolatukat. Lényegre törő, kétórás tárgyalásuk volt, amely mindkettőjük számára hosszú találkozónak számít, ráadásul szerinte sikerült azonnal kialakítaniuk egy jó munkakapcsolatot, amelyet reményei szerint sikerül erős barátsággá fejleszteni.
„Az én szemszögemből semmi sem változott”
– hangsúlyozta, és kitért arra is: abban reménykedik, hogy több találkozója is lesz Orbán Viktorral. Azzal kapcsolatban, hogy tájékoztatni fogja-e Donald Trumpot a CEU ügyéről, azt mondta, szilveszterkor Floridában lesz, és biztosra veszi, hogy lesz két-három alkalmuk beszélgetni. A nagykövet arról is beszélt, hogy látni kell, mi zajlik Ukrajnában az Oroszországgal kialakult feszültség miatt.
„Nem tudom kifejezni, milyen szomorú vagyok, amiért az egyetem elmegy. Még szomorúbb lennék azonban, ha az orosz csapatok behatolnának Magyarországra, hiszen csak Ukrajna választja el Oroszországtól, a következő állam Magyarország. Megoldást kell találnunk az ukrán problémára”.
– hangsúlyozta Cornstein.
Azt mondta, azon dolgozik, hogy Magyarország az oroszenergia-függőségét is csökkenthesse, mert jelenleg 80 százaléka onnan jön a felhasznált energiának.
„Borzasztó lenne, ha ez a kiszolgáltatottság tovább fennmaradna vagy fokozódna”
– tette hozzá az amerikai nagykövet.
2018.12.13 07:59
Frissítve: 2018.12.13 07:59