Közel hétmilliárd wattnyi áramot használtunk el csütörtökön

Publikálás dátuma
2018.12.07 10:32
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Ez új rekordnak számít, pedig márciusban és november végén is csúcsot döntött a hazai villamosenergia-fogyasztás.
Rekordot döntött az ország villamosenergia-szükséglete december 6-án, a rendszer terhelése elérte a 6843 megawattot (MW) a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hitelesített adatai alapján - közölte a MAVIR az MTI-vel pénteken.  A magyar villamosenergia-rendszer problémamentesen biztosítja az ellátást - tették hozzá.  Az előrejelzések alapján prognosztizálható volt, hogy megdől az eddigi, 6825 MW-os rendszerterhelési történelmi rekord, melyet idén március 2-án és november 29-én mért a MAVIR. A december 6-i rekordnál az 1955 óta rendelkezésre álló adatok alapján pedig ennél magasabb negyedórás átlag csúcsértékre még nem volt példa. Egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 MW között változik.
A téli felkészüléskor - különösen a tavalyi rendkívüli hideg tapasztalatai alapján - MAVIR a villamosenergia-rendszer többi szereplőjével együtt már korábban megtette a szükséges lépéseket nem csupán a hideg, hanem más szélsőséges időjárási viszonyok kezelésére is. A szükséges kínálat rendelkezésre áll - mondta a közleményben Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a piaci szereplők a fogyasztói igényeknek megfelelően szerzik be a villamos energiát hazai forrásból és importból. A rendszerirányító a határkeresztező átviteli hálózati kapacitásokat biztosítja, amelyek összességében fedezik az igényeket. Ezen kívül feladatuk a piaci menetrendektől eltérő fogyasztás vagy termelés esetén a különbözet kiegyenlítés ie, amihez MAVIR Tihanyi elmondása szerint rendelkezik az előírt szükséges tartalékkal.

Navracsics Tibor elindult a "pokornizálódás" útján?

Publikálás dátuma
2019.03.22 18:39

Fotó: AFP/ THIERRY CHARLIER
A fideszes EU-biztos egy rádióinterjúban arról beszélt, próbálna közvetíteni a Fidesz és az Európai Néppárt között, de Orbánék erre nem tartanak igényt. Sőt, lehet, hogy már magára a személyére sem.
"Én a Fidesznek a különböző színárnyalatai között az Európai Néppárthoz közel álló árnyalat vagyok" - mondta Navracsics Tibor pénteken a Civil Rádiónak adott interjújában. A 24.hu portál által idézett beszélgetésben a fideszes EU-biztos elmondta, a magyar kormánypárt és az Európai Néppárt mostani vitájában próbál közvetíteni, de ezt az egyik fél - jelesül a Fidesz - egyáltalán nem igényli. Mint fogalmazott,
néha már úgy érzi, nemcsak a közvetítését, hanem a jelenlétét sem igazán igénylik a történetben.
Navracsics, aki az évek során miniszterként, frakcióvezetőként és miniszterelnök-helyettesként is szolgálta a Fideszt, elárulta, nehezen éli meg a helyzetet:
"nyilván könnyebb lenne megemészteni, ha az Európai Néppárt részéről nem lenne rá igény, így egy kicsit nehezebb megemészteni"
- kesergett.
"Vannak korhangulatok, most egy radikális korhangulat van" - nyilatkozta a műsorban, egyértelművé téve, hogy ez nem az ő iránya, hozzáfűzve, hogy már azt sem tudja biztosan, a mostani negligálás csak a gondolkodásmódjának szól, vagy egyenesen a személyének.

És bár Navracsics fenti mondatait forradalminak nevezni azért túlzás lenne, a Fidesz háza táján a múltban ennél sokkal kisebb "kibeszéléseknek" is következményei lettek.
Ha Orbánék és az Európai Néppárt viszonya végérvényesen ellenségessé válik, netán a Fidesz más frakcióban köt ki, a magát most Manfred Weberékhez közel állónak bemutató Navracsics is gyorsan céltáblává válhat.
A párt berkein belül talán Pokorni Zoltán volt az utolsó olyan prominens politikus, aki - ha óvatosan is - de kritizálta a vezetést. A volt oktatási miniszter végül 2013-ban jelentette be, hogy visszavonul a parlamenti politikától, és kizárólag a XII. kerületi polgármesteri teendőkre koncentrál. "A lépés mögött információink szerint sokkal inkább az áll, hogy a politikus egyre kevésbé tud azonosulni a Fidesz-kormány számos eddigi és jövőbeni, tervezett lépésével, és nem akar képviselőként - kvázi szavazógépként - részt venni az általa vállalhatatlannak ítélt döntésekben - írta akkor az Origo (igen, akkoriban az Origón még ilyen cikkek is megjelenhettek...).

Pokorniról (és Navracsicsról) tavaly egy az egykor Orbán lehetségesnek gondolt utódait számba vevő cikkünkben mi is írtunk. A lapunknak nyilatkozó Szentpéteri Nagy Richard politológus akkor arról beszélt: "Pokorni (...) tényleg a legfelsőbb körből szállt ki.
Azóta legfeljebb a hatalmi gőgről és az oktatáspolitikáról engedett meg magának időnként egy-két bátortalan mondatot, de világos, hogy a mai Fidesz politikája nem az övé.
A tizenkettedik kerületben jól elbújva is remekül és biztonságban él, és soha semmiben nem árt az elvtársainak."

Szentpéteri Nagy Richard akkor, tehát 2018 májusában, Navracsics Tiborról pedig úgy vélekedett: "ő aggálytalanul végigszolgálta Orbánt az ellenzékből a hatalomba tartó úton, de az Európai Bizottságban békés hangot kell megütnie. Valójában az a feladata, hogy ne tűnjék fel itthonról. Úgy kell elszürkülnie, hogy ne vegyék észre. Ezt a feladatát kiválóan ellátja. Ha így folytatja, másfél év múlva, amikor hazajön, akár még újból szerepet kaphat a kormányban."

Nos, utóbbira a mostani mondatai alapján már nem mernénk nagy összegben fogadni.

Ezentúl Rogán összes beosztottját átvilágítják

Publikálás dátuma
2019.03.22 17:59

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Eddig is voltak munkakörök, ahol ez szükséges volt. Most minden pozíciónál bevezetik.
Ugyan már eddig is sok olyan munkakör volt a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda hivatalában, amelynek betöltéséhez szükséges volt átesni nemzetbiztonsági átvilágításon, mostantól mindegyik esetén kötelező lesz – vette észre a Magyar Közlöny kedden megjelent számában az Azonnali. A portál felidézi: a miniszerek 2015 óta jogosultak arra, hogy az illetékes szakszolgálatokért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozzák meg, tárcájuk mely munkatársainak kell átesni a biztonsági intézkedésen. Jelen esetben Rogán Antal Pintér Sándor belügyminiszterrel egyetértésben döntött a szigorítás mellett. Érdekes, hogy például a Belügyminisztériumban is számtalan munkakör betöltéséhez szükséges az átvilágítás, ám ott azért nem az összeshez.