Előfizetés

Pharaon Jihaddal konzultálna a kormány a családok védelméről

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.12.07. 12:06

A bevándorlásellenes kormány megtalálta a hiteles beszélgetőpartnert: kiküldték eddigi legkínosabb konzultációs levelüket.
Óriási pofonba szaladt bele a kormány az aktuális, családok védelméről szóló nemzeti konzultációs ívek postázása során: úgy tudjuk, levelüket Pharaon Jihad névre is elküldték egy fővárosi címre, bár az ott lakót nem így hívják, és soha nem is hallott hasonló személyről.
A kínos küldeményről készült fotót a Magyar Hang egyik újságírójától kaptuk meg. Bár nem kizárt, hogy létező személyről van szó – Google-kereséssel mi is találtunk egy marokkói Jihadot – valószínűbb, hogy egy vicces kedvű ellenzéki egyszerűen álnéven verte át a kormány konzultációs rendszerét. 
A kitalált név kétszeresen is kínos lenne orbáni propagandagépezetnek: nem vették észre az aknát, önhibájukból levelezni kezdtek egy dzsihád (arabul, lelki küzdelem, az iszlám védelme) nevű fiktív személlyel, aki vezetnéknevével ráaádásul Ghaith Pharaonra, a néhai szaúdi befektetőre is emlékeztet. Pharaont terrorizmus támogatása miatt körözte az Interpol és az FBI, de Orbán Viktor ennek ellenére találkozott vele, veje pedig üzletelt is a körözött milliárdossal.
Persze az is megtörténhet, hogy Budapesten mégis él egy Pharaon Jihad, akinek levele rossz címre ment: most szomorú lehet, mert nem tud határozott igennel vagy nemmel felelni az írásban feltett kérdésre:
„Egyetért -e Ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kellene orvosolni?”

Trump és egy kenguru is válaszolt a kormánynak

A konzultációs levelezés online formáját korábban többen is meghekkelték már: a Zoom többek között Donald Trumpként válaszolt a kormányzati kérdésekre, a kormányzati oldal pedig gond nélkül befogadta a különböző emaillel és névvel, de azonos IP-címről küldött válaszokat . Tavaly pedig a Magyar Nemzet játszotta ki a kormány „Brüsszelt megállító” online konzultációját, a 99 éves Süteményes Kenguru válaszaival. 

Halálos baleset Fejér megyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.07. 11:48
Illusztráció/Népszava
Lesodródott és a Nádas-csatornába csapódott egy gépjármű Sárszentmihály térségében, a sofőr nem élte túl a balesetet.
police.hu-n olvasható tájékoztatás szerint pénteken 10 óra körül a 7202-es számú út 4-es kilométerszelvényében, Sárszentmihály térségében egy gépkocsi lesodródott az úttestről és a Nádor-csatornába csapódott. A balesetben a jármű vezetője életét vesztette. A helyszíni szemle és a műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.

Közel hétmilliárd wattnyi áramot használtunk el csütörtökön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.07. 10:32
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Ez új rekordnak számít, pedig márciusban és november végén is csúcsot döntött a hazai villamosenergia-fogyasztás.
Rekordot döntött az ország villamosenergia-szükséglete december 6-án, a rendszer terhelése elérte a 6843 megawattot (MW) a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hitelesített adatai alapján - közölte a MAVIR az MTI-vel pénteken.  A magyar villamosenergia-rendszer problémamentesen biztosítja az ellátást - tették hozzá.  Az előrejelzések alapján prognosztizálható volt, hogy megdől az eddigi, 6825 MW-os rendszerterhelési történelmi rekord, melyet idén március 2-án és november 29-én mért a MAVIR. A december 6-i rekordnál az 1955 óta rendelkezésre álló adatok alapján pedig ennél magasabb negyedórás átlag csúcsértékre még nem volt példa. Egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 MW között változik.
A téli felkészüléskor - különösen a tavalyi rendkívüli hideg tapasztalatai alapján - MAVIR a villamosenergia-rendszer többi szereplőjével együtt már korábban megtette a szükséges lépéseket nem csupán a hideg, hanem más szélsőséges időjárási viszonyok kezelésére is. A szükséges kínálat rendelkezésre áll - mondta a közleményben Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a piaci szereplők a fogyasztói igényeknek megfelelően szerzik be a villamos energiát hazai forrásból és importból. A rendszerirányító a határkeresztező átviteli hálózati kapacitásokat biztosítja, amelyek összességében fedezik az igényeket. Ezen kívül feladatuk a piaci menetrendektől eltérő fogyasztás vagy termelés esetén a különbözet kiegyenlítés ie, amihez MAVIR Tihanyi elmondása szerint rendelkezik az előírt szükséges tartalékkal.