Veszélyes a menekültekkel emberségesen bánni - a kormány az ENSZ második csomagját is elutasítja

Publikálás dátuma
2018.12.07. 15:51

Fotó: JEWEL SAMAD / AFP
Szijjártó szerint bevándorlókat telepítene Magyarországra az ENSZ, ezért - a migrációs után - a kormány elutasítja a globális menekültügyi csomagot is.
Magyarország elutasítja az ENSZ globális menekültügyi csomagját is, mert az veszélyes - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján. Szerinte újabb migrációs folyamatok megindulását ösztönözheti az emberségességet jelentő egyezmény. A tárcavezető szerint az ENSZ a globális migrációs csomaggal párhuzamosan elkészítette annak "testvérét", a globális menekültügyi csomagot is, amely az Orbán-kormány álláspontja szerint arról szól, hogy akit a migrációs csomaggal nem tudnak behozni a főkapun, azt a menekültügyi csomaggal behoznák "a hátsó kisajtón".
A menekültügyi csomagot még 2016-ban kezdték el kidolgozni az ENSZ tagországai szakértők, civilek és menekültként érintettek bevonásával, és a tervek szerint még az év vége előtt a nemzetközi szervezet közgyűlése elé kerül a kész szöveg. Az utóbbi években kialakult menekült-krízis kezelésére hivatott az egyezmény, és azokra az emberekre vonatkozik, akik megfelelnek a "menekült" definíciójának - tehát nem egyszerűen a bevándorlókra, hanem az üldözöttekre. Az aláírókat mindössze törekvésre kötelezi, szándékra, nem tettekre. Négy kulcseleme:
  • csökkenteni a nyomást a fogadó országokon;
  • segíteni a menekültek önállóságát;
  • harmadik országbeli megoldások lehetőségének bővítése;
  • a származási országokban javítani a körülményeket, hogy biztonságuk és emberi méltóságuk megőrzése mellett hazatérhessenek a menekültek.
Már véget ért a globális migrációs csomag szövegezése (ami nem azonos a vele párhuzamosan készülő menekültcsomaggal). Az ENSZ-közgyűlés elnöke ennek elfogadásra a decemberben a marokkói Marrákesben esedékes állam- és kormányfői csúcstalálkozót javasolja. A csomag lényege egyrészt a migrációval kapcsolatos nyilvántartások bővítése, hogy az egyes emberek nyomon követhetőek legyenek, és jobb esélyük legyen arra, hogy kárukra nem követnek el bűncselekményt. Ezen túl alapvető ellátás nyújtását is vállalnák vele az aláírók a törvényes bevándorlási folyamatban résztvevő emberek számára, befogadásuk esetén pedig a beilleszkedésük segítésére törekednének a fogadó országok. Röviden:
a migrációs csomag lehetővé tenné a törvényes és emberséges bevándorlást azért, hogy ne embercsempészek fuvarozzák életveszélyes körülmények között a védtelen és kiszolgáltatott embereket.

A Fidesz-KDNP erre azt mondta válaszul egy 12 pontos javaslatban: a migráció nem emberi jog. Majd mikor ennek elfogadtatásával kudarcot vallott a nemzetközi színtéren, ordító egérként kirohant a migrációs csomag egyeztetéséből.
A csomag deklarálja a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartását, mégis az önrendelkezés sérülésére hivatkozva hagyta ott a tárgyalást a magyaron kívül még több populista-jobboldali európai kormány is. Így tett például Ausztria vezetése, Olaszországé, Csehországé és Lengyelországé is. Szlovákia külügyminisztere egyenesen lemondott, miután a parlament elutasította a részvételt az ENSZ migrációs csomagjában.
Szerző
Frissítve: 2018.12.07. 16:44

Innováció és technológia: Palkovics miniszter felavatta Mészáros Lőrinc kamionos pihenőjét

Publikálás dátuma
2018.12.07. 15:26

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Palkovics László tényleg ért a dolgához: ha mennek kamionok, akkor működik a gazdaság, ha nincs áru, akkor pedig a kamionok sem mennek – látta meg az összefüggést az óbaroki avatóünnepségen.
Az MTA-val folytatott csatározás után az innovációs miniszternek is jól eshet egy kis pihenés, valószínűleg örömmel fogadta hát a felkérést, hogy avassa fel Mészáros Lőrinc Óbarok mellett 1,1 milliárd forintból épített kamionparkolóját és pihenőjét. Ha kamionok mennek az utakon, akkor működik a gazdaság - a nincs mit szállítani, akkor a kamionok sem mennek, de most nem ez a helyzet - érzékeltette a gazdaság remek helyzetét Palkovics László, aki reméli, hogy a jövőben több ilyen létesítmény is épül. 
Aztán áttért a számok és a gazdaságpolitika nyelvére: e szerint a szállítmányozási iparág 2010 óta minden évben 6 százalék feletti mértékben járul hozzá a hazai GDP-hez, ami kétezer milliárd forintot vagy afölötti összeget jelent.  Palkovics szerint  jelenleg komoly kihívások előtt áll az árufuvarozói szakma: "úgy tűnik Nyugat-Európában félnek a kelet-európai fuvarozóktól, ezért limitálni akarják őket". Magyarország a hasonlóan gondolkodó szövetségeseivel együtt minden lehetséges fórumon fellépett a brüsszeli szabályozási tervekkel szemben – idézi szavait az MTI.
Mészáros Lőrinc hiánypótlónak, valószínűleg Európában is egyedülállónak nevezte beruházását, amit „saját forrásból, hitel és támogatások nélkül” építettek. Hasonló büszkeséggel annak idején talán csak Habony Árpád mesélt a Szent Koronát védő, európai szintű vitrinről.
Mint felsorolásából kiderült, a pihenőhelyen 124 kamionnak és 11 lakókocsinak tudnak helyet biztosítani. Ezen kívül 11 hűtőkamionnak, 4 túlméretes szerelvénynek, továbbá veszélyes anyagot, illetve élőállatot szállító szerelvénynek alakítottak ki parkolókat. A területen külső kondipark, vandálbiztos fürdők és mosoda létesültek, de külön fürdési lehetőséget biztosítanak a női sofőröknek is. A kamionvezetők kényelmét bolt, étterem, 19 szobás panzió, bankautomata, útdíjfizetési lehetőség és üzemanyagkút is biztosítja.
parkolási szabályzat szerint egyébként a pihenőhely alapszolgálatásai meglehetősen olcsóak: a parkolás az első két órában ingyenes, utána pedig 24 óránként 10 euróba kerül – a mosásért és a szárításért pedig ruhaadagonként 900 forintot kérnek.
Az avatásra eljött és szalagot vágott Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos a is, aki hazai közlekedés-fejlődés történetének egyik fontos állomásának nevezte az átadót. Mint mondta, „Pannónia Szívében" - vagyis a Fejér megyei fejlesztési program keretében –számos hasonló beruházás indult el; ezek közé sorolta a mezőgazdasági mintagazdaságok létrejöttét, Felcsúton a(z Orbán Viktor háza mellett felhúzott) stadion és a sportcsarnok megépülését, Martonvásáron pedig kompakt neutronforrás és az agrár innovációs centrum megvalósítását.
Szerző
Frissítve: 2018.12.07. 15:56

Két miniszter is 354 százalékkal többet keres

Publikálás dátuma
2018.12.07. 13:42

Fotó: Vajda József / Népszava
Süli János és Bártfai-Mager Andrea a két szerencsés nyertes: havi bruttó 5 millió forintos fizetésük 354 százalékkal haladja meg az előző évit.
Az mfor.hu készített összesítést arról a K-Monitor adatai alapján, miként változott a miniszterek, államtitkárok és országgyűlési képviselők fizetése a közelmúltban. A lap cikke szerint Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért, illetve Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter havi bruttó 5 millió forintos fizetése 354 százalékkal haladja meg az előző évit. Nem lehet azonban panaszra oka Vízkelety Mariannak és Völner Pálnak sem, jelenlegi juttatásuk 273 százalékkal több az előző évinél, 1,3 millió forint - olvasható a cikkben.  
Hat állami vezetőnek 187,5 százalékkal emelkedett a juttatása: Tállai András és Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkárai kevésbé voltak szerencsések, hiszen "csak" 162 százalékkal vihetnek haza több pénzt a tavalyinál. Juttatásuk 1,296 millió forint a tavalyi 494 244 után. A többiek 30 százalékos béremelkedést könyvelhettek el, többek között Tuzson Bence, Soltész Miklós, Banai Péter Benő juttatása is 997 200 forintról 1 296 300-ra emelkedett.
Az eltérő béremelkedések hátterében nem a jelenlegi eltérő fizetési szint áll, hanem a tavalyi évi bázis. Most az államtitkárok juttatása közel 1,3 millió forint, a minisztereké pedig egységesen 1,78 millió. Vagyis nem a teljesítményekben meglévő különbségeket ismerik el a különböző mértékű béremelésekkel, hanem mindenkinek a besorolásának megfelelő szintre hozzák a fizetését. Azok, akik országgyűlési képviselői posztot is betöltenek, még számolhatnak a bruttó 891 ezer forintos juttatással, vagyis Süli János például havi bruttó 5,8 millióért látja el feladatait. Ebből majdnem nettó minimum 4 millió forintot vihet haza - bármiféle adókedvezmény érvényesítése nélkül. A miniszterek minimum 1,77 milliót, az államtitkárok pedig nettó 1,4 milliót tehetnek zsebre havonta.    
A két tárca nélküli miniszter 22-szer, a miniszterek 19-szer, az államtitkárok pedig 6-szor többet kapnak kézhez munkájukért, mint az országos átlag.

A lap emlékeztet: a kettős bérezés megszüntetésére nemrég egyébként két párbeszédes képviselő, Kocsis-Cake Olivio és Szabó Tímea tett kísérletet, ám törvénymódosító javaslatuk elutasítását szinte biztosra lehet venni.
Szerző