Szijjártó Péter;menekültügyi megállapodás;migrációs csomag;

2018-12-07 15:51:06

Veszélyes a menekültekkel emberségesen bánni - a kormány az ENSZ második csomagját is elutasítja

Szijjártó szerint bevándorlókat telepítene Magyarországra az ENSZ, ezért - a migrációs után - a kormány elutasítja a globális menekültügyi csomagot is.

Magyarország elutasítja az ENSZ globális menekültügyi csomagját is, mert az veszélyes - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján. Szerinte újabb migrációs folyamatok megindulását ösztönözheti az emberségességet jelentő egyezmény. A tárcavezető szerint az ENSZ a globális migrációs csomaggal párhuzamosan elkészítette annak "testvérét", a globális menekültügyi csomagot is, amely az Orbán-kormány álláspontja szerint arról szól, hogy akit a migrációs csomaggal nem tudnak behozni a főkapun, azt a menekültügyi csomaggal behoznák "a hátsó kisajtón".

A menekültügyi csomagot még 2016-ban kezdték el kidolgozni az ENSZ tagországai szakértők, civilek és menekültként érintettek bevonásával, és a tervek szerint még az év vége előtt a nemzetközi szervezet közgyűlése elé kerül a kész szöveg. Az utóbbi években kialakult menekült-krízis kezelésére hivatott az egyezmény, és azokra az emberekre vonatkozik, akik megfelelnek a "menekült" definíciójának - tehát nem egyszerűen a bevándorlókra, hanem az üldözöttekre. Az aláírókat mindössze törekvésre kötelezi, szándékra, nem tettekre. Négy kulcseleme:

Már véget ért a globális migrációs csomag szövegezése (ami nem azonos a vele párhuzamosan készülő menekültcsomaggal). Az ENSZ-közgyűlés elnöke ennek elfogadásra a decemberben a marokkói Marrákesben esedékes állam- és kormányfői csúcstalálkozót javasolja. A csomag lényege egyrészt a migrációval kapcsolatos nyilvántartások bővítése, hogy az egyes emberek nyomon követhetőek legyenek, és jobb esélyük legyen arra, hogy kárukra nem követnek el bűncselekményt. Ezen túl alapvető ellátás nyújtását is vállalnák vele az aláírók a törvényes bevándorlási folyamatban résztvevő emberek számára, befogadásuk esetén pedig a beilleszkedésük segítésére törekednének a fogadó országok. Röviden:

A Fidesz-KDNP erre azt mondta válaszul egy 12 pontos javaslatban: a migráció nem emberi jog. Majd mikor ennek elfogadtatásával kudarcot vallott a nemzetközi színtéren, ordító egérként kirohant a migrációs csomag egyeztetéséből.

A csomag deklarálja a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartását, mégis az önrendelkezés sérülésére hivatkozva hagyta ott a tárgyalást a magyaron kívül még több populista-jobboldali európai kormány is. Így tett például Ausztria vezetése, Olaszországé, Csehországé és Lengyelországé is. Szlovákia külügyminisztere egyenesen lemondott, miután a parlament elutasította a részvételt az ENSZ migrációs csomagjában.