Előfizetés

Vasrúddal és kalapáccsal tüntettek az oktatási reform ellen - 140 diákot vett őrizetbe a francia rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.07. 16:47

Fotó: PHILIPPE LOPEZ / AFP
A megalázó rendőri fellépés ellen még az oktatási miniszter is felemelte szavát, aki szerint nem csoda, ha ez után csak még dühösebbek lesznek a fiatalok.
Sok helyen diákok is csatlakozta a Franciaországban már rég nem csak az üzemanyagadóról szóló sárgamellényes tüntetésekhez. Több tucat iskolát blokád alá vettek egyebek közt Marseilles-ben, Nantes-ban és Párizsban. Mantes-la-Jolie városában közülük vettek őrizetbe 140-nél több fiatalt,írja az Euronews.
A diákok az utóbbi idők oktatási reformjai ellen tiltakoztak: az átalakítások olyan alapvető változásokat hoztak, mint például egy vizsga bevezetése, amin ha nem felel meg valaki, elveszti a továbbtanulás lehetőségét. De nyáron a három éves kortól kötelező közoktatás, a mobiltelefonok tiltása és a kötelező görög és latin nyelvtanulás is terítékre került a Reuters szerint.
Az őrizetbe vett diákok
Fotó: CELINE AGNIEL / AFP
A Mantes-la-Jolie-ban rendezett demonstráció erőszakba torkollt. A fiatalok autókat borogattak, köveket dobáltak, és végül összecsaptak a rendőrökkel. Az internetre fölkerült felvételek tanúsága szerint a rendőrség végül felülkerekedett. A földön térdelve, tarkóra tett vagy hátra bilincselt kézzel, fal felé fordítva várták a diákok az intézkedés végét. Egy részüknél fémrudakat vagy kalapácsokat is találtak.
A felvételek heves reakciókat váltottak ki, még Benoit Hamon oktatási miniszter is a diákok mellé állt. "Ez nem a köztársaság. Megalázni Francia fiatalokat. Mit vár a hatalom cserébe, ha nem haragot?" - fogalmazott.

Elítélte a CEU elűzését Paul Lendvai

Népszava
Publikálás dátuma
2018.12.07. 15:54
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
  Veszélyben van Európa – hangoztatta Paul Lendvai magyar származású író, újságíró, miután átvette az Európai Könyvdíjat. Köszönőbeszédében kifejtette, erre éppen egy ilyen rangos díj átvételekor kell rámutatnia. A nácik majdnem megölték, a kommunisták letartóztatták – hangoztatta az Európai Parlamentben, s „épp e házban” rá kell mutatnia a nacionalizmus, a rasszizmus és az antiszemitizmus veszélyeire. Kifejtette, a féktelen idegengyűlölet két világháborút eredményezett, amelyek kis híján porig rombolták Európát. Az Orbán, Európa új erős embere című művének angol nyelvű, bővített kiadása nem vádirat, még csak nem is riadót akar fújni, hanem visszafogott, tárgyilagos leírása Európa egyik legtehetségesebb politikusa felemelkedésének. Utalt arra, hogy Orbán egy liberális kezdet után korán felfedezte a nacionalizmust, mint a legjobb eszközt a többség megszerzésére. Eddigi pályafutása során rendre szerencséje volt, az Európai Unióval is. Meg kell őrizni Jacques Delors, az európai integráció kiemelkedő alakja, az Európai Könyvdíj alapítója szellemi örökségét – mutatott rá Paul Lendvai. Bátorság, nyitottság, a másik meg nem értése nélkül Európának sem lehet jövője. Paul Lendvai élesen elítélte a CEU, e „világszerte elismert intézmény” Budapestről való elűzését. Ugyanakkor örömmel tölti el, hogy az egyetem fokozatosan éppen Bécsbe költözik át. Hozzátette, „feladatunk az, hogy nem csak Brüsszelben, hanem mindenhol fellépjünk az idegengyűlölő, nacionalista, populista barbárok ellen, Moszkvától Milánóig, Budapesttől Varsóig” – emelte ki. Paul Lendvai köszönetet mondott a nemzetközi zsűri elnökének, Krzysztof Warlikowskinak, a híres lengyel rendezőnek, aki sokat tett a kiváló lengyel-magyar, illetve a lengyel-osztrák kapcsolatok további javításáért.
Fotó: DAVID J. PHILLIP / AFP

Vonattal szállították végső nyughelyére az idősebb Bush elnököt

Utolsó kívánsága szerint a róla elnevezett texasi elnöki könyvtár területén temették el felesége, Barbara és 1953-ban háromévesen elhunyt kislánya, Robin mellé.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.12.07. 13:40
George H. Bush földi maradványait a Kongresszus washingtoni kupolatermében ravatalozták fel
Fotó: ALEX EDELMAN / AFP
A ravatalnál tízezrek vettek búcsút a néhai elnöktől
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Billy Bush a ravatalnál
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Sully, az elnök segítőkutyája is elbúcsúzott
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
George W. Bush korábbi elnök, a néhai elnök fia mond beszédet az állami búcsúztatón
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A jelenlegi és korábbi elnökök a washingtoni nemzeti székesegyházban az állami gyászszertartáson
Fotó: ALEX BRANDON / AFP
A koporsót az elnök tiszteletére 13 éve forgalomba állított mozdony húzta
Fotó: SUZANNE CORDEIRO / AFP
A vonat útvonalán ezrek álltak, integettek és zászlókat lengettek
Fotó: DAVID J. PHILLIP / AFP
A szerelvény a kisebb településeknél lelassított
Fotó: DAVID J. PHILLIP / AFP
A vonat középső kocsijára amerikai zászlót festettek
Fotó: SUZANNE CORDEIRO / AFP
Legutóbb Dwight Eisenhowert szállította vonat a végső nyughelyére
Fotó: DAVID J. PHILLIP / AFP
Vadászgépek tisztelegnek a George H. W. Bush elnöki könyvtár felett
Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Az idősebb Bush Amerika 41. elnöke volt
Fotó: DAVID J. PHILLIP / AFP