Meghalt hat rendőr és egy egész család egy brazil bankrablási kísérlet közben

Publikálás dátuma
2018.12.07. 17:22
Képünk illusztráció
Fotó: CRIS BOURONCLE / AFP
Állítólag az egyik támadó is életét vesztette a vérengzésben - ami során egyetlen fillért sem tudtak megszerezni a fegyveresek.
Legalább 12-en vesztették életüket pénteken, mikor lövöldözés tört ki Brazília északkeleti részén, Milagres településén, írja a Reuters. Az áldozatok között van 6 rendőrtiszt és egy túszul ejtett család öt tagja, köztük két gyerek.
A rablók a település két bankjának pénzfelvevő automatáját próbálták kifosztani, mikor a rendőrség megjelent. Tűzharc alakult ki, a rendőröket ekkor lőtték le. Végül a pénzt hátrahagyva, két furgonnal elmenekültek a fegyveresek. Helikopterrel kezdtek az üldözésbe a hatóságok.
Milagres polgármestere szerint egy helyi üzletember családját mészárolták le a bankrablási kísérlet közben. Autójukkal együtt egy autópályán rabolták el őket. Később állítólag holtan találták egy elhagyatott autóban a támadók egyikét is.
Szerző

Vasrúddal és kalapáccsal tüntettek az oktatási reform ellen - 140 diákot vett őrizetbe a francia rendőrség

Publikálás dátuma
2018.12.07. 16:47

Fotó: PHILIPPE LOPEZ / AFP
A megalázó rendőri fellépés ellen még az oktatási miniszter is felemelte szavát, aki szerint nem csoda, ha ez után csak még dühösebbek lesznek a fiatalok.
Sok helyen diákok is csatlakozta a Franciaországban már rég nem csak az üzemanyagadóról szóló sárgamellényes tüntetésekhez. Több tucat iskolát blokád alá vettek egyebek közt Marseilles-ben, Nantes-ban és Párizsban. Mantes-la-Jolie városában közülük vettek őrizetbe 140-nél több fiatalt,írja az Euronews.
A diákok az utóbbi idők oktatási reformjai ellen tiltakoztak: az átalakítások olyan alapvető változásokat hoztak, mint például egy vizsga bevezetése, amin ha nem felel meg valaki, elveszti a továbbtanulás lehetőségét. De nyáron a három éves kortól kötelező közoktatás, a mobiltelefonok tiltása és a kötelező görög és latin nyelvtanulás is terítékre került a Reuters szerint.
Az őrizetbe vett diákok
Fotó: CELINE AGNIEL / AFP
A Mantes-la-Jolie-ban rendezett demonstráció erőszakba torkollt. A fiatalok autókat borogattak, köveket dobáltak, és végül összecsaptak a rendőrökkel. Az internetre fölkerült felvételek tanúsága szerint a rendőrség végül felülkerekedett. A földön térdelve, tarkóra tett vagy hátra bilincselt kézzel, fal felé fordítva várták a diákok az intézkedés végét. Egy részüknél fémrudakat vagy kalapácsokat is találtak.
A felvételek heves reakciókat váltottak ki, még Benoit Hamon oktatási miniszter is a diákok mellé állt. "Ez nem a köztársaság. Megalázni Francia fiatalokat. Mit vár a hatalom cserébe, ha nem haragot?" - fogalmazott.
Szerző
Frissítve: 2018.12.07. 16:51

Elítélte a CEU elűzését Paul Lendvai

Publikálás dátuma
2018.12.07. 15:54
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
  Veszélyben van Európa – hangoztatta Paul Lendvai magyar származású író, újságíró, miután átvette az Európai Könyvdíjat. Köszönőbeszédében kifejtette, erre éppen egy ilyen rangos díj átvételekor kell rámutatnia. A nácik majdnem megölték, a kommunisták letartóztatták – hangoztatta az Európai Parlamentben, s „épp e házban” rá kell mutatnia a nacionalizmus, a rasszizmus és az antiszemitizmus veszélyeire. Kifejtette, a féktelen idegengyűlölet két világháborút eredményezett, amelyek kis híján porig rombolták Európát. Az Orbán, Európa új erős embere című művének angol nyelvű, bővített kiadása nem vádirat, még csak nem is riadót akar fújni, hanem visszafogott, tárgyilagos leírása Európa egyik legtehetségesebb politikusa felemelkedésének. Utalt arra, hogy Orbán egy liberális kezdet után korán felfedezte a nacionalizmust, mint a legjobb eszközt a többség megszerzésére. Eddigi pályafutása során rendre szerencséje volt, az Európai Unióval is. Meg kell őrizni Jacques Delors, az európai integráció kiemelkedő alakja, az Európai Könyvdíj alapítója szellemi örökségét – mutatott rá Paul Lendvai. Bátorság, nyitottság, a másik meg nem értése nélkül Európának sem lehet jövője. Paul Lendvai élesen elítélte a CEU, e „világszerte elismert intézmény” Budapestről való elűzését. Ugyanakkor örömmel tölti el, hogy az egyetem fokozatosan éppen Bécsbe költözik át. Hozzátette, „feladatunk az, hogy nem csak Brüsszelben, hanem mindenhol fellépjünk az idegengyűlölő, nacionalista, populista barbárok ellen, Moszkvától Milánóig, Budapesttől Varsóig” – emelte ki. Paul Lendvai köszönetet mondott a nemzetközi zsűri elnökének, Krzysztof Warlikowskinak, a híres lengyel rendezőnek, aki sokat tett a kiváló lengyel-magyar, illetve a lengyel-osztrák kapcsolatok további javításáért.
Szerző
Témák
Paul Lendvai CEU
Frissítve: 2018.12.08. 00:01