Lezárják a Kossuth teret a rabszolgatörvény ellen tüntetők elől

Publikálás dátuma
2018.12.07. 21:06

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Hivatalosan a lengyel parlament alsóházi elnökének látogatása miatt rekesztik ki a demonstrálókat az ország főteréről.
A Magyar Szakszervezeti Szövetség december 8-ára tüntetést hirdetett, amivel a „rabszolgatörvény” néven híressé vált törvénymódosítás ellen tiltakozzanak. Csakhogy, írja a zoom.hu, a rendőrség két nappal később, dececmber 5-én elrendelte, hogy a Kossuth teret és az azt északi oldalról határoló utcákat, reggel 6:00 és délután 14:30 között lezárják a lengyel parlament alsóházi elnökének, Marek Kuchcinski látogatása miatt – vele egyébként alig néhány hete találkozott Kövér László Lengyelországban. A rendőrség azzal indokolja a döntését, hogy Kuchcinski nemzetközileg védett személy, akinek biztonságát a hatóságoknak kötelessége szavatolni. Vagyis a délelőtt 10 órakkor kezdődő tüntetés résztvevői nem fognak bejutni a térre – persze, ha eltolják a rendezvényt, akkor fél 3 után elméletben már semmi akadálya nem lesz, hogy a Kossuth térre menjenek.
Szerző
Frissítve: 2018.12.07. 21:18

Panaszkodnak, de nem moccannak az orvosok (szavazás)

Publikálás dátuma
2018.12.07. 19:39

Fotó: Németh András Péter
Elvándorlás, rettenetesen lepukkant munkahelyek, kevéssé meggyőző fizetések - ha egy doktor az egészségügyről beszél, csak úgy áradnak a baljós mondatok. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint mégsem lehet tüntetésre csődíteni az elégedetlen gyógyítókat. Tippelje meg, vajon mivel magyarázza állítását Éger István.
Hogy igaza volt-e, azt leggyorsabban a szombati Népszava 5. oldalán ellenőrizheti, itt olvashatja Danó Anna interjúját a MOK elnökével.

Szerző
Frissítve: 2018.12.09. 16:19

A Gruevszki-ügyről tárgyalt a macedón kormányfő és az MSZP elnöke

Publikálás dátuma
2018.12.07. 19:12

Hiába követeli Nikola Gruevszki kiadását Macedónia, az Orbán-kormány nem hajlandó tudomást venni a balkáni állam kéréséről. (Emlékeztetőül: a két év börtönre ítélt volt miniszterelnök rohamtempóban kapta meg a menekült státuszt.) Zoran Zaev az európai szocialisták (PES) konferenciáján tárgyalt az MSZP elnökével a Gruevszki-ügyről, és köszönte, hogy a szocialisták konzekvensen a köztörvényes politikus kiadását kérték számon a magyar kabineten.  
Külön kiemelte Zoran Zajev azt a levelet, amelyet - Tóth Bertalan pártelnök kezdeményezésére -  a három ellenzéki párt (az MSZP, a Párbeszéd Magyarországért, és a Demokratikus Koalíció) küldött angol nyelven több nemzetközi szervezetnek, az összes európai parlamenti képviselőnek és több nagykövetségnek is. (És majdnem minden macedón sajtóorgánum lehozta.)
 "Követeljük, hogy ne az egyik legjobb magyar egyetemnek, CEU-nak (Central European University) kelljen elhagynia az országot, hanem a volt macedón miniszterelnöknek!",  – állt a nyílt levélben, amelyet Tóth Bertalan MSZP-elnök, Szabó Tímea, a PM társelnöke és Gyurcsány Ferenc DK-elnök szignált.
Szerző
Frissítve: 2018.12.07. 21:07