Előfizetés

Megtalálták a kárpátaljai magyarellenes plakátok feltételezett megrendelőjét

MTI
Publikálás dátuma
2018.12.08. 18:21

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az SZBU közlése szerint egy 31 éves munkácsi nőt gyanúsítottak meg az ügyben.
Az ukrán hatóságok megtalálták és meggyanúsították az októberben Kárpátalja több járásában kihelyezett magyarellenes óriásplakátok feltételezett megrendelőjét, egy munkácsi nőt – tájékoztatott szombaton honlapján az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). A közlés szerint a Kárpátalja megyei ügyészség az SZBU kárpátaljai főosztályával és a megyei rendőrséggel közösen leleplezte a provokatív tartalmú óriásplakátok kárpátaljai illetőségű megrendelőjét és nyomtatásának szervezőjét. 
A nyomozás megállapította, hogy a 31 éves munkácsi nő egy reklámügynökségnél rendelte meg és fizette ki az „Állítsuk meg a szeparatistákat” feliratot és a kárpátaljai magyarság három prominens vezetőjének fényképeit tartalmazó óriásplakátokat, amelyeket ismeretlenek október 20-ára virradóra helyeztek ki Kárpátalja több járásában a főutak menték – olvasható a honlapon. A munkácsi nőt a hatóságok előre megfontolt szándékból hivatalos személy által csoportban elkövetett, nemzetiségi méltóságot és tisztességet sértő cselekmények elkövetésével gyanúsították meg.

Legalább hetven sárgamellényest állítottak elő Brüsszelben

MTI
Publikálás dátuma
2018.12.08. 15:36

Fotó: THIERRY ROGE / AFP
Az Európai Parlament épületénél a sorfalat álló rendőrök könnygázlövedékekkel szorították vissza a tiltakozókat.
Legalább hetven, a belga kormány gépjárműveket érintő adópolitikája miatt szerveződött sárgamellényes tüntetőt állítottak elő, és több mint tíz ember ellen indítottak eljárást a hatóságok szombaton Brüsszelben. A helyi lapok beszámolói szerint mintegy ötszáz tüntető a belvárost körülvevő belső körgyűrű és az uniós intézményeknek otthont adó városrész határán és utcáin gyülekezett, onnan vonult az Európai Bizottság és Tanács épületeinek otthont adó Schuman térhez, komoly fennakadásokat okozva a környék forgalmában. A teret teljesen lezárták, a tüntetők farkasszemet néznek a rendőrökkel. Beszámolók szerint egyesek szögesdrót akadályokat rongáltak meg, így közelebb kerültek a rendőrökhöz, akiket kövekkel, üvegekkel, kicsavart közlekedési táblákkal, valamint kukákkal dobáltak meg. A legkomolyabb összecsapás eddig az Európai Parlament épületénél volt, ott a sorfalat álló rendőrök könnygázlövedékekkel szorították vissza a rendbontókat. A környéken szünetel a tömegközlekedés. A rendőrség beszámolója szerint sárgamellényes tüntetők az ország több részén, főként a Franciaországgal határos utakon és autópályákon folytatnak forgalomkorlátozó megmozdulásokat. Belgiumban november második felében kezdődtek megmozdulások, a tüntetők útakadályokat emeltek, bevásárlóközpontokat és töltőállomásokat zártak el. Rendőrségi források szerint a tüntetők közé rendbontók és közönséges bűnözők vegyültek, akik számos autót megrongáltak, kifosztottak, valamint megdézsmálták a kamionok rakományait. A tüntetők múlt hétvégén két rendőrautót borítottak, majd gyújtottak fel Brüsszelben. A megmozdulások kezdete óta legalább 150 embert vettek őrizetbe, és több mint 30 esetben indítottak eljárást. Az érintettek között többen ismertek a hatóságok előtt. A franciaországi tüntetőkkel rokonszenvező belga megmozdulások nem az üzemanyagadó emelése ellen, hanem a kormány gépjárműveket érintő teljes adópolitikája, valamint a fűtőolaj és az elektromos áram magas ára miatt szerveződtek. A brüsszeli megmozdulással egy időben Párizs belvárosi kerületeiben sárgamellényesek csoportjai összecsaptak rendőrökkel szombaton a francia kormány szociális és adópolitikája elleni tüntetés mentén. A szociális mozgalom keretében eközben több tízezer francia békésen tüntetett a nagyobb vidéki városokban, és több útblokáddal is nehezítették a közlekedést az autóutakon. 

Hivatalosan is Timmermans lett az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.08. 15:35

Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
Eddigi riválisa, Maroš Šefčovič bizottsági alelnök önként visszalépett kollégája javára.
Egyedüli jelöltként hivatalosan is Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét választotta listavezetőjévé szombati lisszaboni kongresszusán az Európai Szocialisták Pártja (PES). Az MTI összefoglalója szerint a pénteken kezdődött kétnapos találkozó résztvevői egyhangúlag szavazták meg Frans Timmermanst. A balközép erőket összefogó pártcsalád esetleges jövő májusi európai parlamenti győzelme esetén így Timmermans lehetne a brüsszeli testület következő vezetője, de ennek szakértők szerint meglehetősen kicsi az esélye. Köszönőbeszédében Timmermans kijelentette, hogy nem szokványos választásokra kell készülni, most „Európa lelke” a tét.
„Míg az autokrata és nacionalista erők Európa elpusztítására, a konzervatívok pedig a status quo befagyasztására törekszenek, a progresszív politika célja az EU előremozdítása”

– hangsúlyozta.

Timmermans hozzátette, hogy
„a szocialisták és szociáldemokraták nem elégedhetnek meg a jelenlegi helyzettel, jobb világra kell törekednünk magunk, gyerekeink és unokáink számára”.

A kongresszuson a PES elnökévé újraválasztott bolgár Szergej Sztanisev üdvözölte Timmermans jelöltségét, akit hosszan méltatott.
Mint megírtuk, Timmermans eddigi riválisa, Maroš Šefčovič bizottsági alelnök, meg sem várva a decemberre összehívott kongresszus döntését, önként visszalépett kollégája javára. A szlovák nemzetiségű politikus az egyetlen közép- és kelet-európaiként próbálta megmérettetni magát a bizottsági elnöki posztért folyó küzdelemben. Egy szocialista forrásunk szerint az energiauniót felügyelő Šefčovič időben belátta, hogy nem lenne esélye Timmermans-szal szemben. Szergej Sztanisev, a PES elnöke szerint a holland politikus a demokrácia és a jogállam egyik legfőbb védelmezője Európában, az egyenlőség, a nőjogok, a méltányos bánásmód bajnoka.